geniya написа:Искам да използвам темата и да си задам въпроса.Навил съм се да сложа пелетна горелка на Виадрус У22 24,4kW.Сега при Твъншн.=0 до -5С, Т на водата е 55С и температурата в стаите е 25-26С, като зареждам по около 15кг ДОНБАС паля в 17ч. и държи до 8ч. на другия ден като Т радиатори в 8ч. е 40С.Площта е 105м2, мощността на системата е около 20KW.Ако вдигна 60С на котела в стаите става 28С което не е човешко.Въпроса ми е коя горелка е подходяща в случая за монтаж на Виадруса, разход ориентировъчен, Т на водата ако е 50-55С ще е проблем ли за котела и ще трупа ли нагари както при ДОНБАС-а?Искането ми да сменя горивото е:хамалогията, неуправляем процес на горене /без да може да се спре/, възможност за настройки на таймер и др. Моля за мнение от знаещите.Имам същия котел (и като мощност е същия). Квадратурата ми обаче е по-голяма, 140кв.м. + бойлер, като понякога пускам и последния етаж и стават към 210. Ако имаш PVC дограма и някаква изолация, не вярвам да надхвърлиш 20кг/ден среден разход за сезон. Моя за миналата година е 26кг/ден, а като пиков през Януари съм имал 35кг/ден. В най-студените дни държах горелката на 20kW, но ти над 15 не вярвам да качиш при тази площ. Разбирасе много зависи, каква температура искаш в стаите. Аз на 25 не мога да стоя