Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
bridge - специалист
Аз едно не мога да разбера. Как при евентуална авария и при утечка, човек дори и бос да е стъпил на пода ще затвори верига - към какво?
При нас блоковата инсталция е двупроводна и пак ли щеше да е по-добре в апартамента да е трипроводна?
Junak - майстор
1. към земния потенциал, който и равен на този на неутралния проводник
2. да, по добре беше в апартамента да е трипроводна - тогава можеше да сложиш ДТЗ-та
bridge - специалист
Junak написа:
1. към земния потенциал, който и равен на този на неутралния проводник
2. да, по добре беше в апартамента да е трипроводна - тогава можеше да сложиш ДТЗ-та
1. Плочките (гранитогрес) проводник ли са на електричество, както и бетона?
2. А по отношение на заземяването на скарата - щеше ли да има значение при двупроводна инсталация на блока, вътре до контакта да бъде с трижичен кабел?
thinkpad - майстор
bridge написа:
2. А по отношение на заземяването на скарата - щеше ли да има значение при двупроводна инсталация на блока, вътре до контакта да бъде с трижичен кабел?
Третият проводник се свързва към нулата в таблото. Така се избягва опасността от токов удар при лоши връзки на нулата в инсталацията вътре в жилището и може да се сложи ДТЗ.
И да, както си стоиш на бетона, хващаш фазата и си пътник.
hidrazin - майстор
bridge написа:
1. Бетона и по-точно стоманобетона се води към токопроводимите подове.
14. помещение с повишена опасност за поражение от електрически ток - помещение, характеризиращо се с наличие в него на едно от следните условия, създаващи повишена опасност:
а) влажност или токопроводим прах (вж. т. 7 и 12);
б) токопроводими подове (метални, землени, стоманобетонни, тухлени и др.);
За гранитогреса не знам. Не съм го пробвал, нямам желание и никого не съветвам да го използва като изолатор.
2. Ще има значение и няма проблем да бъде изпълнено така. Ами то и ЕРП-тата до блок, къща, обект... докарват само фаза и нула. :) До таблото двупроводна, след него трипроводна с ДТЗ. За блоковете има едни условности, но сега не ми се чопли по тях. Приеми че става и работи.
:partyman:
8180 - майстор
1. От гледна точка сигурност и безопасност не са добър изолатор. Отделно могат да са мокри и всякакви случаи, които могат да се случат. Изискванията на Нормативите ги мислят по-умни от нас.
2. По норматив се изисква. Третият проводник (читаво изпълнен) повишава сигурността и в панелката.
ДТЗ - още повече - преди да настъпи сериозна авария, когато ще падне бушона от голям ток.
Вземи един фазоуказател ("фазомер") и пробвай - той не свети от въздуха, а от затваряне на веригата през теб, гранитогреса и бетона към земя . Ако си бос, може и де те погъделичка.
Няма нужда да гадаем и коментираме Правилата - всеки си преценява дали да ги спазва при ремонти.
Има устройства с фабрични двупроводни шнурове - там конструкторът е преценил, че е безопасно (с китайски изключения).
Ключовата дума е сигурност.

Изпреварили са ме - подкрепям.
lecki - специалист
С двупроводни шнурове са само устроиствата с двоина изолация,
такива се смятат устройствата с нетокопроводящ корпус (пластмасов)
където човек не може да докосне токопроводящи части (метални).
В този случай не е нужно зануляване.
Означението е две квадрадчета едно в друго.
Найденов - специалист
От подобна скара ме щипкаше електричество лятоска, когато хвана кюфте с металната щипка и съм седнал на перваза на прозореца- тоест заземявах се през задните си части :butthead: . А в близкия месец нямаше дъжд и первазът си беше огрян от слънцето след 14.30часа- тоест абсолютно сух и би трябвало да е диелектрик, ама не беше. Уточнявам- не през краката, а през задника, защото когато стана от перваза не регистирах "херцове".
hidrazin - майстор
Найденов написа:
... Уточнявам- не през краката, а през задника, защото когато стана от перваза не регистирах "херцове".
:-D Ами имаш си фазомер в гащите по рождение. Регистрира херцове казваш? А къде ли е дисплея? :lol:
То преди години и мен ме пра от първата скара. Обръщах с една такава тефлонова щипка и всичко беше О.К. докато не реших да почистя тръбите с металната стъргалка. Сигурно покрих рекорд по мятане на стъргалки за скара. :shock:
:partyman:
Найденов - специалист
:-D
Няма дисплей- на "аналогово" отчитане бях- когато ме лизна първия път от изненада трепнах така, че метнах встрани половината си ракия :axe:
А фазомера си го кътам за по- прецизни измервания :wink:
П. П. Та, защо си позволих мнение в темата- да, добре е да се заземи скарата, на не през тялото ти.
П. П. П. А може и по- просто- да се занули...

Тема "Добре ли е да се заземи скарата?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: