• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kamendc - специалист
Здравейте - имам следния проблем.
На централно парно сме в блок от 2006 г. с хоризонтални разводки. Аз съм на последния етаж.
Всяка година есента като пуснат парното по 2-3 пъти обезвъздушавам докато тръгне нормално у нас. Една година звънях на техника от Топлофикация, че са ми студени радиаторите и той ми вика "напълни системата от абонатната" - обясни ми от кое кранче, извадих си ключ от абонатната и сега всяка есен по 2-3 пъти допълвам системата докато ми тръгне нормално парното.
Добре, но тази година вече 5-6 пъти го пълня и пак след 2-3 дни изстиват.
Ето какво правя: спирам помпата, отварям кранчето за пълнене, изчаквам примерно 5-6 секунди и от една тръба почва да избива вода. След това затварям кранчето за пълнене, пускам помпата, качвам се в къщи и от обезвъздушителните вентили на радиаторите пускам по малко да изцърка.
Добре, но грее 2-3 дни и пак почва да изстива. Като изстине пробвам да развия у нас някой вентил да видя какво ще цвърка - църцори по малко вода, но слабичко. Въздух като че ли няма.
Да не би от някъде ситемата да губи вода, примерно на някой комшия отдолу да му капе и малко по малко да се изпразва системата? Какъв е начина това да се провери?
Чудя се какво да правя вече, жената недоволна, ако се обадя на техника той го мързи да идва, а и да дойде ще напълни системата и то тогава наистина тръгва - но само за 2-3 дни.
Ако някой има някакви идеи ще съм благодарен!
VLADO66 - майстор
Тази абонатна трябва да има манометри за налягане.Водата която избива е от предпазен балансвентил и не е здравословно да надуваш системата толкова.Огледай вертикалните щрангове-в най високата им точка също има автоматичен обезвъздушител който може да е затапен или блокирал.С нещо остро се натиска отворчето за да изкара въздух или мръсотия.Като пада налягането означава или теч или пробит пластинчат топлообменник на абонатната ако налягането на циркулационната вода на ТЕЦ-а е по-ниско.
filmatoplo - майстор
И микро теч е възможен , абонатната има ли мембранен съд който да поема известно количество течност :? .
kamendc - специалист
Аз я надувам по инструкции, те са както устни от техника, така и на един разпечатан лист, залепен на нея, там си пише точно това: пълниш докато почне да тече от предпазния вентил, след това затваряш и пускаш помпата.
Най-високата точка е у нас и имам автоматичен обезвъздушител, ей такова нещо:
Изображение
Като му развия пластмасовата капачка, църцори вода, не въздух.
Само че това нещо ми е на върха на металната кутия, където се разклоняват разводките, и ми се струва че върха на самите радиатори е на малко по-високо ниво.
LazarGanev - "Велик майстор"
Разширителния съд явно не работи - или е спукана мембраната, или налягането не е в норми - да идва параджията и да го проверява.
naskov - майстор
В тази инсталация няма ли манометри та трябва да пълниш докато сработи предпазния клапан?
filmatoplo - майстор
Ако я напълниш до отваряне на предпазния клапан , то като загрее ще повиши още малко налягане и ще изтече течност от клапана , да не се губи течността от там -тоест да пълниш каца без дъно :wink: .
kamendc - специалист
Значи работата май наистина е опряла да викам парнаджията. Дано да намери време да дойде, че другата седмица се задавали големи студове.
Благодаря на всички отзовали се!
nikolovvd - майстор
А във вашият блок има ли хора, които са се отказали от услугите на Топлофикация?
Въпросът ми е провокиран от факта, че до -5 градуса се топлят на климатици, но като стане студено си закачат радиаторите. При това положение водата от твоите радиатори отива в техните. Ако имаш водомер в абонатната можеш да засечеш колко вода отива за допълване на на системата. Ако всеки път вкарваш допълнително по 50-60 литра, няма как такъв теч да остане незабелязан, ако е теч де!
kamendc - специалист
Ние сме с индивидуални топломери - няма смисъл да се отказваш. Ако не искаш да ползваш, държиш кранчето затворено и сметката ти е нула (освен за сградна инсталация, от която така или иначе няма как да избягаш).
Точно затова си мисля че предни години се налагаше да допълвам системата 2-3 пъти: някой под мен първо не е ползвал, след това се сети и си напълни радиаторите и от мен се стече надолу. Но тази година вече 5-6 пъти го допълвам и все има ефект за по 3-4 дни.
Не е много като литри - по тръба 20мм за 5-6 секунди колко вода да влезе, няколко литра най-много. Но явно отнякъде се губи. Дали от разширителен съд, дали на някой в блока му капе?
Или пък помпата да прави номера - защото дори като ми изстинат радиаторите, като пробвам да отворя вентила за обезвъздушаване все пак леко църцори вода, но слабо и хладна.
  • 1
  • 2

Тема "Централно Парно - изстиват ми радиаторите" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: