• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
PolariS - специалист
Здравейте,
Към кухненски водопровод, който е с два извода/крана, трябва да свържа два уреда и смесител кухненски. Уредите са малък 15 л. бойлер Теси и съдомиялна малка Мидея. Ситуацията е на снимката по-долу, бойлера ще е на празното място в дясно на снимката, а съдомиалната е в съседен шкаф. Въпроса ми към специалистите е: Как да вържа трите неща към двата извода, кое да оставя само и кои на разклонение, защото е ясно, че без разклонение няма да мине...Идеи? :idea:

Прикачен файл

DSC03655.jpg
под мивката
DSC03655.jpg (137.44 KиБ) Видяна 13265 пъти
lyki - специалист
Дай първо уточнение , един от тия два извода дето ги имаш ,не е ли за топла вода от бойлер някъде във системата?
Ако е така , просто на студения каран който по правило трябва да е десния ,след като го развиеш слагаш една обратна тетка за да спестиш стърченето напред ,и ако е нужно за нея захващаш още една ,после подходящите кранчета и навързваш всичко по ред, за съдомиялната мисля кранчето трябва дае с изход на 3/4 ц.

И още нещо ,ако имаш от някъде ,топла вода , трябва да решиш кое ще ползваш ,15л. Теси,или топла вода от системата.Ако използваш тесито ,единия извод трябва да го затапиш.А маркуча за топла вода от смесителя да свържеш за Тесито.
PolariS - специалист
И двата са студена вода. А бойлерчето е за топла вода за мивката.
lyki - специалист
PolariS написа:
И двата са студена вода. А бойлерчето е за топла вода за мивката.
В катъв случай ,с единия кран захранваш смесителя, , а на другия поставяш тетка и от него захранваш бойлерчето и съдомиялната.
Добре е тетката да поставиш преди крана ,а на всеки свободен край на тетката да поставиш по един кран за двата отделни консуматора (бойлера и съдомиялната.
crez - майстор
Вчера точно написах отговора и форума се скапа. Та,както и луки каза навиваш тещика с "Т-то" към единиа край на другите два си навил предварително два нипела за да преминеш на "мъжко" с единия захранваш миялната а на другия завиваш гайката от меката връзка на смесителя. От другия извод захранваш бойлера. От снимката не мога да преценя какъв цолаж са изводите на кранчетата и гайките на меките връзки, то трябва да се съобразиш тещика и нипелите с тях и гайката на миялната която е 3/4",за бойлера също подбери подходяща м.връзка. Ако са къси връзките за бойлера смени ги с по дълги или ги удължи чрез нипел.
PS. Това близко "съжителство" на вода с контакти никак не ми харесва и е доста опасно, но вече е готово и внимавай много. Този твой монтаж не отговаря на никакви стандарти.
PolariS - специалист
Мерси за отговорите, но моля за малко уточнение: на тетката миялната и бойлера ли да сложа или миялната и смесителя. Питам, защото си мисля че може да има някакво значение точно. А относно "съжителството" на вода и ток: така са проектирани системите, така са изградени, нищо не съм променял, това е ново строителство.
LazarGanev - "Велик майстор"
PolariS написа:
Мерси за отговорите, но моля за малко уточнение: на тетката миялната и бойлера ли да сложа или миялната и смесителя. Питам, защото си мисля че може да има някакво значение точно.
Няма значение, но е за препоръчване кран на всеки консуматор, както те посъветваха.
crez - майстор
За препоръчване е бойлера да е на самостятелен извод, когато пуснеш топла вода в него веднага постъпва студена, ако е на един извод с друг консуматор включен в момента налягането и плътноста на потока намаляват. Особенно чуствителни на перепад на налягането са проточните.
Относно съжителството на ток и вода нека се изкаже токаджията, нова строителство :? ,въобще у нас някой спазва ли тех.норми и изисквания :?: за мен това е пълна идиотщина :x
PolariS - специалист
crez написа:
За препоръчване е бойлера да е на самостятелен извод, когато пуснеш топла вода в него веднага постъпва студена, ако е на един извод с друг консуматор включен в момента налягането и плътноста на потока намаляват.
Ей тоя отговор чаках... :-D
А относно близоста на ток и вода ако може наистина да каже мнение специалист... :idea:
lyki - специалист
така са проектирани системите, така са изградени, нищо не съм променял, това е ново строителство.

Точно това ме притеснява PolariS,ако цялата развивка е проектирана и изпълнена от професионалист, изводите за студена вода не би трябвало да са поставени толкова близо един до друг за консуматори които заемат доста обемисто място в пространството.
Като гледам снимката на височината на която са поставени , мястото им точно под смесителя и разтоянието един от друг на крановете , по ми прилича на професионално проектанско решение за топла и студена вода на стоящ смесител.
Щом казваш , че и двата са за студена ти вярвам, но все пак провери да не би да имаш бай пас на мястото на бойлера и от там да идва студена вода ?
Ако е така ,тогава нещата са съвсем различни , може проектанта да е мислил да имаш възможност за позване на топла вода от два бойлера.
  • 1
  • 2

Тема "Свързване на уреди и смесител с вода..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: