• 1
  • 2
Ел. инструментите. Консумативи.
Svezar - специалист
Ще има ли проблем да ползвам диск 125 на шлайф 115,неговите оборотите са 11 000,а на диска /Rhodius 1мм/ му дават 12 200 и периферна скорост 80 м/с колкото гледам че пише и на дисковете 115 които имам !
Тани - модератор
Ако е достатъчно мощен ъглошлайфа, няма никакъв проблем. Аз също си взех 115, но го ползвам с дискове (по скоро само диамантината) 125. Препоръчвам ти да не се скъпиш и да му вземеш предпазител за 125 - мисля че струваше под 10 лева! Не си прави експерименти да си играеш на руска рулетка със здравето си!
Svezar - специалист
Е аз този малкия го ползвам само за "тънки" работи,някое алуминиево профилче,ламаринка,пвц и подобни,за сериозните рязания си имам един Sparky 230mm и там освен предпазителя задължително слагам и очила и ръкавици :wink:
fox_vt - майстор
Ако проблема ти е до оборотите нямаш проблем.Периферната скорост на 115 на 125 и на 230 мм са еднакви :wink: Разликата е в диаметъра но тъй като последните два само стават за 115 сле съответното износване то не е проблем.ПО спомен за 230 мм са 6000 об/мин за 115 са 11000 об/мин което е една и съща ъглова скорост или периферна такава.Но както казва и Тани проблема е в предпазителя :!: Работил съм без такъв но лесно се тръква я пръст я ръка в диска и не си заслужава риска.
Тани - модератор
Проблем, който се разрешава с 5-6 лева, ми е трудно да го нарека проблем :wink: По голям проблем ми се струва начина на мислене "Това на мен няма да ми се случи"
Дори самото включване на ъглошлайфа на празен ход крие известни рискове за злополука. Няма понятие безопасна работа с ъглошлайф.
sstefanov - майстор
Къде има такива предпазители? Не можах да намеря.
Тани - модератор
Разправят, че чичо Гошо знаел всичко. Питай го :wink:
Моя предпазител ми го подари Ники, така че и при него има.
stiv1961 - майстор
В сайта на Ташев съм виждал, в Маркита също...
sstefanov - майстор
Преди да питам тук питах и там.

Нямаше го в Маркита, а сега го има. Благодаря!
EDI - майстор
В предпазителя на дъртия ми БОШ /14 годишен тийнейджър/ се събира и 125, ама остава съвсем минимален просвет.Само веднъж съм работил с диск 125, понеже 115 не ми стигаше Ф-то да отрежа една навряна в стена тръба.
  • 1
  • 2

Тема "Диск 125 на ъглошлайф 115 !?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: