Най - вълнуващия въпрос зимно време.
zaksofon - специалист
Колеги помагайте!
Тази вечер с ужас установих, че ми протече котела. Качвам снимки да кажете предложения за ремонта. Излишно е да казвам, че е спешно - сред зима е !!!
Утре ще викам майстор да заваряме, по-специфично е че това е чугун. Котела е DEMRAD, вижда се от снимките.
Кажете ми моля ви, че това ще стане със заварка, че ще е ходене по мъките да сменям глидера.
И дайте съвет как да бележа спуканото, докато върти още помпата? Няма как да пиша по мокрото с маркер, единственото, което измислих е да го надраскам с пирон, не знам как ще успея да заваря всички дупки утре.

Прикачен файл

5.jpg
5.jpg (115.92 KиБ) Видяна 3602 пъти

Прикачен файл

4.jpg

Прикачен файл

3.jpg

Прикачен файл

2.jpg

Прикачен файл

1.jpg
Ahmakov - специалист
Може да се заварява, но си трябва опитен заварчик, който е заварявал чугун. Имах подобен случай и идваха майстори с "модерни" електрожени и след заварката се пукаше като паяжина, докато изстиваше.
Накрая, един възрастен заварчик с електрожен навиван на ръка, завари даже и пораженията на високите технологии. Преди да започне да заварява, подгрявахме мястото с газова горелка, а след като свършеше, удряхме с чукчето за почистване на шлаката, по мястото на заварката, за да се "отпусне" чугуна, докато изстива. Котела се ползва още, а това беше преди 10 - 12 години. При мен беше от вътрешната страна, където е огъня и по думите на специалисти, е много по трудно да се заваря "горял" чугун. Да не говорим за достъпа през вратичката . За да си спестиш време, а и на майстора, източи и отвори котела да съхне, че водата и влагата пречат на заварката.
В краен случай смяна на глидера. По малък панаир е, от намирането на точния човек.

Спуканото си личи. Майстора ще си го вижда.
zaksofon - специалист
Благодаря ти за коментара, не знаех, че трябва да нагрявам мястото на заварката.
Благодаря, още веднъж! Ето защо ви питам аз!
Ahmakov - специалист
Само споделям как стана при мен, а дали е правилно не знам. Майстора си знае, може да има и други начини.
zaksofon - специалист
Жив да си майсторе, все пак е 01.00 през нощта, всеки съвет ми е полезен, защото се разбрах с човека утре в 10.00 да заваряме. Надявам се, че ще получа още съвети преди това!
pipilica - майстор
Преди доста носих да заваряват един спукан блок от двигател и заварчика искаше да има малък канал по пукнатината
та си играх с един малък флекс. Също помня че преди да почне да заварява доста време нагрявахме блока с газова горелка. Друго което може да ти е полезно, заварявал съм много водопроводни части и те са от някъв чугун при тях повтарям заварката щото първата се пука независимо че детайла е горещ, втория път става без проблем.
iliana - специалист
а от какво се е спукал
има ли причина
мислех че ако се спука е на едно място, а това прилича на лейка
vladtod - специалист
Може и смешно да прозвучи, но в службата имахме една Мадарка на която блока беше лепен на 3-4 места с Поксипол или друго двукомпонентно лепило и си бачкаше дълго време докато не я хвърлихме за скраб.
Radoslaw - специалист
Чугун за 100% гатанция се заварява по метало- прахова технология,но е много скъпо.Но при теб ,като гледам пукнатината е отвънка ,може и да опиташ с заварка,ако потече ,някъде давай с течен метал.
zaksofon - специалист
В момента работим по котела, но майстора не е много уверен, че ще стане читава заварка :sad:
Казва, че това е втория Демрад, който заваря със същия проблем, първия не е бил поправен, шева се късал малко над заварката. Сега го шлайфаме, след това ще го нагряваме и пристъпваме към заварка. Стискайте палци, уж съм викнал най-големия специалист в Троян. Иначе ще трябва да купувам глидер. Някой има ли представа какви пари ще струва и дали се намира трудно?

Тема "котел DEMRAD - спукан" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: