• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9
Тази тема е за мечтатели философи и изобретатели.
Junak - майстор
Изображение

Хайде, защтриховай ми частта от мощността, която смяташ, че използваш, без електромера да я отчита
hidrazin - майстор
saraneron написа:
Има такова изделие ,наистина и работи!Трябва да го потърся в нета!Пак казвам, че не пести от активна консумация а само от реактивна , за бита е с мижав ефект! Хладилник,пералня, сушилня, миялна,там където има електромотори и то само тази енергия, която се точи от мотора а не примерно от нагревателя ма пералнята!За бита не се начислява реакт.енергия, но мисля новите електромери си я отчитат , някъде беше коментиран този казус и е във вреда на битовият клиент!Не съм се задълбавал в подробности за новите елктромери и законовите разпоредби и там измислените наредби, но те са способни на всичко и с тях могат да ни лъжат както си поискат ,даже дистанционо!
Абе ти май си станал поредния психясал истерик? Точно така. Дистанционно ти начукват още киловати и мегавати и в тъмни дебри служители на ЕРП-тата летят с лаптопи под мишница като Спайдърмени да препрограмират електромерите. :lol: Ама аз съм закачил една връзка чесън на на моите табла и не смеят да припарят!!! :prayer:
И какво ще потърсиш е мета? Тайнственото устройство за икономия дето още никой не го е виждал работещо? Няма и да го види, защото просто не работи! Схеми в нета - бол. То ако имаше такива работещи, щяха да се срещат почти във всяка къща.
Битовите потребители не заплащат реактивна енергия и тя не се отчита от електромерите за битови нужди. Затова се и наричат електромери за АКТИВНА енергия !!!
Ако толкова искаш ей сега ще ти прасна във форума една от най-известните схеми? Пък който иска да си троши главата.
:partyman:
Разбира се има начини да се излъже електромера, но те не се базират на някакво тайнствено устройство включено в контакта а са доста по-прозаични и най-важното - РАБОТЕЩИ !!! Докато не те хванат. :x
8180 - майстор
saraneron написа:
Tи какво мислиш че се случва? Има изпреварване на тока спрямо напрежението на 90 градуса !Старият електромер ще го регистрира ли като консум. мощност?Не се заяждам , а наистина питам за да проверим тази теория,да спрем процеса на Т/4.Какво става в периода от 0 градуса до 90 градуса. В този момент се изключваме от мрежата?Пиши какво мислиш, аз изчезвам ,ще погледна довечера!
Аз мисля, че ще се приближим към известния ни еднополупериоден изправител с филтриращ кондензатор. С някакво приближение (по графиката на Юнак, която май за индуктивност беше) трябва да защриховаме първата лилава полувълна и да повдигнем кафявата линия, НО зависи и от товара (дали кондензаторът/индуктивността, изключен от мрежата се разрежда напълно до края на периода.
А, изобщо отиваме в сферата на НЕЛИНЕЙНИТЕ товари и несинусоидалните форми на тока, където соsФ не отразява читаво нещата сам по себе си.

Как се справят нови/стари електромери с хармониците ме затруднява, а вече сме бъкани с такива по домовете. Някой, ако е се задълбочавал да сподели.

П.П. Колега saraneron, погледни си личните, моля.
saraneron - специалист
hidrazin написа:
saraneron написа:
Има такова изделие ,наистина и работи!Трябва да го потърся в нета!Пак казвам, че не пести от активна консумация /БОИЛЕР ,РАДИЯТОР/а само от реактивна , за бита е с мижав ефект! Хладилник,пералня, сушилня, миялна,там където има електромотори и то само тази енергия, която се точи от мотора а не примерно от нагревателя ма пералнята!За бита не се начислява реакт.енергия, но мисля новите електромери си я отчитат , някъде беше коментиран този казус и е във вреда на битовият клиент!Не съм се задълбавал в подробности за новите елктромери и законовите разпоредби и там измислените наредби, но те са способни на всичко и с тях могат да ни лъжат както си поискат ,даже дистанционо!
Абе ти май си станал поредния психясал истерик? Точно така. Дистанционно ти начукват още киловати и мегавати и в тъмни дебри служители на ЕРП-тата летят с лаптопи под мишница като Спайдърмени да препрограмират електромерите. :lol: Ама аз съм закачил една връзка чесън на на моите табла и не смеят да припарят!!! :prayer:
И какво ще потърсиш е мета? Тайнственото устройство за икономия дето още никой не го е виждал работещо? Няма и да го види, защото просто не работи! Схеми в нета - бол. То ако имаше такива работещи, щяха да се срещат почти във всяка къща.
Битовите потребители не заплащат реактивна енергия и тя не се отчита от електромерите за битови нужди. Затова се и наричат електромери за АКТИВНА енергия !!!
Ако толкова искаш ей сега ще ти прасна във форума една от най-известните схеми? Пък който иска да си троши главата.
Разбира се има начини да се излъже електромера, но те не се базират на някакво тайнствено устройство включено в контакта а са доста по-прозаични и най-важното - РАБОТЕЩИ !!! Докато не те хванат. :x
Споко бе човек ,май искаш да ме осмъртиш от дистанция.Няма да има изровена схема от апокрифа, ,ще видиш готово изделие ,което се продава на световният пазар. ПАК ДА ТИ НАПОМНЯ!!! Не икономисва активна енергия в прекия смисъл/ ако имаш включен само бойлер или радиятор/!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Даже да се изразя по-точно за да няма после ,АМА....,, прави така ,че ти намалява преразхода ,който правиш на енергия ,когато го няма това устройство и имаш консуматори с електродвигатели,трансформатори,дросели и др.които се явяват активен и реактивен товар.А дали дом. електромери не отчитат реак.енергия си прав ,но това не е основният въпрос на темата ,така ли?Плюс хората си пишат че появата на реактивна съставна повишава и активните загуби,например ти се загряват кавелите в къщата без това да ти носи полза!И това с китка чесън е много добра идея! Аз съм вързал зло куче до таблото и докато не ми се обадят лично му се молят да не ги захапе за ......шлифера!Ама като публикувам сайта искам да ми се извениш за приятелският но малко грубо-назидателен тон!Става ли? http://www.youtube.com/watch?v=q9GjqMbTOH8 http://www.youtube.com/watch?v=PJFX0Q253r0 Уважавам братушките защото много рядко пишат глупости като нас!!! Пример: при cos = 1 для передачи 500 кВт в сети переменного тока 400 В необходим ток значением 722 А. Для передачи той же активной мощности при коэффициенте cos = 0,6 значение тока повышается до 1203 А.

Другим фактором повышения затрат является возникающая из-за повышенного значения общего тока теплоотдача в кабелях и других распределительных устройствах, в трансформаторах и генераторах. Возьмем, к примеру, в нашем выше приведенном случае при cos = 1 мощность потерь равную 10 кВт. При cos = 0,6 она повышается на 180 % и составляет уже 28 кВт.
Тези устройстава за ,които говоря са едни мини компенсатори на реактивна енергия за домашни цели !Какво не ви е по мярка немога да разбера!Нека да попитам ,лятото на село като се пуснат десетките киловатови помпи по тънките кабелчета какво ти идва до таблото и след това и ти си пусниш помпичката.....
Последна промяна от saraneron на вт дек 17, 2013 8:06 am, променено общо 6 пъти.
saraneron - специалист
Junak написа:
Изображение

Хайде, защтриховай ми частта от мощността, която смяташ, че използваш, без електромера да я отчита
Въпросът ми е:Тази мощност ,която е лилавата синосоидка как се нарича /активна, реактивна ,пълна или нещо друго/и СТАРИТЕ МЕХАНИЧНИ ЕЛЕКТРОМЕРИ ще я отчетат ли след като се знае ,че са конструирани да отчитат само активна мощност?Как да тълкувам формулата P=U.I.cos/fi/ по тази графика примерно на 45градуса там където е максимума на лилавата синосоида!Дай пример, и да не се дърлим, нека тонът да е спокоен все едно си на една ръка разстояние и си лафим на масата!И казвам каква е моята идея.Реактивната мощност се складира през единият полупериод в реактивен елемент,кондензатор или бобина, в следващият полупериод се връща в мрежата и затова се казва ,че не върши работа,така ли е?Ок, така е , но аз сега искам само да си я взимам през първият полупериод и да не я връщам през вторият!Мога ли да го направя,да!И сега питам тази енергия реактивна ли е и ако е ,старите електромери отчитат ли я?
Junak - майстор
С това съгласен ли си?

Прикачен файл

ACPower03 .png
ACPower03 .png (12.68 KиБ) Видяна 2997 пъти
Последна промяна от Junak на вт дек 17, 2013 10:20 am, променено общо 1 път.
Junak - майстор
Или искаш така

Прикачен файл

ACPower01.png
ACPower01.png (12.63 KиБ) Видяна 2997 пъти
hidrazin - майстор
saraneron написа:
Споко бе човек ,май искаш да ме осмъртиш от дистанция.Няма да има изровена схема от апокрифа, ,ще видиш готово изделие ,което се продава на световният пазар. ПАК ДА ТИ НАПОМНЯ!!! Не икономисва активна енергия в прекия смисъл/ ако имаш включен само бойлер или радиятор/!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Даже да се изразя по-точно за да няма после ,АМА....,, прави така ,че ти намалява преразхода ,който правиш на енергия ,когато го няма това устройство и имаш консуматори с електродвигатели,трансформатори,дросели и др.които се явяват активен и реактивен товар.А дали дом. електромери не отчитат реак.енергия си прав ,но това не е основният въпрос на темата ,така ли?Плюс хората си пишат че появата на реактивна съставна повишава и активните загуби,например ти се загряват кавелите в къщата без това да ти носи полза!И това с китка чесън е много добра идея! Аз съм вързал зло куче до таблото и докато не ми се обадят лично му се молят да не ги захапе за ......шлифера!Ама като публикувам сайта искам да ми се извениш за приятелският но малко грубо-назидателен тон!Става ли? http://www.youtube.com/watch?v=q9GjqMbTOH8 http://www.youtube.com/watch?v=PJFX0Q253r0 Уважавам братушките защото много рядко пишат глупости като нас!!!Пример: при cos = 1 для передачи 5.....
Ами как да съм спокоен когато с подобен род изказвания се всява паника и хората започват да си фантазират какви ли не глупости?
А дали дом. електромери не отчитат реак.енергия си прав ,но това не е основният въпрос на темата ,така ли? Какъв е основният въпрос на темата? Икономия на ел. енергия с устройства продавани по пазара. Фалшиви и не работещи устройства. Прочети първия пост!
И да, говорим за БИТОВИ потребители. За другите потребители е ясно - като си получат фактурите и си видят сметките за реактивна сами си решават как да я компенсират и дали въобще да я компенсират. При нас реактивната ни струва близо 10 000 на месец, но решиха че не икономически изгодно да я компенсират. Та с една дума компенсирането на реактивната мощност не е предмет на форуми а е друга бира. :)
Чакам обещаните линкове. Надявам се онези дадени от youtube по-горе да са някаква шега.
P.S. Няма какво да чакам за някакви линкове, за да ти се извиня. Ако си се засегнал приеми моите извинения. Не беше това целта на поста ми. Просто се вбесих! :-D
Пък и си падам малко зевзек. :lol:
Junak - майстор
saraneron написа:
... Уважавам братушките защото много рядко пишат глупости като нас!!! Пример: при cos = 1 для передачи 500 кВт в сети переменного тока 400 В необходим ток значением 722 А. Для передачи той же активной мощности при коэффициенте cos = 0,6 значение тока повышается до 1203 А.

Другим фактором повышения затрат является возникающая из-за повышенного значения общего тока теплоотдача в кабелях и других распределительных устройствах, в трансформаторах и генераторах. Возьмем, к примеру, в нашем выше приведенном случае при cos = 1 мощность потерь равную 10 кВт. При cos = 0,6 она повышается на 180 % и составляет уже 28 кВт...
Само да попитам - това по кои формули, че нещо не ги намирам в NET-а. :)
thinkpad - майстор
Заболя ме главата от вас. Който иска да пести ток - да звънка. Ще му замостя кабела от стълба с 6квадрата ПВВ-МБ1 и дружно ще байпаснем електромера. :x А тук един потребител така и не разбра, че реактивните елементи всъщност имат две съставни - реактивна и активна. Най-простият пример е кондензатор. Той е реактивен елемент, защото уж трябва да взима и връща енергия, както и има свойството да дефазира на определен ъгъл. Обаче в действителният, а не в идеалният кондензатор има загуби на диелектрика, топлинни загуби - тези са активната съставна.
Факторът на мощността е величина, която определя активната мощност къмту пълната(привидната мощност). Активната мощност я мерим с ватметър, а привидната я мерим с амперметър и волтметър отделно. Т.е факторът на мощността де факто казва каква част от потока на енергията в системата се използва за извършване на работа и каква се използва за поддържане на системата в работоспособно състояние, но се обменя периодично между захранващият източник и консуматора.
Кабелите трябва да могат да поемат пълният ток, т.е от привидната мощност на консуматора. Тях не ги интересува потока на енергията. Проблемът с лошият фактор на мощността е, че много енергия се обменя периодично между източника и консуматора и натоварва мрежата без да се използва за извършване на работа. Реализират се и загуби по проводниците. Проблемът се решава с използване на дефазиращи елементи.. Методи много различни - къде по-ефективни, къде не чак толкова.
Junak написа:
Само да попитам - това по кои формули, че нещо не ги намирам в NET-а.
Въобще няма да гледам сметките, но формулата е cosф=P/S. Факторът на мощността е активната към пълната мощност. Остатъка е реактивна, която не върши работа. При cosф близко до единица пълната и активната мощност съвпадат, т.е цялата обменяна енергия се използва за извършване на работа. Елементи с фактор на мощността 1-ца са чистите нагреватели в бойлери, котлони, фурни, както и лампите с нажежаема жичка.
Последна промяна от thinkpad на вт дек 17, 2013 11:23 am, променено общо 1 път.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9

Тема "икономия на ел. енергия" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: