• 1
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 102
Съвети за начинаещи готвачи.
kapanec - специалист
След като премине бурната ферментация захар във виното няма,захаромера показва(0 гр) винаги първо го меря и чак тогава го източвам, Слагам серниста та киселина и бентонита разбърквам затварям плътно и след 15 дена от калявам и след 2-3 дена започвам да си го пийвам , досега не ми е ставало сладко виното .По същия начин научих и 2 приятели и при
тях крайния резултат е разкошно вино никой до сега не се е оплаквал.Във първото вино захар и вода не слагам никога.Второто го правя за ракия но никога не е ставало сладко и не толкова добро като първото
kuger - майстор
kapanec написа:
След като премине бурната ферментация захар във виното няма
Ами, какво ядат дрождите, че още тихичко шумка винцето?
kapanec - специалист
kuger написа:
kapanec написа:
Не знам какво яда но мисля че тяхната роля е в първия етап (бурната ферментация) след това какво става да каже някой технолог защото не ми се рови в нета да търся .
vrangelov - специалист
Kuger, kapanec е прав за захарта! Тихата ферментация има друга цел.
kuger - майстор
vrangelov написа:
Давай, интересно е, искам да науча.
пп: не се майтапя, наистина искам да знам [-o<
stiv1961 - майстор
kuger написа:
kapanec написа:
http://select-wine.info/%D1%82%D0%B8%D1 ... %82%D0%BE/
vrangelov - специалист
kuger написа:
vrangelov написа:
Давай, интересно е, искам да науча.
пп: не се майтапя, наистина искам да знам [-o<
Ето какво е написал колегата crez. Аз правя червено вино по почти същата технология.
Виж т.17, където пише за захарта и т.18, където пише за ЯМКФ!
crez написа:
Първата седмица от ферментацията се бърка задължително по няколко пъти на ден, алкохол все още няма. Целта на това е дрождите да обхванат цялата мъст. Тук е написано много точно и ясно как се прави вино. Това са съвети на специалисти.
ПРЕДИ ФЕРМЕНТАЦИЯТА
1. Отделете по възможност поне 90% от чепките.
2. Прибавете необходимото количество серен двуокис в “материала” – Серниста киселина или Калиев метабисулфид
3. Смачкайте зърната от гроздето в съда за ферментация.
4. Напълнете съда с кашата - но само дo 2/3 от обема му.
5. Изчакайте около 2 часа от времето на сулфитиране.
6. През това време проверете захарното съдържание на мъстта (сока). Трябва да е около 22 - 24% за червени вина и 18-20% за белите вина.
7. Ако захарите са по-малко от 21% или 18% може би се налага корекция!?
8. При възможност (препоръчваме Ви!) проверете и киселинността на сока (мъстта), която трябва да е от 5,5 до 7,0 гр/литър! Може да се наложи корекция!
9.Проверете температурата на “материала”. Трябва да е от 20 до 23 °C.
Ако температурата е по-висока трябва да охладите (като например):
Увийте съда с нещо (старо одеало, черга или др.) и го обливайте отвън с вода. Сложеде лед в плик от непромокаем материал – пластмаса или нещо друго, и го поставете в материала. Никога не източвайте от мъста и я загрявайте с цел да възбудите ферментацията. Затоплете помещението.
Следете температурата по време на процеса!
10. Когато сте постигнали необходимите захари, киселини и температура трябва да вложите съответното количество “мая” (дрожди) – по необходимия начин
11.Покрийте съда за ферментация с чист тензух.
ФЕРМЕНТАЦИЯ
12. Проверете след 24 часа - Мехурчетата и специфичния аромат показват, че е започнал процес на ферментация. Температурата също се повишава!
13. Джибрите образуват така наречеата “шапка”. Тя нормално стои отгоре.
14. Проверявайте ежедневно захарното съдържание! Нормално то трябва да се понижава с около 2% на ден.
15. Периодично обливайте “шапката” с течна фракция, точите от канеката и изсипвате в/у шапката (или разбърквайте)!
16. Проверявайте ежедневно и температурата – най-добра от 22 до 25 ºС (max 30ºC). При необходимост охлаждайте !!!
17. Когато “шапката” спре да се издига нагоре и/или съдържанието на захари е почти 0% преточете младото вино в друг съд. При възможност пресувайте джибрите, а можете да ги използвате и за изваряване.
СЛЕД ТОВА
18. На младото червено вино му трябва време за Яблъчно-млечнокисела ферментация (ЯМФ, вторична,“тиха” ферментация). При този процес вината получават по-мек, по-благороден вкус и доразвиват своя аромат. В зависимост от температурата и условията, при които е поставено виното ЯМФ протича за различно време – може да е повече от месец!
19. Когато паднат утайките и виното се забистри добавете серен двуокис – сулфитирайте!
20. Декантирайте (откалете) бистрото вино.
21. Добавете веществата за избистряне – бистрителите (ако се налага).
22. След утаяването - откалете и ако се налага отново сулфитирайте.
23. Според сорта и възможностите може да оставите виното за стареене.
24. Бутилирайте
25. В зависимост от сорта (не всеко вино може да се остави да старее)и съответните обработки може да стареете виното в бутилки.
Внимание:
По време на ферментация се отделя Въглероден двуокис (CO2) – Силно Задушлив газ, без цвят и аромат!!! – ВНИМАВАЙТЕ, когато влизате в непроветрени помещения!!!
ВНИМАВАЙТЕ колко серен двуокис ще използвате! - Прекалено високата доза ще блокира ферментацията, а от ниската може да няма смисъл! – Обърнете се към специалист!
НИКОГА не влагайте Серен двуокис (във вид на Серниста киселина, Калиев метабисулфид или “др.”) при започнала ферментация!!! – Образува се сяроводород (аромат на развалени яйца - полоци и др...) - Много трудно се лекува!!!
В ПОМЕЩЕНИЕ, КЪДЕТО СЕ ПРАВИ ВИНО НЕ СЕ ПРАВИ “ЗИМНИНА” –“Трушии” . Ако не използвате специални дрожди (мая) за вино не претоварвайте “материала” със захар! – В противен случай рискувате да имате една сладка каша, която не иска да ферментира или е решила да “вкисне”!!! При по-висока температура на ферментация (над 28 ºÑ) има голяма опасност да се образуват много лошо миришещи вещества, а над 32 ºС дрождите (маята) започва да умира. След приключване на Алкохолната ферментация няма смисъл да се задържа по-дълго време виното с джибрите. Няма да получите кой знае какво – най много да го огрубите, заджибрите!
Виното е “жив организъм”, отнасяйте се към него като такъв.
kuger - майстор
Така, стана ми ясно /тая статия съм я чел, ама :? /, тихата ферментация е друг процес. Но серниста киселина не се добавя по време на този процес /както е направил колегата/, а накрая на процеса.
kapanec написа:
Бентонита и серниста та ги слагам веднага след като премине бурната ферментация което е от 5 до 7 дена.Именно тогава го отделям от джибрите и му слагам Бентонита и серниста та киселина после само от калявам и консумирам
vrangelov - специалист
kuger написа:
... серниста киселина не се добавя по време на този процес /както е направил колегата/, а накрая на процеса...
И аз мисля така.
kuger написа:
...тихата ферментация е друг процес...

Сподели как ги виждаш нещата!
КИМИ - специалист
Запишете си го на стената над бурето:

Серниста киселина се влага 1г./л веднага(до 2 часа) след смачкването(октомври) и
2-ри път 0.5г/л. 1 ден преди бутилиране за отлежаване(Февруари).

Във времето м/у смачкването и бутилирането- НЕ се влага серниста киселина.
Край по въпроса- вземете един картон, маркер и кабърче и си закачете написаното по-горе на стената. :rock:
  • 1
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 102

Тема "Вино" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: