• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 136
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
ivanovbg - майстор
idunno написа:
После и двамата трябва да си купите едно учебниче наречено Хладилна Техника и една тетрадка и молив и след мноого странички четене ... кой знае... :-D
Аз че не разбирам - не разбирам, но това не значи че не мога да чета. Държиш ли да го публикувам цялото? :wink:
Прикачен файл:
6.jpg
И копи пасте от сайта на моя приятел:
Най-новата разработка в групата на термопомпите е каскадната термопомпа. Иновативното съоръжение нагрява топлоносителя вода до 80ºC дори при външни температури от -16ºC. Каскадните термопомпи намират приложение както при изграждането на нови отоплителни системи, така и за замяна на съществуващи котли на вече работещи отоплителни системи. Замяната се осъществява без да има задължителна нужда от премахване на старото оборудване, като новата каскадна термопомпа се свързва успоредно на стария котел. Високата й ефикасност и липсата на каквато и да е ежедневна грижа освен избора на желана температура в помещенията, пълната автоматизация и възможно най-ниската цена за единица отдадена топлина на пазара я поставят...

Не публикувам цялото за да не кажете че рекламирам. Това си е лично тяхна разработка.

Та като се има на предвид че е въздух-вода си направете сметка колко по добра ще е при вода-вода :wink: :partyman:
denuchi - специалист
маги, маги, Маги, заевяваш нещо категорично и после едно мрънкане извъртане. Някой друг пък открил топлата вода. Било тяхна разработка. Това по принцип се патентова. Едни страшни формули не ти е работа. Спирам , че съм на литър водка . Много ми се местят буквите.
magi208 - специалист
idunno написа:
После и двамата трябва да си купите едно учебниче наречено Хладилна Техника и една тетрадка и молив и след мноого странички четене ... кой знае... :-D
И след като си го купим мисля , че е най-разумно да ти го дадем да го прочетеш.

Така форума може да загуби един забележителен критик , но света като цяло може да стане по-добър.
magi208 - специалист
ivanovbg написа:
magi208 написа:
Само да не забравя смята се в градуси по Келвин
входяща вода 12С
КОП изх 24С =297/12=24,75
КОП изх 60Ц = 333/48=6,93
После? :?
А бе така е, но разходите по направата на каскадна машина са двойни и малко отгоре.

По горе ти отговорих колко би бил теоретичния КОП на каскадна машина съставена от 2 с КОП 4 .
Ако се прави реално ще трябва да се калкулират и загубите в системата .

Не, че те разубеждавам но да знаеш, че това вече е малко спорна инвестиция.

Искам само да ти обърна внимание на нещо интересно :

Daikin Altherma HT има КОП 3,2 при -7 градуса сух въздух отвън и 60 градуса на водата за отопление с радиатори/при теоретичен КОП 4,9/ което си е доста високо постижение.

Това обаче е нормално постижение за едностъпален инверторен чилър , ако си на подово отопление с температура 35 градуса на водата.

Искам да кажа , че отоплителните системи е е добре да се мислят комплексно, ако искаме хем икономична хем евтина система.
magi208 - специалист
Още едно заместване с цел поевтиняване при запазване и дори подобряване на изходните параметри.

Прикачен файл

к1.JPG
к1.JPG (26.02 KиБ) Видяна 3282 пъти
ivanovbg - майстор
magi208 написа:

А бе така е, но разходите по направата на каскадна машина са двойни и малко отгоре.
Разходите не са чак двойни, защото може да се ползват по евтини фреони и по маломощни компресори, които да работят при по ниски налягания и оттам по евтина арматура.

Другото което си мисля е, защо да се прави реверсивна ТП при вода-вода. В края на краищата си имаш една сравнително студена вода и ако се прекара през топлообменник директно да охлажда основната вода в конвекторите...
magi208 - специалист
juvesan написа:
Целия обхват от максимално отворено до максимално затворено е 256 стъпки и има софтуерна корекция за избор на най-близката по-ниска стъпка .
Данфос не знам да имат трв с 256 стъпки - 2650 - това е истината :lol: Относно ETS 50 стъпките са 3650 В случая аз визирам, че на картинката се вижда нещо като вентил от импулсен тип AKV , който де факто и де юре си е един що годе смешен импулсно управляван електромагнитен вентил. И точно за него се формализирам и аз, че те НЕ са подходящи за пластинчати топлообменници заради хидравличните удари там.. Така че.... В случая идеята беза за цената... много добре знам какви са центите на Данфос и няма как да не знам поради ред причини и затова написах : драйвера, датчиците и подробностите около тях са една сериозна финансова грижа за любителско изпълнение. Отнсно двата ТРВ и клапани - да, става също добре, то си е класика от време оно, но то си има и bi-flow ТРВ на данфосс с асиметрична мощност и други хитрини...затова си мисля, че темата е сериозна, но въпроса е накъде ще тръгне - към направи си сам чилър или към професионални изпълнения ( който не знае за какво иде реч, нека прочете темата за инверторните електрожени и да види от къде тръгна и къде стигна - да се сравнява фрониус за 10000 лева с китаец за 200 и всичко това за любителски цели :lol: )
Нито на картинката нито на спецификацията от долу е дадено ETS 50 или 100 :)
В схемата публикувана от Ахмаков са от ETS 6 , 10 .... :)
За тях истината е тази , която ти казвам . Ако ти трябва по голяма точност мога да ти кажа как да се удвои.
при серия ETS няма хидравлични удари.
По отношение на bi-flow заместване с едно-посочни виж горната схема.
magi208 - специалист
Разходите не са чак двойни, защото може да се ползват по евтини фреони и по маломощни компресори, които да работят при по ниски налягания и оттам по евтина арматура.

Другото което си мисля е, защо да се прави реверсивна ТП при вода-вода. В края на краищата си имаш една сравнително студена вода и ако се прекара през топлообменник директно да охлажда основната вода в конвекторите...
Така е и се прави на много места. По този начин може да се охлаждаш почти безплатно.

Ако искаш ще ти пратя на лични чертеж, снимки и технология на такъв , който е разглобяем и евтин.

Само ще те моля да не се публикува .
filmatoplo - майстор
Айде и тука тайни , и космически технологии :wink: .
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 136

Тема "Термопомпи Вода-Вода - всеки може да си направи сам" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: