Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
corropt - напреднал
При мен реда беше: Груб строеж с покрив, външни врати, прозорци, външна изолация+измазване, ВИК и ЕЛ. тръби на отопление, вътре шпакловки на стени, мазилка на подове. Проблем имаше, че при правене на външната изолация си захващаха скелето с тръби през прозорците+ се вкарваха и изкарваха всякакви неща и имам надрани части от дограмата.

За гръмоотвод споменахте, пробвах се да си ''изпрося'' само документ без да ми се прави и нямаше фирма от която да се навият за това нещо. Единствено имало шанс ако по проект няма заложен гръмоотвод, тогава не се изисква такъв документ.
gorang - помощник
Не е ли по-добре да се маже първо отвътре, за да диша докато съхне. Като има изолация отвън не се ли запечатва и влагата няма как да съхне?
corropt - напреднал
Да по добре звучи, ако ти е готово всичко вътре, ако нямаш кабели и ВиК, а зимата идва няма много други възможности.
gorang - помощник
Такааа,
вече мога да се похваля, че съм собственик (заедно с жена ми разбира се) на къщата. Междувременно проучих възможностите за отопление, за да сме наясно с нивото на пода, ако правя водно подово. Намерих супер изгодна оферта за термо-помпа въздух-вода с бойлер и слънчеви колектори. За да се работи вътре в това време, трябва да поръчвам и дограма. Точно там удрям на камък. Завел съм 4 различни препоръчани от познати фирми за дограма и всеки път чувам различни неща. То ясно, че всяка фирма си пробутва продукция, с която предпочита да работи и е сигурна за материала и имат някакъв опит с профилите, но има мнения които са на 180 градуса противоположност. Проблемът е, че в хола, където ще се излиза на веранда има големи френски прозорци и трябва да се измисли качествен начин за големи врати по възможност плъзгащи. Да не говорим за мненията дали да е ПВЦ (и колко камерно има смисъл) или алуминиева, какъв стъклопакет и какво стъкло. Всички мнения са различни и не знам на кого да вярвам. Освен това възникна и друг проблем, които другата седмица ще проучвам доколко е сериозен - единият прозорец в една от спалните е изпълнен на север, вместо на запад. Дали това ще е проблем при акт 16 или трябва да се правят промени по време на строеж?
Иначе покривът ще го изолирам с каменна вата 6см, окаченият таван ще е с конструкция и двоен гипсокартон и отгоре пак с каменна вата. Вътрешните стени мисля да ги правя с лепен гипсокартон, защото зидовете са много добре направени и ще стане бързо - няма да се налага да чакам да съхне. Външната изолация мисля да е 10 см с плътност 20-24 и мазилка.
Ще опитам да кача снимка на фасадата към верандата и големите прозорци.
Прикачен файл:
20131107_162147-1.jpg Фасада към веранда
prascho - майстор
Може да го поразчупиш малко. Например ако не правиш прав хоризонтален таван, а пуснеш стаите до покрива и увеличиш светлината с подпокривни прозорци /велукс...факро.../. Вярно ще е по-скъпо и не знам как ще се отоплява. Но ако финансите не са проблем би било по-интересно...
Tsilkov - майстор
Добре изглежда къщичката.
За прозореца проектантите ако ти се подпишат на Акт 12 и 14 и техническия ако декларира че няма рпомени и зпаоведи в книгата - нямаш никакави грижи.
Много малко изолация смяташ да сложиш - особенно на тавана.
Имаш добре изпълнена тухлена сграда (поне по снимки) и вместо мазилка ще и сложиш гипсокартон на кюфтета :rolleyes: :? [-X
Това с плъзгането си е драма - която струва кинти и никога решението не е перфектно. Имаш три варианта - чисто плъзгане, хармоника и "фолксваген". Аз от Пловдив горещо мога да ти препоръчам тази фирма http://danin.bg/#/bg/1-Начало/ - ползвах ги това лято- мога и снимки да ти пратя.
Дограмата ти препоръчвам треон пакет с двоино К с минимални отваряемости и допълнителни шпроси - фирмите за дограма ще те убеждават друго.
stenmark - специалист
Честито и със здраве да си я ползвате.Един съвет,няма смисъл от таван на два пласта от там пък отиваш в другата крайност,т.е. лепене стените.Това за бързина е малко условно,все пак ще имаш кабели и е добре да са вкопани.По добре направи на конструкция и вата.Ще бъдеш изненадан от ефекта.
gorang - помощник
prascho написа:
Може да го поразчупиш малко. Например ако не правиш прав хоризонтален таван, а пуснеш стаите до покрива и увеличиш светлината с подпокривни прозорци /велукс...факро.../. Вярно ще е по-скъпо и не знам как ще се отоплява. Но ако финансите не са проблем би било по-интересно...
Мислих за такъв вариант, но жена ми е на друго мнение....Ще се отоплявам с термо-помпа въздух-вода и водно подово, но въпреки това ще стане много голям обема, а и с тези прозорци ще е зор с отоплението.
gorang - помощник
Tsilkov написа:
Добре изглежда къщичката.
За прозореца проектантите ако ти се подпишат на Акт 12 и 14 и техническия ако декларира че няма рпомени и зпаоведи в книгата - нямаш никакави грижи.
Много малко изолация смяташ да сложиш - особенно на тавана.
Имаш добре изпълнена тухлена сграда (поне по снимки) и вместо мазилка ще и сложиш гипсокартон на кюфтета :rolleyes: :? [-X
Това с плъзгането си е драма - която струва кинти и никога решението не е перфектно. Имаш три варианта - чисто плъзгане, хармоника и "фолксваген". Аз от Пловдив горещо мога да ти препоръчам тази фирма http://danin.bg/#/bg/1-Начало/ - ползвах ги това лято- мога и снимки да ти пратя.
Дограмата ти препоръчвам треон пакет с двоино К с минимални отваряемости и допълнителни шпроси - фирмите за дограма ще те убеждават друго.
Къщата има акт 14 с подписи на всички лица, но техническия ме съветва за по-сигурно да си направя екзекютив, което си е свързано с пари. За покрива реших да сложа двойна вата - 10 см., а на окачения таван - единична 5 см. Външната 8 до 10 см. Така поне ме съветват, предвид качеството на тухлата и климата в БГ, но приемам съвети на драго сърце.
За дограмата твърдо ще е с троен стъклопакет, въпреки мнението на някои от фирмите, че не е необходимо. Мисля за вариант френските прозорци да са от алуминиева дограма, за по-голяма здравост предвид височината от 2.70 и линейните разширение на ПВЦ-то, а другите да са ПВЦ. Ако сложа Фолскваген и ПВЦ ме съветват да подзидам, за да намаля височината до 2.50. Благодаря за линка, задължително ще ги преслушам...
Не ми се прави мазилка, защото ще трябва да чакам по-топло време, а и после да съхне преди външната изолация....
За лепения картон имало течно лепило с изолационни качества, което при добър зид не гълта много и се "залива" между "кюфтетата"...
barborino - специалист
Слагай яко изолация ,троен стъклопакет и няма да е зор с отоплението :-D Тези 6см за покрива са мнооого малко.Аз съм с 15см(вата на скатовете) и 5см в/у гипскартона и пак ми се струва малко. :-D

Тема "Купуване на къща с Акт 14" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: