Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
крум - специалист
Антония написа:
...
И стигам до поредната хубава новина: няма да слагаме плочки в сухите части на помещението! Подът става дървен, а стените са на латекс. Точно както го исках. Радостна съм :)
Ха честито за което!

Каква е ширината на нишата?
Ще е добре да е поне 75 см, за да е удобна.
Разбира се, ако не сте много едрички.
Антония - специалист
Нишата е даже 81 сантиметра -- направо лукс :lol:

Обаче почвам да се чудя за цял куп неща. Като започнем от отдушника, дето ще е малко далече от душа, и не се знае дали достатъчно ефективно ще се бори с влагата. Ще търся някакъв много мощен хеликоптер явно. А и тъпите водомери, сложени кажи-речи под тоалетната, трябва да ги скрием някак, че в момента изглеждат ужасно.

Оказа се, че под нас на 2 и 3 етаж не живее никой, което е ОК. Обаче на първия етаж имало една луда жена, дето все се заяждала с всички и вдигала скандали. Та като се изтънява комина трябва много да се внимава да не падне нещо случайно до нея. Защото да почваме с кавги в новото жилище... не си струва :) Ние сме от миролюбивия тип.

Брат ми каза, че трябвало първо водопроводчик да викаме -- за смяна на тръбите и извеждане на новите. Но на мен ми се струва, че първо трябва да поразрушителстваме, да бутнем стеничката на банята, да свалим тъпите каси, да раздигаме пода, който е многослоен: надут ламинат отгоре, а под него стар мокет, лепен като за последно. Добре, че замазката е леко калпава и направо нея ще я разкараме. А, бе, лудница :)
крум - специалист
Колко е висока банята? 2.60?
Ако да, сложете окачен таван и прекарайте вентилатор над душ-кабината точно. Така гарантирано няма да имате облаци пара в цялата баня, докато се къпете (гарантирано - от личен опит).
Аз съм сложил по-голям вентилатор - Доспел, Ф120 (мисля, че беше за точно 2х по-голямо помещение от нашето). Докато се къпем, изсмуква цялата пара и тя не ходи в останалата част на помещението.

Ако ще слагате дърво на пода, силно препоръчително е да си сложите датчик за влага в банята. А и да не слагате дърво, пак си е добре да го има.

И не на последно място - ако банята ви е студена, замислете се за отопление още докато къртите - иначе конденза ви е гарантиран.

За тръбите - май е по-добре първо да решите как и от къде ще минават нещата.
Водомера може да го преместите където пожелаете. Стига да е правилно свързан (без отклонения преди него), срещу 9 лв. ще ви го пломбират отново от ВиК. Разбира се, едно предварително обаждане не пречи.
Какво решихте за казанчето? Надявам се не сте се подвели по митовете за "неремонтируемост и чупливост" на вградените казанчета?
И... никакви гъвкави водни съединения - рано или късно протичат. А и като се има предвид колко лесно се работи с ПП тръбите, май няма и смисъл от такива "еднодневки".

P.S. Всъщност защо не си ги смените тръбите сами, ами ще се разправяте с водопроводчици?
Така ще спечелите:
- времето, което иначе бихте загубили за търсене на водопроводчици
- времето, което иначе бихте изхарчили за довършителни работи след водопроводчиците.
- евентуално материали, които те биха ви похабили

ще си спестите:
- разправиите и ангажиментите, които ще имате към тях
- евентуални неприятности, които бихте получили в 90% от срещите си с майсторите

Нашите тръби ги сменихме за 3 дни сами (аз и годеницата ми). А е доста повече от един апартамент - централния щранг от мазето до 2 етаж + мокрото на тавана + цялата хидрофорна инсталация в мазето + цялата инсталация на 2 етаж.

P.P.S. Съжалявам, ако звуча твърде черноглед, но от скромният ми опит с майстори знам, че нещата стават по-бързо, ако си ги правиш сам. И в много случаи - по-качествено. Разбира се, сигурно има и добри майстори, но аз много такива не познавам...
Антония - специалист
Колко е висока банята? 2.60?
255 сантиметра е, стандартна височина. Мислех си за окачен таван заради осветлението (да е разделено на зони), ама нали не съм техничар -- грам не се сетих, че може и отдушникът да се прекара така. Още не сме се видели с майсторите, не съм обсъждала подробностите с тях.

Та да си кажа: и аз големи проблеми съм имала с т.нар. майстори, ама точно тези двамата (водопроводчик и мултифункционалникът за плочки, бои, гипсокартон, шпакловки, всичко) са проверени. Преди две години направиха основен ремонт на апартамента на родителите ми -- тристаен, с къртене на стени, промяна на функционалности, усвояване на балкони, всичко. Супер се справиха момчетата. Миналата година пък измазваха, боядисваха и лепиха тапети на сегашния ми апартамент, пак нямам забележки. Колеги са на брат ми и се уважават. На всичко отгоре с единият се знаем от деца, сестра му ми беше съученичка, та разчитам на по-внимателно отношение.
И не на последно място - ако банята ви е студена, замислете се за отопление още докато къртите - иначе конденза ви е гарантиран.
В момента е много топла, защото има някакви тръби на парното, които минават през нея. Ама се говори, че всички съседи искат да се откажат от топлофикация и да спрат парното... та ще видим какво ще измислим по повода. Сигурно тънък електрически радиатор на стената. Грам идея си нямам има ли подобни неща.
Водомера може да го преместите където пожелаете.
Щранговете свършват в нашата баня -- апартаментите над нас са с други инсталации. Мислех си, че можем само да регулираме височината на стърчащата част от щранговете, не и да променяме мястото им. Ама пак да кажа, не сме се консултирали с никого още, а аз не съм никакъв спец :)
Какво решихте за казанчето?
Вградено. Особено като няма да се лепят плочки... :)
И... никакви гъвкави водни съединения - рано или късно протичат.
Мъж ми пое ангажимента да проучи въпроса с тръбите, разчитам на прилежността му :) За мен полиетилен, полипропилен и пвц са едно и също нещо, някаква пластмаса, та просто нямаше смисъл да се мъча да чета :?
Всъщност защо не си ги смените тръбите сами, ами ще се разправяте с водопроводчици?
Уф, ние веднъж се мъчихме с някакъв ремонт. Излезе ни много по-скъпо, защото не знаехме къде да пазаруваме материалите. И адски бавно, защото сме неопитни, а мъж ми е перфекционист и две седмици почиства, шлайфа и лакира три прозореца (дървена дограма) докато станат както иска. Да, супер са в момента, ама за целта си купи всякакви инструменти (разход), сума ти шкурка, грундове и лакове (разход) и си скъса нервите. А си беше взел неплатен отпуск, та стана съвсем загуба на средства.

Както казах -- брат ми е в строителния бизнес и много се доверяваме на преценката му за качествата на майсторите. Имаме идея колко ще струва труда им и смятаме, че ще е по-евтино ако платим на тях, а не ако отсъстваме от работа и губим пари по тази линия. Пък и определено никога няма да стигнем тяхната скорост. А аз искам скоро да се пренасям на новото място :)

Това, което ще прави мъж ми, е електричеството. Да смени таблото с бушоните, че е грозно, да премести няколко контакта и ключа за осветление и да осигури скрит начин за полагане на кабелите за интернета и кабелната. Учил е в електротехникум навремето и го може :)

А аз съм ОТК :cool:
Антония - специалист
Днес обикалях по магазини за бани средна ръка и се хванах за главата. Навсякъде поддържат един и същ асортимент на склад. Разгледах сто кила каталози, избрах си поне десет различни конзолни тоалетни чинии и нито една я нямаха налична. Нито една! Обясниха, че трябвало да предплатя, а те да ми внесат нещата след това. Което по принцип е ОК, ама... срокът за доставка бил 30-45 дни. При това не календарни, а работни!

Не знам как го мислят да ми бавят ремонта с 3 месеца... Почвам да се чудя дали няма да се прежаля и да дам сто милиона милиарда пари за някое дизайнерско изделие, което го има налично. Или да взема нещо по-евтино, което не ми харесва, с идеята, че така или иначе става дума за тоалетна все пак, не за бижу.

Утре продължавам с ходенето (стига да не ми се подуят още повече пръстите на краката :) )Трябва да видя и за дървесина за пода... крум, защо се отказа от тик, а сложи орехов паркет? Много е хубав, но все пак -- тикът не е ли по-добрия избор?
Да смени таблото с бушоните, че е грозно
Направена ми бе забележка, че таблото се сменява защото е от стария вид, дето бушоните са с жичка, а не защото е грозно :roll: Приоритети... :lol:
inian - напреднал
Ох, най-сетне да се добера и аз до компютър :-D Тони, честита ти нова къща вече, да стане точно както си я представяш! Ние имаме забавяне с нашия ключ :sad: но ... ще го преживея.
А вие на каква тоалетна чиния се спряхте (като марка), аз бях харесала една на Видима, която е и с биде :lol: , ама дали са хубави ... не знам.
И да снимаш ремонта :!:
Антония - специалист
O, вече надживях идеята с марките :lol: Сега търся нещо, което да ми харесва и да го имат налично.

В Санекс, дето продават само Видима, ми разказваха историята с 45-те работни дни за доставка на конзолна тоалетна, мивка, шкафове и теракот. Пак там ми обясниха, че най-добрите вградени казанчета били не немските, а италианските. И ми се троснаха, че вратата на душа не може да бъде само стъкло, трябвало и обков да има иначе нямало как да се хване за пантите. Посочих собствената им врата на магазина -- съвсем стъклена без никакъв метал по нея. А те "Естествено, че не може да сравнявате врата на магазин и врата на душ"! Смешници.

Днес ще ходя в онзи комплекс за бани, дето е на Оряхово, а след това ще обикалям люлинските магазини за мебели (Зона, Арон, Лабиринт), мисля, че съм виждала и санитарни неща в тях, макар да не съм съвсем сигурна.

Бтв термостатичните батерии на Видима са огромни, доста груби едни такива. Така че ще търся друг вариант.
крум - специалист
Антония написа:
...
крум, защо се отказа от тик, а сложи орехов паркет? Много е хубав, но все пак -- тикът не е ли по-добрия избор?
Поради ред причини... Изреждам по приоритет:
- Тикът е грозен (ама много)
- Орехът е красив - може би едно от най-красивите български дървета и определено пъти по-красив от тика.
- Сложихме пушена акация, защото тия с ореха нещо ни въртяха, а и тя е красива (по празличен начин) поне колкото ореха.
- В последствие се оказа, че тика като тръгне да се раздува и надига поради влага, става още по-грозен. Това последното го разбрахме след като вече наредихме нашия паркет. Тъй да се каже това беше единствената причина, поради която бих предпочел тика... Цамо че се оказа, че и той се надува (т.е. че дори и тази причина отпада). То си е логично - нали е дърво. Ама от тия реклами, дето постоянно ни заливат та се бях вързал.

Така че слагай спокойно каквото дърво си решиш.
Номера е в обработката и в последващата поддръжка.
Когато ни направиха номера с ореха, докато се чудехме какво да сложим, дори се замислях да взема една пачка чамово душаме от Практикер и да я наредя в банята.

П.С. ние взехме от един магазин на Дондуков, чешка тоалетна чиния Ideal Standard. Май Санекс беше магазина, но не съм напълно убеден.
Само че търсехме възможно "най-плитката". За 1 ден я доставиха от склада.

Вземай си казанче Грое. Страхотни са. Поразрови се за вносители, че там цените са доста различно, особено сравнени с цените в Сигно.
Геберит са на подобни цени, обаче бутоните там почват от 150 лв.

Виж смесителите на Paffoni
Антония - специалист
Ух, ти ми счупи главата с инфото за тика :shock: Така ми се искаше да сложа нелакирано дърво на пода... Явно ще се мине на вариант Б: лакирано дюшеме. Не искам паркет, защото летвичките му са много дребни, предпочитам по-големи парчета да се редят.

По отношение на батериите -- да, твоята много ми хареса и вървя в тази посока. Не знам защо бях решила, че ти е от Рока, даже намерих нещо подобно от NovaBania.com:

Изображение

Ама с друга слушалка, че тази не ме радва. Преглъщам малко криво, като се сетя, че струва почти 600 лева, де. Ако на Paffoni са по-евтини (спомням си за дискусията с "дизайнерските" решения на Рока) и са все така качествени -- като нищо ще прескоча към тях.

Тоалетната я искам без гънки и ръбове. Максимално заоблена и изчистена като дизайн трябва да е, защото колкото е по-гладка -- толкова по-лесно се поддържа чиста. А това е най-важното за една тоалетна все пак.
Геберит са на подобни цени, обаче бутоните там почват от 150 лв.
Как 150 лева за един бутон, беее!!! Тези са луди! Още не мога да преглътна, че един чучур на чешма струва стотици левове, а на практика е извита тръба все пак. Ама за копче толкова пари съвсем не знам какво да кажа!

В какъв свят живеем... :?
крум - специалист
:)
Свиквай...
Подобен модел на нашата батерия имат и Рока. Наскоро се загледах - почти идентични са. Нашите смесители бяха на 1/3 от цената в Рока. Т.е. смесител за банята - 660 в Рока, 220 за нашия.
Наскоро питах за един приятел... сега имат увеличение от около 50%...
Което ме кара да страдам - до месец трябва да купим смесител за кухнята...

Дърво, каквото и да е, не можеш да сложиш необработено в банята. Имаш избор при импрегнанта - Осмо, друга вакса, лак мат...
Тикът, за който споменах, че е надут, е с обработена повърхност, но това не му е попречило да се надуе и надигне 15 см.... в спалнята - от горе е протекло по стената.
Така че каквото и дърво да сложиш, стигне ли се до екстремни състояния (напр. наводнение), ще се надуе.
И не на последно място - има различни размери паркети - нашия е 70х8 см. и доста добре се получи.
В банята трябва да внимаваш с размера - все пак се допуска, че дървото ще стои при повишена влажност. А по-големите дъски създават повече напрежение при изменение на условията.
По съвет на наш приятел майстор (с кетап за майстор към задругата на майсторите) дърводелец и дърворезбар, максималния размер за дъските в банята е 80х10 см.

Тема "Канализация в малка баня и възможност за преустройство" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: