• 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 27
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
PCL82 - майстор
Ямата ми е на 20м от къщата и е цилиндрична. За 40 години няма щети по нея. Иначе знам, че орехите пукат всичко и затова дядо ми ги е посадил далече от къщата. Ако съществува дилемата орехите или ямата ще избера орехите. Ямата лесно може да се оправи или премести, а дърво което е расло близо две поколения не се възстановаява от днес за утре. Още повече, че са защитени дървета и са господар на мястото си, а не някаква дупка за лайна.
dat - напреднал
Здравейте, нямаше ме малко през уикенда.
Така, като гледам, почвам да си мисля за етаж+1/2 етаж като компромис.
Все повече не ми се качват стълби, но пък при 1-етажната къща в моя случай помещенията получават кофти изложения и разпределения и квадратите не стигат за нормални р-ри.
Затова си мисля за главна спалня на 1 етаж и 1 или 2 спални на 2-рия полуетаж. Дава достатъчно площ долу и се елиминира излишното горе. Проектът, който прати VLADO66 е мн.интересен, с преработка, разбира се. Харесва ми и че изчезва подпокривното пространство.
Как стоят нещата при строителство на калкан, обаче? Могат ли 2-те къщи много да се различават? Май грозничко би било?
Това с изгребна > септична яма съм го чувал. Еми кво да правиш - БГ, трябва да се отбраняваме от държавата :)
VLADO66 - майстор
Къщите на калкан за да изглеждат добре трябва да са в един архитектурен ансамбъл.Особено когато се използват някои по разчупени елементи.Единсвено може да се играе донякъде с прозорците и вътрешното разпределение.
Tsilkov - майстор
То обикновенно няма и причина да се различават-улицата ви е една и съща, гледката и дворовете също+ще строите по едно и също време. Иначе законово е задължително само двата калкана да се застъпват плътно.
dat - напреднал
Хм... Ще трябва надпиване и надцакване. На него му трябват 3 спални, демек 2 етажа. Сега разбирам, че калканът ме задължава и основният въпрос отпада... Трябва да съм готов и убедителен, но това с втория полуетаж не мога да го измисля, както на мен ми се иска. Чертежът от линка на VLADO66 е със страничен вход, а аз предпочитам да е откъм улицата. Държа си и на баня до спалнята. И достатъчен килер. Горе пък спалните отиват на север (в моя случай) - това по-лесно ще се обърне.
Тия как си ги рисуват... И американските сайтове също - драскат си с флумастерчето и вс. ОК. Но като седнеш да оразмеряваш помещенията, се получават съвсем други неща... Затова нямам картинка още :?
Bradley - специалист
Да не правя нова тема - догодина ако е късмет се почва решаването на острата жилищна нужда със семпла едноетажна около 120 квадрата колибка - та седнах днес за първи път в плах опит да нахвърлям какво сакам и какво ми трябва и се получи това...

Сигурен съм, че съм наблъскал една камара недомислици, но като за пъри опит на мен ми изглежда прилично като за начало на развиване на идеята - ще се радвам на всякакви коментари - положителни или не, съвети, насоки, лични предпочитания в проектирането на едноетажни къщи и те такива ми ти работи...

водил съм се от следните опорни точки (нали е модерно да се ползуват такива):
- две спални по 15-на квадрата (ако е късмет след 10-на години едната ще бъде за младшия - до тогава ще си я ползувам за преснарядяване на патрони, точене на ножове, чистене на пушкала и пищове и други мъжки кефове)
- отедлно помещение за пералня/сушилня поне 4 квадрата
- отделно складово помещене поне 4 квадрата
- кухненски бокс + дневна - 40-на квадрата
- място за цър пър и биричка
- колкото се може повече светлина
и разни други глупости

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
dat - напреднал
Здрасти!
Изискванията ти са почти като моите. Добре си ги наредил. Формата малко продълговата, като гледам 6 х 20м грубо - може би такъв ти е теренът? Дай размери, изложение.
Ето 1 планче на 120 кв.м с по-малко коридори, което можеш да си пригодиш, като едната спалня я направиш сервизно помещение примерно. Но зависи от парцела. И от предпочитанията ти, разбира се :)

Прикачен файл

pic.jpg
pic.jpg (59.71 KиБ) Видяна 3134 пъти

Прикачен файл

Plan W0540P.jpg
Plan W0540P.jpg (92.06 KиБ) Видяна 3134 пъти
ribnikolaevi - майстор
Телевизия няма ли да гледаш, като пиеш бирата? :lol:
На твое място бих скрил кухненските шкафове зад плот - при теб е удобно да стане.
Мястото за хранене е дсота неудобно. Ако не караш непрекъснато на диети помисли как да го направиш по-добро.
Прозореца над секцията с каква цел е? Само да се затрудниш като мебелираш ли? Махай го оттам смело, имаш си достатъчно светлина.
Bradley - специалист
Имотчето позволява и три пъти по-голяма да тръгна да строя и етажи да вдигам и друга форма да избера, обаче като дете родопчанче съм се нагледал на 3/4 етажни къщи по 100/150 квадрата етажа, строени по 20 години, че да има по етаж за синовете и дъщерите - и сега къщи/замъци призраци...

продълговата, защото до нея ще има двоен гараж, а до гаража или в комбина с него - аматьорска ножарска работилница/ковачница, но всичко с времето си...

за прозореца над библиотеката - прав сте :partyman:
за мястото на хранене - признавам, че го цопнах на 2 на 3 без много да го мисля :-D

в следващите дни ще кача още няколко вида/модификации на подобен тип къща - към такава ме влече и една безумица дело на лудата ми женица :axe: :-D :axe: - кръгла къща (че да не ми трие сол на главата защо не съм я показал) с доизбистряне на идеите пък после ще си кажат тежките думи архитекти, инжинери и прочее начетени лица - може ли да стане, как е най-добре да стане и колко безумици съм им изложил в моите идеи :finga:

п.с. ще помоля някой да ми посочи 2/3 разумни довода с който да сломя другата идея на жената - да строим с шипинг контейнери - че да мога да й кажа - виж тука специалистите ти казват - мен като не ме слушаш...
ribnikolaevi - майстор
Щом имаш място, развихри се. Тръгни от дневната. Тя е мястото, където се кара най-много време. Не пести място и не прави компромиси с нея. Около нея разположи и остналите стаи. Добре е спалните да са с източно, югоизточно изложение.
Но дневната, която си показал ми се струва тесничка. Няма място в нея за нормално разпределение. Ако трябва една част от нея извади от правоъгълника, но я поразшири.
За кръглата къща - не че е лоша идеята, но като минал наскоро по пътя на нестандартните идеи, имай предвид че ще ти трябва 3 пъти повече пари, нерви и време, за да осъществиш идеята си. Не се шегувам. Числото ще е поне 3!!! Колкото и невероятно да ти звучи.
Как ти се струва Кристиан нейко да каже "тоя параван не може ад стане". А аз вече съм иззидал и всичко съм съобразил с "тоя параван". А за кръглата къща "тоя параван" ще е почти всичко.
ако ще слагаш камина, трябва добре да обмислиш мястото и и дали ще и слагаш водна риза.
За контейнерите - защото няма да ти е законна къщата. Или узаконяването ще струва много повече. Другото е: веднъж проектирах една сграда и инвеститора искаше да сложи последния етаж дървен, зада е по-лек, че иначе се усложняваше конструкцията. Питах го: ти сграда ли строиш, или барака. И като се замисли, че иска да изкара печалба, да продава на хххх евро квадратния метър и се кротна и се съгласи.
Аз не съм живял в контейнер, но и не ми се иска. Има по разни обекти такива преместваеми, влез в един, поразходи се, почерпи момчетата кафе , постой половин час и после кажи искаш ли да живееш в контейнер.
  • 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 27

Тема "Едноетажна или двуетажна къща?... или пък сглобяема..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: