Най - вълнуващия въпрос зимно време.
pipilica - майстор
Какво може да се сипе във вода така че да завира при повече от 100 °С и да не е вредно за метални тръби. Трябва да не е много скъпо и лесно намираемо. За предпочитане е да се слага малко от химикала щото ми трябва за 2,5 тона вода. Знам че е идиотско да направиш 2,5 тона вода с темперетура 150 °С но все пак имам идея.
lov - майстор
Такова нещо не знам и мисля че не е възможно. Но ако искаш да натрупаш повече топлинна енергия има друг по лесен начин. Ползва се рекристализация на наситени разтвори на някои ацетати.
pipilica - майстор
Дай линк да прочета за тия ацетати.
nikolson - майстор
Без налягане, май няма как да стане. Мисля че просто трябва да се смени агента в тръбите, но за 2.5 тона не знам каква енергия ще трябва. Освен това, колкото по-висока е температурата (температурната разлика), толкова по-бърз е топлообмена/по-големи топлозагубите.
8180 - майстор
Ако идеята е да се акумулира топлина, Евгени и Лов дават вярната насока с фазовия преход.
Може да се намали обема за същата енергия и при по-ниска температура.
Не ги разбирам тези ацетати. Аз за парафини бях срещал (ако не е същото), но май не е евтино.

Имаше някъде из форума и "отопление от студ" на база прехода вода/лед.
doctor - специалист
Без да съм и в минимална степен специалист, от чисто теоретична точка, температурата на кипене на всеки воден разтвор е по-висока от тази на чистата вода, т.е всичко, което би се разтворило във водата , ще доведе до повишаване на температурата и на кипене. Важното е, какво да е това разтворимо?
nikolson - майстор
Аз прочетох/разбрах въпроса така. Воден разтвор 2500 л да се загрее до 150 градуса и да се пренесе по тръбен път.
pipilica - майстор
Да идеята е да акумулирам топлина, да нафукам яко котела да се сгрее тая вода и после няколко дена да не се занимавам. Имам много як котел, не му е проблем да я затопли, имам и 2,5 тона цистерна, искам да си спестявам по няколко дни палене. Въпроса е като стигнем 90 °С а кюмура дава зор да не заври и да тръгне въздух по системата.
Мисля врялата вода с трипътен вентил да става около 50-60 градуса и после по радиаторите.
Има ли смисъл тая опасна идея. Омръзна ми всяка вечер да се занимавам с кюмур, така си мисля поне през три дена да зареждам.
Chefo77 - майстор
Хантифриз няма ли да я свърши тази работа??

Тема "Един въпрос, малко странен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: