• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
fikata - майстор
За електрическите тенджери =D> Нагревателят беше с мощност от 630W и изолиран чрез "синци" - на спиралата бяха нанизани плътно керамични пръстени и този нагревател се поместваше в улея по периферията на двете половини на капака. Трите болчета/от снимката/,които свързваха двете половини бяха с отвор в средата за отдушник на парата.
Но същото време се появиха и електрически скари, но имаха кратко съществуване,защото бързо ги забраниха. Тези скари наподобаваха тенджера - дълбок долен съд, а капакът беше като котлон с открит нагревател но обърнат надолу към дъното на долния съд. :-D
PCL82 - майстор
Тази електрическа тенджера е модернизирания вариант. Първите модели са без илюминатор и са произведени от Елпром Варна по БДС ако се не лъжа от 53г. У нас още се ползва една, на която пише 150В. Нагревателя се случваше да гори често и причината за това се оказа отварянето на капака по време на печене. След като инструктирах майка ми първо да изключва кабела и после да гледа манджата проблемът беше забравен за дълго, а тенджерата се ползва поне 5пъти в месеца. Реотанът е от старите домашни запаси на баба ми.

От една моя леля съм чувал, че първите социалистически нагревателни уреди не са имали още пет-тактов ключ, а някои са имали две щекерни гнезда за силен и слаб нагревател.

Една технология за кърпене на скъсан нагревател от списание Млaд конструктор е:
краищата на нагревателя се усускват, мястото се посипва с боракс и нагревателят се включва да работи. Получава се заварка. Така съм поправял прекъснали котлони, на които си личи къде е прекъсването. После мястото се замазва с огнеупрна пръст, разтворена с вода.
Последна промяна от PCL82 на чет дек 05, 2013 5:03 pm, променено общо 1 път.
shadow__01 - майстор
PCL82 написа:
Една технология за кърпене на скъсан нагревател от списание Малд конструктор е:
краищата на нагревателя се усускват, мястото се посипва с боракс и нагревателят се включва да работи. Получава се заварка.
За тези , които се чудят къде да намерят Боракс, има го в аптките http://apteka.framar.bg/30000212/%D0%B1 ... %B3%D1%80-
shotik - майстор
Цитат:
"От една моя леля съм чувал, че първите социалистически нагревателни уреди не са имали още пет-тактов ключ, а някои са имали две щекерни гнезда за силен и слаб нагревател."

Ние имахме котлон със закрита плоча ,щекерното гнездо беше едно ,кръгло ,с три извода ,разположени на 120 градуса и в зависимост от това как се включи щекера,се постигаше различните мощности .
fox_vt - майстор
fikata написа:
Но същото време се появиха и електрически скари, но имаха кратко съществуване,защото бързо ги забраниха. Тези скари наподобаваха тенджера - дълбок долен съд, а капакът беше като котлон с открит нагревател но обърнат надолу към дъното на долния съд. :-D

А защо ги забраниха ,това беше наистина добра скара по добра от последващото както му викат парти грил Парти грил Е вярно че е с открити реотани но над тях има решетка и кабела позволява зануляване така че не са по опасни от една обикновенна скара.
PCL82 - майстор
Забранените са с керамична плоча с канали за реотана без решетка. Диаметърът на тенджерката е около 22см. По късно имаше тези, за които вероятно си мислиш с диаметър около 30см, приличащи на уок тиган. Нагревателят минаваше през порцеланови носачи в капака и под него имаше телена решетка. При първите мощността е около 500Вт, а при вторите 800Вт.
fox_vt - майстор
Да точно за тия вторите говорех тия първите не сем виждал такива :?
MamaMy - майстор
Вторите се водеха пържолници. Правеха страшни принцеси с кайма за 2 минути :-D
kozl - майстор
Макаричка с реотан. Виждал съм и бакелитови и керамични. Простите сметки W=U*U/R и един мултицет могат да установят мощността на нагревателя за употреба в мрежово напрежение. Обичайно са около 2 киловата или съпротивление около 24 ома. Икономията е причина на пазара да се предлагат макарички с нагревател с малко сечение. Така от един реотан 500 вата излизат 4 по два киловата. Но трайността се срива. А ако потърсите реотан за 2 киловата с по-голямо сечение и ще установите, че стойността му е > от цената на макаричката с реотан. Така аз купих макара с реотан за 2 лева и нагревател за 4.
Та в общи линии тези нагреватели са опасни и нетрайни, но пък се ремонтират лесно.
a_stoev - майстор
MamaMy написа:
Вторите се водеха пържолници. Правеха страшни принцеси с кайма за 2 минути :-D
Видях и силно се размечтах:

http://bazar.bg/%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B ... 0%B8%D0%B9

Прикачен файл

611b195ef2ab35b972f07fb27ff413a8[1].jpg
611b195ef2ab35b972f07fb27ff413a8[1].jpg (71.4 KиБ) Видяна 4096 пъти
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7