• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 107
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ivanovbg - майстор
След няколкодневно четене за горелките стигнах до извода че не е чак толкова нужна в този си вид. Измислих друг бюджетен вариант с пълна автоматика.
Системата е много проста и може да се монтира на всяка камина - мен лично това ме интересува.

Основното предимство на пелетите е че може да се дозира горивото и това е основното което трябва да се използва. Системата да е защитено от обратен огън и пожаробезопасна. Както и напълно автоматична.
Горенето не е нужно да е по хоризонтала. Пак ще е на гравитационен принцип подаването на горивото. Идеята е следната:
Решетката на дъното се прегражда с ламарина-1 на която има кутийка с малка решетка на която е монтиран нагревател от дебел кантал - 2. Клапата 3 се свързва с терморегулатор като на котлите. През вратичката-6 се извършва почистването. Дозаторът се намира точно под бункера и е на принципа на кафемелачките. Управлението му ще е с електромагнит.
Засега още обмислям управлението на нагревателя. Мисля да го направя на принципа на нафтовите печки за коли. Едновременно запалва пелетите и след известно време се превключва в режим измерване на температура(индикация на горене).

Та какво ще кажете?

Прикачен файл

untitled.JPG
untitled.JPG (10.32 KиБ) Видяна 3383 пъти
Radoslaw - специалист
[quote="ivanovbg"]След няколкодневно четене за горелките стигнах до извода че не е чак толкова нужна в този си вид. Измислих друг бюджетен вариант с пълна автоматика.
Системата е много проста и може да се монтира на всяка камина - мен лично това ме интересува.

Основното предимство на пелетите е че може да се дозира горивото и това е основното което трябва да се използва. Системата да е защитено от обратен огън и пожаробезопасна. Както и напълно автоматична.
Горенето не е нужно да е по хоризонтала. Пак ще е на гравитационен принцип подаването на горивото. Идеята е следната:
Решетката на дъното се прегражда с ламарина-1 на която има кутийка с малка решетка на която е монтиран нагревател от дебел кантал - 2. Клапата 3 се свързва с терморегулатор като на котлите. През вратичката-6 се извършва почистването. Дозаторът се намира точно под бункера и е на принципа на кафемелачките. Управлението му ще е с електромагнит.
Засега още обмислям управлението на нагревателя. Мисля да го направя на принципа на нафтовите печки за коли. Едновременно запалва пелетите и след известно време се превключва в режим измерване на температура(индикация на горене).

Та какво ще кажете?[/

с малко общи усиля ,може и да се скалъпи нещо.Гледам че в Продавалник се предлага контролер за пелетен котел за 180 лв,Той би трябвало да контролира запалването,както и подаването и контрола на вентилатора.Е естествено цената се вдига но започва да заприличва на предлаганите на пазара
ivanovbg - майстор
Контролер не ми трябва. Няма да има вентилатор - ще работи на собствена тяга на комина, която ще се модулира по температурата в комина. Целта е да е постоянна за да гарантира тягата. Електрониката мисля да е собствено производство, но ме интересуват няколко момента.
1. С каква температура горят пелетите - горе долу.
2. Колко е оптималната температура на изхода на камината към комина.

По същество търся и хора с умения и инструменти, с които да се изпълни механичната част. Мисля че цената на материалите не би надхвърлила 100-150 лева.

Бях писал по този въпрос на Лазар Ганев, но май ме отсвири :sad:

Та ако някой не знае за пълно изгаряне на 1 кг пелети е необходим 1 кубически метър кислород. Та още се чудя дали да го прекарвам през комина за да го сгрея допълнително или да си е директно външен.
Последна промяна от ivanovbg на съб дек 14, 2013 8:39 pm, променено общо 1 път.
m.lukanov1951 - специалист
Не знам как ще е като кафемелачката,ама едно шнекче от месомелачка ще пасне като на циганин шамар.
Radoslaw - специалист
ivanovbg написа:
Контролер не ми трябва. Няма да има вентилатор - ще работи на собствена тяга на комина, която ще се модулира по температурата в комина. Целта е да е постоянна за да гарантира тягата. Електрониката мисля да е собствено производство, но ме интересуват няколко момента.
1. С каква температура горят пелетите - горе долу.
2. Колко е оптималната температура на изхода на камината към комина.

По същество търся и хора с умения и инструменти, с които да се изпълни механичната част. Мисля че цената на материалите не би надхвърлила 100-150 лева.

Бях писал по този въпрос на Лазар Ганев, но май ме отсвири :sad:

Та ако някой не знае за пълно изгаряне на 1 кг пелети е необходим 1 кубически метър кислород. Та още се чудя дали да го прекарвам през комина за да го сгрея допълнително или да си е директно външен.

Виждам ,че си от софия или бъркам?По принцип във всички машиностроителни заводи в българия имаме познати или поне моите състуденти.това нее проблем.не че не си направих бункера за моита горелка за 300 лв а ако си го бях внесъл от полша щеше да ми излезе 200 ама нали все пак все още вярваме в произведено в България
ivanovbg - майстор
m.lukanov1951 написа:
Не знам как ще е като кафемелачката,ама едно шнекче от месомелачка ще пасне като на циганин шамар.
Еми виж в някое кафе. При всяко щракване се отмерват точно 6 грама, тоест порцията не зависи от скоростта. С честотата съвсем точно може да се дозират пелетите. Шнека е с непрекъснат поток - я на газовете, я на пелетите и е възможно тъй нареченото обратно горене, към бункера.
:partyman:
ivanovbg - майстор
Radoslaw написа:
Виждам ,че си от софия или бъркам?По принцип във всички машиностроителни заводи в българия имаме познати или поне моите състуденти.това нее проблем.не че не си направих бункера за моита горелка за 300 лв а ако си го бях внесъл от полша щеше да ми излезе 200 ама нали все пак все още вярваме в произведено в България
От София съм :)
Бункера мисля да е малък - колкото за една дневна дажба -20-30кг. Той не е проблем - в краен случай и едно 40 литрово варелче с конус от ламарина отдолу ще стане. Основното е изработката на дозатора и горивната камера.
Естествено срещу заплащане или друг начин на отплата.
:partyman:
filmatoplo - майстор
Отговор от руснаците - здравствуйте!

Доставка в Болгарию будет стоить приблизительно 9000 руб..

Для оформения заказа, Вам необходимо заполнить заявку на сайте www.spgroup96.ru, в коментариях вписать Ваши паспортные данные.

После этого, мы Вам выставляем счет. После оплаты в течении 5 рабочих дней отправляем Вам груз.

С уважением, группа компаний SPGROUP, ООО "Энергосбережение"
624800 Свердловская область, г. Сухой Лог, ул. Белинского51-А,
Александр +7(922)210-00-82,
тел./факс:+7(34373) 42141
Radoslaw - специалист
filmatoplo написа:
Отговор от руснаците - здравствуйте!

Доставка в Болгарию будет стоить приблизительно 9000 руб..

Для оформения заказа, Вам необходимо заполнить заявку на сайте http://www.spgroup96.ru, в коментариях вписать Ваши паспортные данные.

После этого, мы Вам выставляем счет. После оплаты в течении 5 рабочих дней отправляем Вам груз.

С уважением, группа компаний SPGROUP, ООО "Энергосбережение"
624800 Свердловская область, г. Сухой Лог, ул. Белинского51-А,
Александр +7(922)210-00-82,
тел./факс:+7(34373) 42141
Не претендирам за достоверност на 100% но попитай някой спедитор за доставка от Русия.Ако беше от европа няма проблем дребни пратки доставката е 0к0л0 50лв ,мисля ,че беше до 30кг.Но за русия има митница руска,ето това е проблема .но нищо не пречи да сеопита.Той главния конструктор ,трябва да ги знае тези неща по добре от нас,минал е по пътя.
tokbatak - специалист
ivanovbg, от пръв поглед ти казвам 4 възможни проблема:
1. Точно там поставен реотана колко време ще изкара?!?
2. Как смяташ дали ще запали от тягата на комина, особено в по топъл ден?
3. Как ще пуснеш първоначална доза която да покрива реотана с тоя дозатор?
4. Тоя дозатор ще ти пуща еднакви дози през едно и също време - Това не ти върши работа защото когато клапата притвори ще се натрупат мн пелети и няма да имаш кислород за изгарянето им.
Моя съвет е да зарежиш тоя "проект" :)
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 107

Тема "Пелетна горелка ръчна изработка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: