• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
kuger - майстор
Имам апартамент в града, имам и стара къща на село. Къщата е без никакви "екстри" :shock:
Тоалетната е на двора, чешмата и тя. Зиме сутрин размразявам за да имам вода. Дървата за огрев са на двора в барака. Отоплявам се на твърдо гориво, понякога опушвам къщата.
НО! Познай от къде пиша, естествено от село. Няма съседа да ти чука по тръбите на парното, че гуляеш с приятели. Сутрин няма да чуваш съседските нецензурни звуци от тоалетната.
Парнаджиите не ти дишат във врата да плащаш, макар, че си изключил радиаторите.
Вярно, ремонтите си ги поемаш сам, и идват в повече. Но, лятото, сутрин да си пиеш кафето под асмата под съпровод на птичи песни? Неземно удоволствие!
Това ми е мнението, ако трябва да избирам.
Забравих градинката, зеленчуците, дето нямат нищо общо с това, което продават по магазини и пазари.
thinkpad - майстор
kuger написа:
Това ми е мнението, ако трябва да избирам.
Забравих градинката, зеленчуците, дето нямат нищо общо с това, което продават по магазини и пазари.
Забрави и липсата на доктор, зъболекар, инфраструктура, транспорт, училища, на някои места - детски градини, банки, държавни институции, работа, забавления, на някои места - дори магазин като хората. Много е хубаво да си на село на ваканцийка, ама не е толкова гот постоянно да живееш там.
А за зеленчуците и водата за отглеждането им - ако нямаш сондаж и възможност за такъв, то като сложиш и усилията - излиза, че можеш да прави нещо, за което ще ти плащат много повече, отколкото времето което губиш за производството на тия зеленчуци.
п.п Можеш да пристроиш една баня с тоалетна и обособиш при желание част от помещение за кухня(при възможност). Не е работа да миеш чиниите отвън със студена вода през зимата. А външната чешма зимата не е много добре да е пусната замръзва и пука тръби.
Благодаря за мненията. Става дума за къща в града а не на село. Относно мнението, че излиза с около 5% по-евтино не мога да се съглася. Доста по-ниска е цената за еднаква квадратура сглобяема/тухла. Също не е за пренебрегване и времето за изпълнение.
piron45 - майстор
Stan1slav написа:
Благодаря за мненията. Става дума за къща в града а не на село. Относно мнението, че излиза с около 5% по-евтино не мога да се съглася. Доста по-ниска е цената за еднаква квадратура сглобяема/тухла. Също не е за пренебрегване и времето за изпълнение.
Има и вариант на сглобяема с метална конструкция, според мен са добри. Има поне две фирми в БГ, които ги правят.
bulhomes2 - майстор
Не ми се влиза в полемика за точни сметки, но така ми се струва. Разликата е само - в единия случай имаш тухли и зидария, а в другия - дървена или метална конструкция. Другите неща - парцел, узаконяване, фундамент, покрив, инсталации, изолации, довършителни работи са ти същите. Е, колко да е разликата?
nikolovvd - майстор
Това да живееш в апартамент има предимства и недостатъци, но за теб май ще са все недостатъци от гледна точка на младо семейство. Който живее в къща сигурно е бил на гости в някой апартамент. Първото нещо, което прави впечетление е, че се чува всичкия шум от горния и долния етаж, както и от съседните апартаменти. Представи си, че имаш малко дете/бебе, което не е спало цяла нощ от колики или от поникващо зъбче и вече се е успокоило и заспало, когато съседа от горе е решил да се направи подпалки за камината. Друг съсед бърза за работа и блъска вратата на асансьора, по стълбите тичат закъснели ученици и точно когато си мислиш, че вие с детето ще си почините малко то се събужда и започва да реве.
Не! Просто такава лудница не искам да виждам и да чувам никога вече.
В къща също може да имаш странни съседи, но като си затвориш прозорците и настава тишина. Можеш да се отпуснеш на хамака в двора и да си почиваш на фона на птичата песен. Ако ти се похапва нещо можеш да си откъснеш череши, праскови, ябълки и т.н. от дръвчетата, които сам си посадил.
За най-сигурно вземи един лист и започвай да пишеш плюсове и минуси на желанията си. Накрая ги преброй и прецени обективно.
raiderss - напреднал
Аз съм горе-долу на твоето положение, с малката разлика, че купих апартамент (квартал на София, с у-ще и детска градина виждащи се от балкона) и почти съм готов с разточителния и дълъг ремонт, и след това почвам да гледам и търся масто, ако може със стара къща за да направя една от мечтите на живота си, моя собствена къща! Готов съм да се разделя с апартамента и всичките му екстри и ремонта направен току-що за този благодат, но само, ако е във вътрешния кръг на околовръстното. Даже не си помислям за нещо по-далече от Божурище или Волуяк, за там разхода и нивото не отговарят на доходите ми за сега...
gechev - специалист
За всеки идват години, когато трябва да си по близо до Кардиологията и Спешното. Романтика е на село, но за почивните дни. След 50-те вече си е тука има, тука няма сиреч риск при така отличното здравеопазване в България. То не че линейките в София не идват на адрес и на 120- тата минута.
moimoimoi - майстор
всеки иска това което няма
аз цял живот съм бил в апартамент и искам къща
жена ми иска апартамент щото е живяла в къща
къщата има повече неща за ремонтирване,подръжка
и все пак къщата особено в града си е най добре,имаш си градинка,гараж може да си направиш,по спокойно е,няма съседи да дават акъл,няма тец,няма асансьори,я си представи да си на 10-етаж и да мъкнеш количка с бебе :rolleyes:
в къщата може да имаш куче на двора,да си запалиш едно барбекю,басеин надуваем да сложиш и други екстри
  • 1
  • 2

Тема "Сглобяема къща плюс имот или апартамент" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: