• 1
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 121
Съвети за начинаещи готвачи.
Илчо Илиев - майстор
Не знам от къде ти е дошла тая идея,но според мен няма да стане...все едно да сушиш краставици....
Соленето става или със суха сол или със саламура и до тук, ако я провисиш да съхне, тая ми ти сланина по-скоро ще се ограни от колкото да изсъхне като филе..
Соленето със суха сол е елементарно- в подходящ съд(аз ползвам пластмасова кофа от сирене)насипваш 2 шепи сол и редиш пласт сланина и пак сол и...докато свърши сланината..
При солене със саламура- 1,1 кг сол на 10л вода... кофа+сланина+саламура, като м'атряла не бива да е повече от половината обем на съда,а саламурата тряя да е до горе..т.е. саламурата тряя да е два пъти повече от сланина/месо,иначе не се осолява достатъчно....
От то на сетне, като мине поне седмица, може да правиш каквото искаш, да я ядеш така, да я опушиш, да я завариш в солена вода/зелева чорба/ и да я паприковаш,само за сушене не съм убеден,че ще се получи, но това не пречи да пробваш...
КИМИ - специалист
Илчо Илиев,
благодаря ти за отговора. Имах и аз съмнения че от кислорода във въздуха ще граняса.
Значи ще я направя така: 1 седмица в маринатата в хладилника, после варя 30 мин. в зелева чорба, отцеждам да се поизсуши, овалвам в подправките, после във фолио и пак в хладилника.
stiv1961 - майстор
Не само че ще граняса ами и кожата ще стане на подметка. Що не пробваш рецептата на filmatoplo от темата, която ти дадох:
Значи прясна сланина я солиш в едра сол да седи най малко 10 дни -може и повече ,после си вадиш от солта колкото искаш парчета и я вариш в завряла зелева чорба за 15 минути , след това счукваш чесън и я намазваш , овалваш я в подправки -червен пипер,чубрица ,черен пипер,пожелание лют пипер,мерудия.Закача се да виси ,няколко дена да поемат подправките и може да се яде, топи се в устата
Аз мисля да я пробвам.
kuger - майстор
gechev написа:
http://www.youtube.com/watch?v=yWvpqesAGM4 Руски метод за сланина.
Свалих клипа, ще пробвам, изглежда добре.
Искам пушилня като на Stiv :проба:
gechev - специалист
http://www.youtube.com/watch?v=5yJlpxQbt3M Ето ти и елементарна пушилня за горещо опушване на месо.
kuger - майстор
Нееее, тия изгъзици не, истинска искам!
stiv1961 - майстор
kuger написа:
gechev написа:
http://www.youtube.com/watch?v=yWvpqesAGM4 Руски метод за сланина.
Свалих клипа, ще пробвам, изглежда добре.
Искам пушилня като на Stiv :проба:
Аз в клипа не видях пушилня :?
Миналата година опуших няколко парчета и да ви кажа бяха много вкусни.
Прикачен файл:
241220122018.jpg
Прикачен файл:
251220122021.jpg
Две от парчетата жената ги сложила в камерата на хладилника и мисля лятото беше, реши да готви боб- кожата беше станала много твърда, но като се свари с боба омекна. Самата манджа придоби вкус на пушено, все едно съм сложил пушени ребра :)
Илчо Илиев - майстор
Между Коледа и НГ ще паля пушилнята и ако не ми мине котарак пътя, ще ви снимам кое как го правя...
Смятам да опуша сланина, някой друг заек, бузи свински и...патешки крила...
Русите имат много методи за пушене,но не всички меса стават за такова пушене...то си е жарене,а ако вместо пъдпъдъци или каквото е там, беше сланина....шоуто щеше да е голямо...
Аз пуша със студен пушек ,е поне не е горещ,но времето е повечко, поне 8ч.
КИМИ, сланината се вари в зависимост от дебелината и, като стане прозрачна я вади,иначе няма да е хрупкава,а ще се маже..
В темата за пушилни бях дал линк за един немски филм за пушене на риба, там има доста идеи и технологии-
viewtopic.php?f=28&t=13798&start=180
stiv1961 - майстор
Ще чакаме подробни репортажи :) , то и аз мисля да правя туй онуй живот и здраве :partyman:
  • 1
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 121

Тема "Домашен майсторлък - месна диета :-D" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: