Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Balabanov - специалист
Ами колкото и да го смятам за над 5 ампера прехвърлям доста над 1000лв ако е от БГ, a продуктите от Exooror са със същия произход както и тези в Ebay.
Само двигатели и драйверите за тях от БГ ще ми струват 952.8 лв при това 5А мотори и 6А драйвери.
От Ebay моторите са 5.6А а драйверите 7.8А има си 3 захранвания за всеки по отделно и смотана платка, която аз наричам "контролер" и това излиза 694,25 лв.
Не знам дали се усеща разликата. :)
И тая цялата работа си е на "longs-motor" а не с неизвестен произход и подменено име с цел маркетингова стратегия. Има доста писано из нета за longs-motor хората си имат сайт, а в тубата е пълно с клипчета, което ще рече че не е като да не ги купуват.
edesign - специалист
да сега видях, че си избрал много големи мотори. Като гледам в ибей комплекта с мотори 2,8Nm е само с 40 евро по-евтин, явно от там се компенсира разликата :-D е търговски трикове всякакви. Успех дано останеш доволен от покупката.
alien - специалист
отдавна не съм имал случай нещо китайско в бг да е по евтино от колкото директно от китай, или китайски склад в европа, специално в ибей конкуренцията е жестока, и цените се регулират доста добре, за разлика от бг, но разбира се човек трябва да разбира какво купува, и в двата случая
Balabanov - специалист
Готиното е че намерих същите като от линка по-горе с безплатна доставка до БГ за 349 евро и определено си заслужава. Машината, на която работя в момента е със 7А мотори но носи доста тежка конструкция и е с работна площ 2500X1300 та тези 5.6А, ще са ми идеални.
Мисля да сложа индуктивни датчици за крайни изключватели.
Изображение
Това ще рече че кафявия му пускам + 12 до 30 волта синия ми е масата, а когато датчика се активира дава на късо синия с черния правилно ли си мисля или съм написал някоя голяма глупост?
edesign - специалист
изходът е отворен колeктор PNP в твоя случай. Между черен и син проводник има свързана намотка на реле. Когато датчика се задейства би трябвало изходният транзистор да се отпуши - т.е. "късо" между черен и кафяв, което означава, че намотката на релето се захранва и то включва.
За да не използваш реле можеш да сложиш резистор. Максималният изходен ток е около 200mA, но ти си го пресмяташ да не е повече от 10-20mA. Без товар (намотка реле или резистор) на изхода нищо не излиза.
(Според модела вътре може да има резистор, като изходът може да е нормално отворен или затворен - т.е. обръща се логиката. Това е принципът просто включи и измери с волтметър какво се получава)
STEPER - специалист
Balabanov написа:
Мисля да сложа индуктивни датчици за крайни изключватели.
Това ще рече че кафявия му пускам + 12 до 30 волта синия ми е масата, а когато датчика се активира дава на късо синия с черния правилно ли си мисля или съм написал някоя голяма глупост?
Определено този тип датчик няма да свърши работа,тъй като има съвсем друго приложение.
За него чета следното:
"Постояннотоков индуктивен датчик за контрол на обороти IS
За следене на минимално допустимите обороти при транспортни ленти, шнекове, валове и други въртящи се части.
След подаване на захранването изходът на датчика се задържа включен
за време 10s, достатъчно за развъртане на бавнодвижещи механизми.
При брой импулси за оборот по-големи от настроените изходът остава включен.
При брой импулси за оборот по-малки от настроените - изходът се изключва."

Аз съм използвал в моята машина датчици на FESTO - SIE-M8x1-PS-K и съответно реле.
Работи без проблем.Точно на 1 мм.изключва.
Поздрави
dobrev - специалист
Подобни датчици прави и габровската фирма СТС Електроникс - това не реклама а алтернатива :yawinkle: . А какво ще стане, ако работиш някакъв метал и стружка попадне в зоната на задействане на датчика!? :?
Balabanov - специалист
В работата има 4бр. огромни CNC и всичките са с индуктивни датчици. Тези машини работят меки метали не стомана, така че няма как да го засегнеш. Активен 100% от стомана, неръждавейка 60%, алуминий 30%.
@edesign при това положение означава ли че трябва да са галванично отделени защото по единия кабел тече +12 волта ток и няма да е оферта да стигнат тези +12 волта до платката на управлението.
Всъщност някой има ли схема как се свързват индуктивни датчици за крайни изключватели. Аз се рових в нета много и нищо не открих.
Това до колкото виждам е вързано по моята логика:
Изображение
Това също:
Изображение
edesign - специалист
кое не стана ясно за датчиците от предният ми коментар?
Ако твоята машина е без обратна връзка за положението и разчиташ само на моторите, то използването на датчици различни от ключе мисля е неразумно, защото нулата на машината практически е точното щракване на такъв датчик, при големите машини обикновено има обратна връзка и тези крайни изключватели се използват наистина само като крайни да спрат движението и нищо да не се счупи, докато при тези без обратна връзка това е абсолютната нула.
Моята cif е с крайни ключета и за 6 години не е мръднала и не иска донастройки, повтаряемост 100%.

Писали сме едновременно :) - Да когато ключа е отворен към платката отиват +12 волта, когато се затвори има 0 волта. Това дали платката ще го понесе зависи от нейната схема, но предполагам е направена за "сух"контакт. А може вътре в датчика да е сложен диод и 12те волта да не излизат навън затова за да не се умува измери с волтметър на реален датчик и всичко ще е ясно
Balabanov - специалист
Да ще го замеря като купя един. А тук с ключе за крайните изключватели не съм съгласен, че е по-добре от индуктивния датчик. Аз взимам референтни точки, колегите също и е с индуктивни датчици и това се прави всеки път като пуснем машините. Друг е въпроса че винаги на масата има нещо рязано от предишния ден на пасове, които не си личат значи датчиците са много точни. Съмнявам се да стане с нормално механично "включ-изключ" копче защото там вече би мръднало дори повече от 0.1мм а с времето, като се захаби не се знае и до къде ще стигне. Докато при тези датчици фактически нямаш механичен контакт и захабяване. Или с две думи правиш и забравяш за бъдеще да се сменя, преработва и т. н.

А това, което не съм разбрал е че на схемата от предишния пост е показано че се окъсява черен и син а кафявия е за захранване на сензора!

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: