• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
shadow__01 - майстор
hidrazin написа:
То сега едни меки китки се навъдиха. Едно копче не може да си зашие, една вечер в гората на открито не е изкарал и като няма обхват на GSM-а или му изчезне Интернета вдига кръвно. :evil: :partyman:
Четох темата и я следя всеки ден по няколко пъти. Забелязах също , че снимките на автора ги няма от вчера.
Ако се поразрови човек в интернет в някой форуми може да срещне някои дето се поболяват само защото някой друг не е харесал дадена снимка в фейсбук. А някой дори ги е страх една крушка на лампата да сменят.
Има и такива които свързват табло под напрежение с голи ръце стъпили на дървена маса...луда работа.
velsi - Почетен майстор
PCL82 написа:
Тези макари вероятно са се произвеждали със съвсем друго предназначение. Вероятно като предсъпротивления или товарни съпротивления за промишленоста, но народният гений е почнал да ги топи по казаните, за да си вари компотите.
Няма такова нещо. Като малък съм ги виждал да се продават по магазините за домашни потреби и електроматериали.
Тани - модератор
Друго нагревателче
MrMurdjo - майстор
Едно такова ми е мерак да си направя ... :partyman:
PCL82 - майстор
velsi написа:
Няма такова нещо. Като малък съм ги виждал да се продават по магазините за домашни потреби и електроматериали.
Аз също съм ги виждал по магазините, но повече по пазарите. Но дори и тогава в официалната техническа литература се подчертава, че са забранени. Значи са се продавали нелегално или са имали и друго предназначение, за да се произвеждат. Както вече казах виждал съм ги в табла на сухо. Допускам, това са били готови керамични тела за съпротивления с различно приложение, а в бита това е било за бързовари.

В 7-ми клас ходех на уроци по физика при едни печен физик. И той в хранилището си имаше малко бързоварче за чай и кафе. Едно жично съпротивление дълго около 4см със запоен кабел.
Това бързоварче послужи за демонстриране на закона на Ом, закона на Джаул Ленц, за махало, за някоя задача по термодинамика, за разпространение на вълни по шнура и ...
fox_vt - майстор
shadow__01 написа:
hidrazin написа:
То сега едни меки китки се навъдиха. Едно копче не може да си зашие, една вечер в гората на открито не е изкарал и като няма обхват на GSM-а или му изчезне Интернета вдига кръвно. :evil: :partyman:
Четох темата и я следя всеки ден по няколко пъти. Забелязах също , че снимките на автора ги няма от вчера.
Ако се поразрови човек в интернет в някой форуми може да срещне някои дето се поболяват само защото някой друг не е харесал дадена снимка в фейсбук. А някой дори ги е страх една крушка на лампата да сменят.
Има и такива които свързват табло под напрежение с голи ръце стъпили на дървена маса...луда работа.
Ти ако видиш как в белите страни ремонтират далекопроводите не като тука цял ден няма ток,там ток не се спира ,с хеликоптера се включват да изравнят потенциала и оня се качва като птичка и си работи нищо че били към 50к+ волта .Ти за едно табло се косиш.Аз се наемам да го вържа само да съм изолиран а това да не барам едновременно фаза и нула е моя грижа :-D
shadow__01 - майстор
fox_vt написа:
Ти ако видиш как в белите страни ремонтират далекопроводите не като тука цял ден няма ток,там ток не се спира ,с хеликоптера се включват да изравнят потенциала и оня се качва като птичка и си работи нищо че били към 50к+ волта.
Само по телевизията.... Тук ще го видим след дълги години. Ремонтен хеликоптер в българия ще е голяма сензация.
Бързоварите с макара са били често използвани, но никой не знае колко хора ги е прал тока през водата бръкнали по невнимание. Затова са били забранени.
hidrazin - майстор
shadow__01 написа:
... Ремонтен хеликоптер в българия ще е голяма сензация...
Хеликоптер - не знам. У нас обаче също се работи под напрежение. За тази цел има изолирани вишки.
http://kanglim-crane.com/products/aeria ... sh101.html
У нас също се правят ремонти ама някой да си спомня някога да е оставал без ток за дълго? Говоря специално за оставане без ток заради ремонт а не авария.
От татово време наследихме една много добре развита енергийна система, която още си върши добре работата въпреки минималните средства отделяни от дружествата за поддръжката, обновяването... Така наречения енергиен пръстен. Ако между две негови звена връзката се прекъсне, винаги може да се захрани от другата страна.
Това с хеликоптера съм го гледал в нета. Скъпа услуга. Много скъпа, но е по-евтино отколкото да спират тока за ремонт, защото просто НЯМАТ от къде другаде да захранят клиентите си.
:partyman:
shadow__01 - майстор
hidrazin написа:
защото просто НЯМАТ от къде другаде да захранят клиентите си. :partyman:
Не е по темата но все си мисля защо почти никоя сграда в България няма резервни генератори в случай на авария. Не става въпрос само за сгради на институции(големите болници май имат), а за обикновени жилищни сгради. Ами в повечето има асансъори и е възможно да заседнат хора в тях. Не всички в домовете си имат UPS за компютъра. Друг е въпроса колко е вредно за уредите редовното "тестване" за по няколко секунди 5-6 пъти след отстраняването на авария.
Junak - майстор
Имаш ли си представа колко струва един дизелгенератор? А колко ще струва поддръжката му? Нали още първата седмица ще му източат нафтата!
А за асансьорите не се тревожи - могат да се спуснат на ръка до етаж и да се отворят. Лошото е, че се чака техника. Някои от асансьоритеа поне имат аварийно осветление.
P.S. Не забравяй все пак къде живеем. /то пък един живот :-D /
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Какви са тези нагреватели?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: