• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
moimoimoi - майстор
как се осъществява защитата от токов удар при електрическите одеала?
fikata - майстор
Разчита се на изолацията, основно.РЕОТАНИТЕ СА ДВОЙНО ИЗОЛИРАНИ С PVC. ИЗДЪРЖАТ ДО 110 C. Реклама на български производител. :)
miroton - майстор
Разделителен трансформатор.
fikata - майстор
miroton написа:
Разделителен трансформатор.
Има такъв в твоето одеало.?!?! :?
Съвременните по скъпи одеала, даже и произведени в Китай, предимно залагат на пожарната безопасност, чрез датчици за изключване при прегряване,програмиране по време за изключване.
Изследванията на причините за пожари са показали,че много от тях са причинени от електрически одеала. Още повече,че те предимно се ползват от много възрастни хора.Тези одеала не се препоръчват за диабетно болни хора, поради по слабото усещане за по висока температура.
По отношение на електробезопасността. Произвеждат се одеала с карбонови/въглеродни/ нишки вместо с традиционните ел.съпротивителни проводници. Захранването на нагревателите се извършва чрез адаптор с безопасно напрежение 12V DC /прав ток/. Прав ток,защото имало съмнение/все още недоказано официално/, че електромагнитното поле от променливия ток влияело на сърдечната дейност.
Препоръчва се да не се ползват одеала след десет години от датата на производството им.
miroton - майстор
Аз нямам одеало.
Имах такъв траф ,но го продадох.Беше 400VA
moimoimoi - майстор
а добавянето на дтз дали ще доведе до по голяма безопасност?
todortv - майстор
moimoimoi написа:
а добавянето на дтз дали ще доведе до по голяма безопасност?
А, третото жило къде ще свържем?
moimoimoi - майстор
одеалото няма трето жило

идеята ми е че ако поради нарушена изолация се появи утечка ,и човека ползващ одеалото да не получи токов удар с ток по голям от 30 милиампера.

ситуацията е подобна на тази да докоснеш фаза която минава през дтз,в случая тока на утечка минава през теб
todortv - майстор
В такъв случай, ако се докосне фазата би трябвало да изключи, но риска от пожар, при утечка между фаза и нула
е реален.
vk - специалист
Без да познавам този продукт (ел. одеало), според мен е абсолютно задължително Дтз на този кръг в който се включва одеалото.
Би трябвало температурата да е ограничена до около 40 ˚C, да речем малко над телесната 37 ˚C.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "електрическо одеало" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: