Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Junak - майстор
Ще помоля питащия да не обръща внимание на писанията на thinkpad, който явно е много далече от материята. Ако решите, може да погледнете НАРЕДБА № 3 ОТ 9 ЮНИ 2004 Г, Глава седма и Чл. 1787 , за да се запознаете с изискванията за безопастност.
thinkpad - майстор
Junak написа:
Ще помоля питащия да не обръща внимание на писанията на thinkpad, който явно е много далече от материята
Юнак, много съм си в материята. Скарата трябва да се заземи, щом има такъв извод. Тя е Клас I електрически уред с метален корпус и задължително защитно заземяване, което изисква трипроводен кабел между щекер - щепсел Шуко. Изисква и защитно заземяване или свързване на защитният проводник към многократно заземената неутрала при двупроводна инсталация. Но двупроводната инсталация ако не се знае как е изграждана, май е по-добре да не се занулява при нея. Защото лоши връзки по пътя на нулата до контактите могат да убият човека. Факт е обаче, че не много хора ги заземяват тия скари или въобще ползват трипроводни разклонители. Риск със сигурност има.
bridge - специалист
Благодаря за отговорите!
Контакът, където ще се ползва скарата е занулен. Инсталацията е двупроводна и надявам се е свързана както трябва, защото е след ремонт. Преди сме ползвали такава скара 20 години с щекера от снимката и до сега няма утечки и скарата още работи. За новата обаче ще потърся щекер със заземяване. :goodman:
hidrazin - майстор
thinkpad написа:
Скарата трябва да се заземи, щом има такъв извод. Тя е Клас I електрически уред с метален корпус и задължително защитно заземяване, ....
Ти така ли заземяваш уредите???
Прикачен файл:
1477840_682558738431223_1239887771_n.jpg
1477840_682558738431223_1239887771_n.jpg (20.68 KиБ) Видяна 2318 пъти
:partyman:
kuger - майстор
bridge написа:
Благодаря за отговорите!
Контакът, където ще се ползва скарата е занулен. Инсталацията е двупроводна и надявам се е свързана както трябва, защото е след ремонт. Преди сме ползвали такава скара 20 години с щекера от снимката и до сега няма утечки и скарата още работи. За новата обаче ще потърся щекер със заземяване. :goodman:
Имал си късмет, че не ти е правил утечка нагревателя.
thinkpad - майстор
bridge написа:
Благодаря за отговорите!
Контакът, където ще се ползва скарата е занулен. Инсталацията е двупроводна и надявам се е свързана както трябва, защото е след ремонт.
Напълно сериозно ти казвам, че връзките по пътя на нулата трябва да са най-отговорно изпълнени. Не искам да те плаша, но лоши връзки по пътя на нулата са еквивалентна опасност на възможността за утечка. Защото при отпаднала нула и допир на корпуса ти затваряш верига към земята, а токът търси път към по-ниският потенциал. Единствено нагревателят(евентуално) може да ограничи тока. И предпазител не би реагирал при малък ток. Малък за предпазителя е под неговият рейтинг - например 16A, но пъти по-малък е смъртоносен. А ако инсталацията е след ремонт е най-добре да сте я пуснали трипроводна, освен ако не си убеден че ще се свързва нищо различно от КласII/КласIII електрически уреди - двойноизолирани или работещи с понижено напрежение. Моята инсталация беше стара и занулих контакти чак след като смених всички разклонителни кутии, преправих всички връзки със стегнати спайки, които бяха след това запоени..
kuger написа:
Имал си късмет, че не ти е правил утечка нагревателя.
Това с бабата в първото мнение го писах не съвсем случайно. Много хора ползват какво ли не без защитно заземяване/зануляване.
hidrazin написа:
Ти така ли заземяваш уредите???..:
Да ти имам чувството за хумор. :evil: Все си мислех, че се заземява чрез проводника, свързан със забита в земята на определена дълбочина метална шина/и или прът/ове. Добре, че измисли нова технология с кофичка от кисело мляко. Спести ми усилията.
PCL82 - майстор
Това с кофичката с пръст е майтап ама и в действителност се случва. В друг форум оператор на телевизонно оборудване беше писал, че на място трябва да бият подвижен заземител и да заземят захранването на телевизонната апаратура. И отиват да снимат при НДК и си слагат заземителя в една леха, а отдолу бетон и подземни гаражи-т.е. сложил е заземителя пак в саксия. Е тази саксия е омокрена и има арматура, така,че провежда, но как е под въпрос.

А по въпроса за скарата-да редно е да има защитен проводник, а преди това да е проверено, че инсталацията е изправна. Тя инсталацията всякак трябва да се подържа в изправност и производителите на уреди стъпват върху тази основа.
kuger - майстор
Преди години, на гости на братовчед ми, изявих желание да пека кюфтета на скарата му. Той ми вика, трябва да изключваш щепсела, че бие ток. С две думи, хванахме се на бас, че не му е свързан правилно контакта. Не, баджанака /ел.монтьор/ ми ги прави.
Правил, ама.... Спечелих бутилка бренди "Плиска", изпихме я заедно, де.
Мисълта ми е, не се доверявайте, искайте да ви покажат как е направено.
thinkpad - майстор
kuger написа:
Мисълта ми е, не се доверявайте, искайте да ви покажат как е направено.
Абе докато имам така свързани инсталации, да те е страх да зануляваш, да не утепаш някой... Ако инсталацията е като тая по-долу на картинката кутия, то е по-добре въобще да не зануляваш и да си пробваш късмета, отколкото със сигурност да се изпържиш.
Изображение
DundyTheCroc - майстор
Най-много ме е бил ток точно от разни скари, така че твърдо ДА!

Тема "Добре ли е да се заземи скарата?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: