geordgeo написа:Аз пък бих бил доволен, ако можех да използвам обратната тяга на двигателя само за да спирам, без да зареждам батерията. Сега си спирам нормално с накладките, ама щеше да е много яко, ако двигателят можеше да ме спираИма ,най-простия вариант е с релета едно или няколко трябват ти 3 броя нормално затворени контакти и 3бр нормалноотворени по 30 ампера всеки, може да използваш вграденото ключе в ръкохватките за управление на релетата . Идеята е да превключваш изводите на мотора към товарни резистори или някакъв друг товар. Може да използваш 12 волтови автомобилни релета 3бр, бобинките им вързани 3-те паралелно заедно с някой диод може шотки може и някъв обикновен например 1N4001 ,диода ще предпази микроключетата от обратното напрежение. ще ти трябва и 12 волта оперативно напрежение от някое малко акумулаторче или от dc dc конвертор и т.н.Понякога накладките ми скърцат сериозно, а са от скъпите и много ме дразнят, и хората, които са покрай мен подскачат от уплаха. Та в тоя ред на мисли има ли шанс мотора да се използва само за спиране?
PCL82 написа:За да се увеличи рандемана от регенерацията могат да се ползват ултра кондензатори. Те търпят голям заряден ток и голям разряден ток. Недостатъците им са цената, голям саморазряд, но това като буфер няма значение, допълнителен товар на колелото и нужда от електроника за изравяване на заряда и превключване батерия/суперкондензатори.Трябва си батерия с по-голям капацитет и бмс който да може да поеме тока както и балансирaщите елементи в него , когато която и да е от клетките достигне номинално напрежение енергията да се прехвърли към някaкъв активен товар трябва да почетем за някои фабрични решения там със сигурност има комуникация между бмс и контролер
При електромобилите има такива решения. Другото решение, трудно приложимо при велосипед е маховикът.