Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Zlateff - специалист
Добър вечер, колеги.Имам интерес към електротехниката от доста крехка възраст, но колкото и глупаво и неправдоподобно да звучи, все нямам възможност сериозно да седна и да се занимавам с нея и да и обърна внимание.В последно време това се промени.Започнах да чета една стара книжка по електротехника за неелектротехническите специалности във ВУЗ-овете по Бай Тошово време.Четейки я, нещата ми се виждат не толкова практични, колкото теоретични (което от една страна е нормално защото все пак е за неелектротехническите специалности както казах по-горе.)Та да караме по същество.Можете ли да ми препоръчате някаква допълнителна литература, която да ми даде повечко информация и да ми разясни как стоят нещата със свързването на ел. мрежи, ако щете и ремонти на уреди от бита (бойлери, печки, перални и тнт)?Благодаря предварително и наздраве от Ямбол! :partyman:
mladkal - майстор
Златев, наздраве от Стара Загора.
за литература не мога да ти препоръчам нищо конкретно. Едно от най-основните неща, които трябва да усвоиш е да научиш Закона на Ом...Кой не знае Закона на Ома- даси `оди у дома! Това разбира се на майтап. за ремонта на електрически уреди в бита има разни книжлета, но там нещата се променят доста динамично. За това най-добре е от практиката. Можеш да почнеш с нещо мъничко-просто и дори развалено. да го разглобиш и обследваш принципа му на действие... едно по едно; едно след друго и така ще се научиш. От практиката и упорството по-добри даскали няма (поне за мен)... В разните сайтове на разните търговци и производители тук таме има и спецификации, принципни схеми и други подобни нещица.... ако имаш време и желание можеш да си ги събереш и оформиш в едни полезен и добър (за теб) наръчник. Заобгради се и с няколко приятели, които са напред в мат`ряла.

поздрави и успехи.
Младен от Стара Загора
Zlateff - специалист
Благодаря за бързия отговор!Закона на Ом ми е ясен (няма да казвам напълно, че ще вземеш да измислиш някакъв въпрос и да ме изложиш).Обаче имам един друг върпос който ме мъчи и дано не изглеждам като глупак.Въпроса е свързан с трифазния ток.Добре ясно, че имаме 3 фази и една нула.Но как така напрежението между 2 фази е 380 волта, а между фаза и нула, демек фазовото, е 220?Какви ли не формули търсих, така и не ми стана ясно.По други форуми четох, че синусоидалата била изместена, което също не го разбрах.И между другото умея да сменям контакти...!Дано не изнаглявам много с въпросите!
swissmad - специалист
Виж първо си намери някой учебник по електротехника и чети добре.Че алкохола ,тока и жените хванат ли те не прощават :mrgreen:

ПП. Виж тук http://forum.setcombg.com/%D0%B5%D0%BB% ... D0%BA.html
Zlateff - специалист
Ако трябва да сме честни, за сега само последното ме е хванало. :D
AAsat - специалист
Има една книжка - " Звезда триъгълник зигзаг " - нещата за трифазните вериги и свързвания според мене са обяснени добре. Ако не можеш да я намериш напиши e-mail, на който да ти я пратя.
Zlateff - специалист
Благодаря на всички, вече смея да твърдя че разбрах що е то трифазен ток, след среднощно чете до 1 часа.
nikolovvd - майстор
Дано си прочел първо за техниката на безопасност.
Първо и основно правило - "Не работи под напрежение!" и в прекия и преносен смисъл. :-D
Zlateff - специалист
Че съм новак в тази област 2 мнения няма, ама чак па от толкова разбирам. :D А и за сега се занимавам само с теоретичната част, понеже имам интерес, а не защото ми е потрябвало нещо (или поне за момента).А и ако има колеги които могат да кажат къде се изкарва курс със специалност "Електротехник", ще съм им много благодарен. :prayer: Аз търсих, но така и не намерих или поне за Ямболския регион, за това съм се насочил догодина да карам магистратура по Електротехника, но да видим какво ще покаже сабята. :D
nikolson - майстор
Нерде "електротехник", нерде магистратура!
Ей ти хамбар http://tk.uni-sz.bg/index.php?option=co ... 08&lang=bg , вратата сам ще я отвориш!

Тема "Електротехника - литература?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: