така е и аз си купих чизъли ,иначе преди като си правих врати за апартамента ги правих с длаб и чеп мога да ги покажа ама нямам снимки от етапа на работата което би било по интересно според мен
Всичко за дърводелството
kendal
- специалист
203 мнения в "Проект и изработка на интериорна дъбва врата"
EDI
- майстор
Днес си бях в къщи и поработих още по вратата.Фрезовах с контрапрофилния фрезер късите страни на напречниците и на двете средни вертикални ребра.На контрапрофилния фрезер му се сваля горния диск и лагера се притяга с гайката, като се сложат две-три шайби.Първо се фрезова едната половина, после се обръща дъската и готово.После сглобих вратата на сухо, да видя как са нещата.Напречниците и двете вертикални ребра само са сложени за сглобяването, не са центрирани.Пък може и при монтажа да направя разстоянията различни, така и таблите ще са с различна височина, за по-интересно.Таблите още не съм ги направил, защото се чудя дали да са дървени и 8-те или да комбинирам дървени със стъкло.По този въпрос чакам и становище от женската част в къщи.
EDI
- майстор
Свалих от някои профили по 1 или 2 десети, после като стегнах всичко пасна точно, фугите при сглобките изчезнаха.Просто ако материала не е идеално равен и минат през щрайхмус, при фрезоването се получава минимална разлика и някой път перото не влиза леко в нута, а иска повече набиване, което усложнява после монтажа с лепилото.Като търнах малко всичко заспа.Няма да китвам, ще я оставя естествена вратата, понеже ще е само на лак, не искам петна.Освен това е дъб и някой и друг лек дефект ще е като ефект.Даже си мисля дали да не я състаря изкуствено и аз да и сложа някой и друг дефект, ама ще я смятам.
bimbaeco
- майстор
За ефект може да сложиш дибли, който да се виждат на повърхността, като тук
http://wisdomofhands.blogspot.com/2010/ ... -deep.html
ако не ти се занимава да я правиш квадрадна, може да остане и кръгла.
Ако те дразнят фугите, може да размесиш малко обикновено лепило със стърготини от същия материал и да ги запълниш с шпакла. Особено когато не се предвижда байцване, това е много ефективен метод. Ако са малки, просто мини с шлайфа докато не е засъхнало лепилото и ще се напълнят (това важи за обикновено лепило, с полиуретаново не знам дали ще стане). Като сме на тая тема, в последната си статия Манияс Уандел показа, че не е удачно да се ползват полиуретанови лепила, когато има фуги, защото лепилото се разпенва повече и не държи добре.
http://wisdomofhands.blogspot.com/2010/ ... -deep.html
ако не ти се занимава да я правиш квадрадна, може да остане и кръгла.
Ако те дразнят фугите, може да размесиш малко обикновено лепило със стърготини от същия материал и да ги запълниш с шпакла. Особено когато не се предвижда байцване, това е много ефективен метод. Ако са малки, просто мини с шлайфа докато не е засъхнало лепилото и ще се напълнят (това важи за обикновено лепило, с полиуретаново не знам дали ще стане). Като сме на тая тема, в последната си статия Манияс Уандел показа, че не е удачно да се ползват полиуретанови лепила, когато има фуги, защото лепилото се разпенва повече и не държи добре.
nikolson
- майстор
Има китове в подходящи цветове. http://www.rosi.bg/kit-za-darvo-1542.html
При трикратно лакиране личи при взиране от много близо. Пробвано дори на равна повърхност, за фуги мисля че няма въобще да личи. Честно казано, винаги съм ползвал само ПВА лепила и не знам как се държат другите.
При трикратно лакиране личи при взиране от много близо. Пробвано дори на равна повърхност, за фуги мисля че няма въобще да личи. Честно казано, винаги съм ползвал само ПВА лепила и не знам как се държат другите.
EDI
- майстор
Аз пък си ги тача полиуретановите.И от белите ползвам, даже с такова залепих дъските за вертикалните ребра, но в последно време карам с полиуретан.Това за полиуретановотолепило и фугите е така, при празнина, като набъбне лепилото залепването става нестабилно, подходящо е за лепене на детайли без фуга и задължително идеално притискане на двата детайла за добър контакт.При мен в самата сглобка няма фуга, та няма да има проблем, като стегна със стягите всичко пасна.С полиуретана не става със шлайфане отгоре, лепилото като набъбне размазва, става лепкаво и се точи като локум.Веднага ще напълни шкурката и ще се проточи по целия детайл.Това не епроблем де, после се чисти много лесно, шлайфа се идеално и търпи лак, не си личи нищо, дори и малко лепило да е останало.Това с диблите е идея, ще го имам предвид, ама още нямам цялостна идея за дизайна и обкова най-вече.
Тема "Проект и изработка на интериорна дъбва врата" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература