Най - вълнуващия въпрос зимно време.
sez_djebel - специалист
ironlady написа:
burningice написа:
не знам дали е правилно разщирителния съд да се връзва след секретен кран (на ст. вода на лирата)
Не е правилно! Не трябва да има спирателна арматура на линията на РС

Прикачен файл

Етажно парно отворена система.JPG
Етажно парно отворена система.JPG (29.07 KиБ) Видяна 7093 пъти
илко илиев - специалист
да ама по тоя начин последния радиатор ще е по студен от другите поне с 10-градуса разлика.в апартамент ако можеш всеки радиатор поотделно и е най добре.
sez_djebel - специалист
илко илиев написа:
да ама по тоя начин последния радиатор ще е по студен от другите поне с 10-градуса разлика.в апартамент ако можеш всеки радиатор поотделно и е най добре.
Абсолютно си прав, но тука става въпрос за парното у дома! Живея в малка къща, със стени 55 см.(каменни) и цялата система е толкова къса ,че свързването на всички консуматори в един кръг не влияе особено на температурата на последния радиатор. И без това разположението на стаите и това, че не съм в осн. ремонт не ми позволяваше да пусна тръби поотделно за всеки радиатор . Благодаря за включването ! - Сезго
montoya - майстор
илко илиев написа:
Не би трябвало последния радиатор да е по - студен. На схемата са вързани всеки по отделно, а не втория радиатор да тегли от първия директно. По показания на схемата начин съм направил доста инсталации, като съм почнал от моята и няма разлика в греенето на радиаторите. То зависи и от мощността на втория радиатор, но тогава се играе с диаметъра на търбата.
По разни писания дето съм чел за разширителния съд се препоръчва разстояние 1,5м. над най - високата точка, но ми се е случвало в апартамент входящия край на серпентината на бойлера да е на средата на разширителния съд и системата си работеше безгрешка.
sez_djebel - специалист
montoya написа:
илко илиев написа:
Не би трябвало последния радиатор да е по - студен. На схемата са вързани всеки по отделно, а не втория радиатор да тегли от първия директно. По показания на схемата начин съм направил доста инсталации, като съм почнал от моята и няма разлика в греенето на радиаторите. То зависи и от мощността на втория радиатор, но тогава се играе с диаметъра на търбата.
По разни писания дето съм чел за разширителния съд се препоръчва разстояние 1,5м. над най - високата точка, но ми се е случвало в апартамент входящия край на серпентината на бойлера да е на средата на разширителния съд и системата си работеше безгрешка.
"Няма съмнение в това ,което се знае от опит !"
Наистина примерно в един апартамент няма как да сложиш разш.съд на 1.5 м.от входа на серпентината на бойлера понеже трябва да го монтираш у комшиите от горния етаж ? :) Аз монтирам разш.съд плътно до тавана, а бойлера смъквам на 30 см. от тавана ! До сега съм направил около двайсетина инсталации (започнал съм от преди 2 г.) и всичките работят без проблем ! :2thumbs:
илко илиев - специалист
занимавам се с парни инсталации от преди 10-год. но тогава нямаше помпи и всичко сме правили без помпи и е работило.оз например слагам разширителя в апартаментите веднага след термометъра да самата камина и за мен това е най удачното място за отворена система нека всеки напише къде слага разширителя
sez_djebel - специалист
илко илиев написа:
занимавам се с парни инсталации от преди 10-год. но тогава нямаше помпи и всичко сме правили без помпи и е работило.оз например слагам разширителя в апартаментите веднага след термометъра да самата камина и за мен това е най удачното място за отворена система нека всеки напише къде слага разширителя
Срещал съм инсталации при които разширителният съд е в близост до печката (над нея) , но при отворена система с принудителна циркулация на водата при спиране на електрозахранването (и при липса на UPS ) цялата вода се изхвърля през преливника на разш.съд. Поради тази причина аз монтирам разш.съд задължително в банята. :tick:
Bobivan - специалист
илко илиев написа:
Разбира се точно там!!!На изхода,преди всякакви арматури...Другото е бомбаджииство..... :lol: :lol: :lol:
dalgia - специалист
Просто нямам думи.Оплюхте една напълно нормално изпълнена отоплителна инсталация.В мненията имаше и правилни и напълно погрешни и вредни , които биха объркали начинаещия парнаджия.Лично аз призовавам модераторите да открият секция където да се качват формули и упътвания за смятане на отоплителни инсталаций.И титлите пред аватара "напреднал", "помощник" може ли аз да съм напреднал в раздел турший.Ако може нещо да се измисли.
montoya - майстор
Bobivan написа:
Разбира се точно там!!!На изхода,преди всякакви арматури...Другото е бомбаджииство..... :lol: :lol: :lol:
Би ли се обосновал!?

Тема "RE на " ironlady "" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: