• 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 65
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Radoslaw - специалист
VLADO66 написа:
То и на един Виадрус може да се монтира ретортна горелка. http://www.youtube.com/watch?v=W6YCpHsg ... ata_player
Това е може би наи евтиния вариант.Прави се нешо като метален сандък и горелката се поставя отляво или отдясно ,но това сте го видяли ,предполагам.не съм го виждал направено в българия но това е смисъла ако имаш котел, поставяш си само горелка.
шоп - майстор
Radoslaw написа:
VLADO66 написа:
То и на един Виадрус може да се монтира ретортна горелка. http://www.youtube.com/watch?v=W6YCpHsg ... ata_player
Това е може би наи евтиния вариант.Прави се нешо като метален сандък и горелката се поставя отляво или отдясно ,но това сте го видяли ,предполагам.не съм го виждал направено в българия но това е смисъла ако имаш котел, поставяш си само горелка.

Такава ми е идеята и на мен. С малки изменения. Да повдигна руският ми чугунен 45 киловатов котел върху изидано огнище от огнеупорни тухли и да горя метрови нецепени дърва и голями буци лигнитни болшевишки въглища. За съжаление този отоплителен сезон не успях да направя експеримента.
Radoslaw - специалист
шоп написа:
Radoslaw написа:
VLADO66 написа:

Такава ми е идеята и на мен. С малки изменения. Да повдигна руският ми чугунен 45 киловатов котел върху изидано огнище от огнеупорни тухли и да горя метрови нецепени дърва и голями буци лигнитни болшевишки въглища. За съжаление този отоплителен сезон не успях да направя експеримента.
Аз ,направих друго ,също на руски ,чугунен котел.Направих едно ребро от ламарина и го поставих по средата.Котела стана почти двоен.Съвсвм за малко не се побират метровици.Направих му и отвор за горелката .Горелката я дадох на едни момчета от Велинград.Сега затворих отвора с една ламарина и горя само дърва и въглища.
шоп - майстор
Мислил съм го този вариант, даже по едно време ме бе яд, че когато си купувах котела се продаваха и допълнителни ребра по 110 лева и не си купих 3-4. Но сега осъзнавам, че не е голяма грешка, защото все пак вратичката на котела не е от най-големите и дебели пънове няма да влизат
Radoslaw - специалист
шоп написа:
Мислил съм го този вариант, даже по едно време ме бе яд, че когато си купувах котела се продаваха и допълнителни ребра по 110 лева и не си купих 3-4. Но сега осъзнавам, че не е голяма грешка, защото все пак вратичката на котела не е от най-големите и дебели пънове няма да влизат
Ako решиш обади се,направиха ми го в котлостроителния ,оказа се че директора ми е състудент,за 300лв,вече имат опит и чертежи.Е пънове ,няма да можеш ама нормалните стават.иначе е фурия за нула време развива 100 градуса,няколко пъти го испуснах,нали не съм свикнал на такава мошност
filmatoplo - майстор
Покажи какво представлява това допълнение към котела :? .
VLADO66 - майстор
Може да го автоматизирате с котелен термостат и една вертикалноотваряща се вратичка,само че котела и приспособленията трябва да са добре уплътнени
Radoslaw - специалист
VLADO66 написа:
Може да го автоматизирате с котелен термостат и една вертикалноотваряща се вратичка,само че котела и приспособленията трябва да са добре уплътнени
Изжинявай ,приятелю за какви вратички ми говориш,контролера на универсалната горелка само дето свирки не прави.Казах само ,че я подарих на едни момчета от велинград и естествено запален котела на дърва и въглища ,запален веднъж спиране няма ето това е разликата с електронен коннтролер,това би тябвало да го знаете по добре от мен .аз се занимавам с такива неша ,но съм далеч от топлотехниката ,просто от няколко години ми нещо като хоби.Но признавам ,дразня се от полемиката в форума.В полските и чешки форуми ,откъдето тругнах преди няколко години,наистина се води диалог ,кой какви проблеми иам ,как го ерешил.Тук тишично по български ,всеки си гледа интереса.SS-1 Жяло лято орева орталака с проблемите си,сега ,когато има какво да каже има един от най хубавите котли българия, трябва да му вадиш думите от устата .Типично за българина,не че съм очаквал нешо друго.Съжалявам ,ако съм малко краен,но наистина в България ,трябва да си променим мисленето ако искаме нещата да тръгнат към по добро
VLADO66 - майстор
За теб не става дума а за людете с метровиците дето искат за ги хакат под котела :wink:
шоп - майстор
VLADO66, аз не искам автоматизация. Искам максимално прости и евтини неща. Преди години си направих самоделна горелка за въглища, но не ми харесва идеята за нещо просто и естествено като отоплението да се използва ток, електроника и т.н.
Помпи, вентилатори, ЮПС, електронно управление,редуктори...не ми се нрават.
Системата ми е гравитационна с 2.5 цола тръби над 600 литра вода в нея и идеята ми е с метровици по 60 лева кубика или с лигнитни въглища по 60 лв тона да грея без никакви разправии една 6 кубикова топлоизолирана автоцистерна за да мога ден-два с едно зареждане и да не пипам нищо.( вярно без помпа в случая едва ли ще мина) Дори и механичният терморегулатор към котела не го използвам, защото и аз като Радослав не съм учил топлотехника, но знам, че горенето е най-ефективно при достатъчно кислород. Процеса на горене регулирам само с притварянена димната клапа.

Радослав, много си прав. В Бг нивото във форумите е ниско. Аз следя форумите на братушките и има какво да се учи от тях. Самоделните стоманени ребра за удължаване на котел ми се струва перфектна идея за хора които са си купили малки котли.
  • 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 65

Тема "Всегоривни котли" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: