Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Йордан - специалист
Защо бялото вино стана червено,след като го налях в пласмасово шише от безалкохоло и като престоя 10 дни и потъмня.Другото все още е в бидона-на около месец и нещо е.
КИМИ - специалист
Това е сигнал че виното не трябва да се бутилира,
сулфитирай с 50г на 100л. със серниста киселина и
по възможност да няма достъп до въздуха(в затворен съд)
на тъмно и хладно мазе би трябвало да ти издържи до Зарезан,
но сулфитирането го направи СЕГА.
LazarGanev - "Велик майстор"
Трябва да се пие и да се пее :drinkers: ! Всички песни са за червено вино, само една има за бяло и в нея се пее "Ой ти бяло вино, що не си червено"
Stefan_62 - майстор
Йордан написа:
Защо бялото вино стана червено,след като го налях в пласмасово шише от безалкохоло и като престоя 10 дни и потъмня.Другото все още е в бидона-на около месец и нещо е.

Ами кажи поне от какъв сорт грозде си го правил и технологията ти на правене на бялото вино. При не спазване на някой детайли при производството на бяло вино се получават текива резултати, в последствие да придобие червен отенък. . Плюс това, че при вино на месец и нещо все още си протича тихата ферментация. Ако бързаш толкова да го бутилирваш изчакай поне да стане на 50-60 дена, а най-добре към Януари-Февруари, ако има все още де :lol:
ArturDent - Почти Безобиден
Няма бяло вино което без химия, да не потъмнява или си изменя цвета във времето.
Ако стои на светло процеса е по-бърз. Също ако е било със джибрите и най-вече чепките.
boltik - специалист
Здравейте,да се изкажа и аз.Моята сестра работи 8 години в шампански цех и съм подочул някой нещица.Виноното от бяло грозде е много нестъбилно и поради тази причина се избистряло червеното вино и се бутилирало като бяло.В големите многотонни цистерни се хвърляло от оня жълтия прах,с който на времето се обезцветяваше бензина.Аз съм срещал и такива „майстори на късното зеле„Първо си прави виното и след това и зелето в един и същи съд.Най-вероятно това се е получило от незнание.Моят баща казваше,че незнанието било много лош съветник на човека.Може да е бил прав.А за шампанското,моята сестра ми сподели един ден следното:И едно зрънце дане откъснем,пак ще си правим шампанско(пенливо вино)
kalin72 - майстор
жълтия прах,с който на времето се обезцветяваше бензина
Бентонит, бяла глина. С това се избистрят вината.
hidrazin - майстор
kalin72 написа:
Бентонит, бяла глина. С това се избистрят вината.
:-D Не позна. Не е това. Той говори за "избелване" на вината. Вероятно говори за Калиев фероцианид - жълта кръвна сол. Да се прави разлика от калиевия цианид, който е бял и мноооооого отровен. Един грам от него е смъртоносна доза за петима мъже по 120 кила. :-D
:partyman:
kalin72 - майстор
Аз на болтик отговарям, че праха е бонтонит, не е по темата :)

Тема "Защо бялото вино стана червено" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: