• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
themask - специалист
nikolaytatarov написа:
Няма да ти правя контр атаки както правят всички тука в форума,а към колегата с камината -било е излишно да го разбутваш всичко това но щом вече си го почнал да кажа и аз две думи-тръбата за комина и остави скобсата ,ако трябва я подмсажи допълнително и на всички снадки си сложи алуминиево тиксо ,има едно около 8 см широко .За уплътнение на фугите на тръбата може да се използва и силикон червен термоустоичив за камини ,в момента на се сещам за марката ,а самата камина се облича в каменна вата с алуминиево фолио от едната страна и се облепва с това тиксо.Ако имаш въпроси питаи ,дано да съм ти бил от полза.
Благодаря за съветите. Така би трябвало да изглежда този форум... Разбира се не всеки дава 100% точни и верни указания, но затова и ние пък имаме глави на раменете - да преценяваме кое е смислено, и кое не.

Относно моите чуденки за камината - основно не мога да разбера как се процедира около вратичката на камината - какви разстояния се оставят, ватата къде и как се слага около нея и т.н.
Иначе за силикон/лепило взех ето това. Някой да изкаже мнение дали става за запечатване между тялото и димоотвода?

Изображение
nikolaytatarov - специалист
ако е верно това което пише - да .силикона които пилзвах аз беше червен , но не помня марката ,но другата седмица мога да погледна
joro_vn - специалист
Доколкото виждам, това е суха камина, т.е. в никакъв случай не трябва да се облицова, камерата трябва да отдава топлина към въздуха.
Аз съм също със суха, от двете страни и отгоре на вратичката има към 1 см. просвет, не е запушено с вата. Целта е да може да се разширява камерата при нагряване и да влиза част от въздуха за затопляне.
Освен това, от двете страни на на облицовката, долу, отстрани на камерата има също отвори с решетки, през които да влиза въздух, които след затоплянето да излезе през горните решетки.
Така както е била капсулована вашата камина, въобще не е ясно откъде е влизал въздух за затопляне, респективно за охлаждане на камерата.
themask - специалист
joro_vn написа:
Доколкото виждам, това е суха камина, т.е. в никакъв случай не трябва да се облицова, камерата трябва да отдава топлина към въздуха.
Аз съм също със суха, от двете страни и отгоре на вратичката има към 1 см. просвет, не е запушено с вата. Целта е да може да се разширява камерата при нагряване и да влиза част от въздуха за затопляне.
Освен това, от двете страни на на облицовката, долу, отстрани на камерата има също отвори с решетки, през които да влиза въздух, които след затоплянето да излезе през горните решетки.
Така както е била капсулована вашата камина, въобще не е ясно откъде е влизал въздух за затопляне, респективно за охлаждане на камерата.
Да, входът на студения въздух може би не става ясен от тези снимки... От дясната страна на камината под бетонната плоча, на която е стъпила цялото е отвор, а в самата бетонна плоча също има дупка, която се пада зад камината и оттам влиза свежия въздух.
Предполагам суха означава без водна или въздушна риза - да, такава е.
  • 1
  • 2

Тема "Поправяне на стара камина - въпроси" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: