• 1
  • 2
Мнения и въпроси за хола
fichtenweg - специалист
Здравейте,

предстои ни съвсем скоро обзавеждане на ново жилище, но все още не сме взели решение какъв паркет да поставим в дневната и спалнята - ламиниран или естествен. Поначало искаме да сложим естествен, но колкото повече се информирам, толкова повече се убеждавам, че не е много препоръчително да бъде естествен (като начало предвид строителната влага). Онзи ден случайно влязохме в магазин за паркет и там продавача се опита да ме убеди че буковия паркет бил за предпочитане пред дъбовия а този от бамбук изобщо не струвал тъй като бил много мек. (Аз все съм си мислел че буковия реагира по-силно изразено на промени във влажността (за бамбуковия да си призная нищо не съм чувал)) На друго място пък обяснявам че въпреки че жилището е ново ще взема мерки по отношение на строителната влага преди да поставям каквото и да е, а ми отговарят че дори и да осуша до ниво на допустимите за полагане на естествен паркет норми не мога да се спася от съседска влага, която ще тръгне да се придвижва в посока на осушеното (т.е. към нашето жилище). Искам да уточня че жилището е на 1ви жилищен етаж - над магазини. Замазката е положена септември-октомври '07

Имате ли възможност да споделите вашите впечатления по този въпрос. Какви други фактори трябва да се вземат предвид при избора.
solo5 - майстор
предвид строителната влага и ламиниран не се препоръчва :)
ще минеш на балтуми за 1-2 години май :roll:
emil_v r - майстор
Бамбуковият един клиент го наводни с топла вода 10см , и като изсъхна не личи че е мокрен , освен една фуга 2мм по средата на стаята . Дървото му е твърдо и + лака ни износи 2 диска . Лакът наистина се драска много ако попадне пясък отгоре,и ходиш с обувките.
fichtenweg - специалист
:) @solo5
целта на началния ми пост не беше да дам погрешна представа за това колко е влажно в новия апартамент (акцентирам на момента с влагата само защото апартамента е нов, не смятам че са необходими цели 2 години за да започна да мисля за паркет). По скоро ще е полезно ако някой сподели дали след осушаване, влагата от околните апартаменти му е попречила на поставянето на паркет (било то естествен или ламиниран)...наред с всякакви други предложения и мнения.
hygro - майстор
fichtenweg написа:
По скоро ще е полезно ако някой сподели дали след осушаване, влагата от околните апартаменти му е попречила на поставянето на паркет (било то естествен или ламиниран)
Няма такава опасност. Технологичната влага не е толкова мобилна, че да да преодолява големи разстояния. Съседската си е за съседите, твоята си е твоя. Вкараш ли замазката под 2 CM%, нямаш да имаш ядове (освен ако нямаш подово отопление :) ).

Щом не цената е фактора, който те управлява, зарежи ламината. И нека продавачът си слага от буковия паркет, ти вземи дъбовия. Предложи му да ти го даде по-евтино, щом като е толкова лош :lol: Все пак гледай качеството - може дъбовата му партида да е толкова зле, че продавачът наистина да е прав...
fichtenweg - специалист
fichtenweg написа:
Вкараш ли замазката под 2 CM%, нямаш да имаш ядове (освен ако нямаш подово отопление :) ).
какво трябва да вземем още предвид ако тръбите за ТЕЦ-а (както е в новото строителство) минават изцяло в самата сграда - което включва и пода? Ще се получи ли донякъде ефект на "подово отопление" - или не чак толкова.

какво трябва да вземем още предвид ако тръбите за ТЕЦ-а (както е в новото строителство) минават изцяло в самата сграда - което включва и пода? Ще се получи ли донякъде ефект на "подово отопление" - или не чак толкова.
"Подовото отопление" под паркет за мен е "No-No". Опитах се да издиря една снимка за нагледен материал, но не успях. Ще трябва да отнеса фотото до офиса.

Там, под иначе качествен дъбов паркет, минават тръби за парното.... В резултат на което, паркетът се е разместил и хоп фуга >1см. Защо и как, няма значение мисля но аз направих следното: вместо тръбите да минават по пода, помолих парнаджиите да ги пуснат по стената там, където ще има паркет, и по пода, където ще има теракот/гранитогрес.

Ще видим докъде ще я докарам :)

Прикачен файл

1.jpg
Тръби за парно по пода
1.jpg (177.42 KиБ) Видяна 7749 пъти

Прикачен файл

2.jpg
В стената
2.jpg (175.85 KиБ) Видяна 7749 пъти
Todor - специалист
значи ли това, че ако тръбите на парното минават по пода, ще бера ядове с паркет (ламинат)? И какво може да се направи, за да се избегне отваряне на фуги?
fichtenweg - специалист
здравей autobg,

добре си предвидил полагането на твоята инсталация!!!

безценно инфо ми даваш за евентуални бъдещи последици при поставяне на паркет. За съжаление ние сме вече доста след този етап да можем да заявяваме каквито и да е промени в полагането на тръбите.
Ако мога и аз ще направя снимки за да се види точно откъде се показват тръбите в нашия апартамент (точно от ъгъла между външните стени и пода под прозорците). Нямам си абсолютно никаква представа как в крайна сметка е изпълнена тец инсталацията при нас (дали евентуално има шанс тръбите да минават по стените а не по пода). Все пак още утре ще се информирам как са поставени, много се надявам да са както при теб :sad:
значи ли това, че ако тръбите на парното минават по пода, ще бера ядове с паркет (ламинат)? И какво може да се направи, за да се избегне отваряне на фуги?
НЕ твърдя със абсолютна убеденост, че ще се отворят фуги. Всичко зависи от влажността на паркета и строителната влага на пода.

НО: подозирам, че при награването на тръбите, част от паркетините съхнат по-бързо и се свиват. От там и разместването. Не е сериозен проблем, ако паркетът не е лепен. (Съдейки по това, което съм чел, при първото полагане паркетът не се лепи за пода).

Собсвеникът на фирмата строител се опита да ме убеди, че "абе след година две ще го пренаредиш, защо сега да местим тръбите". Да, ама аз не искам да го пренареждам. Затова се обърнах директно към момчетата, които полагаха инсталацията и срещу 100 лева и кило ракия ми ги вкопаха в стената, че и изолация поставиха - при това след като вече ги бяха положили по пода. Ако не са изляли замазката отгоре не би трябвало да имате проблеми с убеждаването.

Не съм сигурен, че избраният от мен вариант ще проработи, но поне базирайки се на това, което видях в офиса миналата зима... не искам да рискувам. Днес ще се опитам да направя една-две снимки, за да покажа нагледно, как в центъра на абсолютно всички помещения, където минават тръбите за тец, са се отворили фуги. И е нормално - ходейки бос по именно тези участъци се усеща сериозна температурна разлика.

Все още не съм стигнал до момента с полагането на паркета, който още съхне в суров вид, но при всички положения ще се консултирам със специалисти. Горещо препоръчвам да го сторят всички, на които им предстои подобно упражнение.

Аааа, да. сега се сещам, че в апартамента на една позната, която сложи вносен трислоен паркет с доста добри характеристики се получи малка фуга при вратата - там минават тръбите за тец-а. В последствие се наложи да го "позатегне". Което доведе до незначителни странични ефекти.

Колкото до ламината - много малко "дърво" има в него..... по-вероятно е да се издуе от евентуално наводнение, отколкото да се свие от загряване.

Имайте впредвид, че живото дърво "играе". Зиме се разширява, лятото се свива.

Във всеки случай аз лично препоръчвам полагането на паркет да е последното нещо, което ще направите в апартаментите/къщите/вилите :)

Като приключите, ще си сипете по едно "малко" и доволно ще се усмихнете на прекрасното усещане.

Успех.
(дали евентуално има шанс тръбите да минават по стените а не по пода).
P.S. Аз лично не съм видял при ново строителство някой да се занимава да вкопава тръби(пвц) в стените. Карат напряко - пестейки труд и мат'риал.
  • 1
  • 2

Тема "ново жилище & естествен паркет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: