Най - вълнуващия въпрос зимно време.
shotik - майстор
Печката с която разполагам е с постоянно включени три реотана= 3 киловата,а с терморегулатора регулирам топлината на загряване на тухлите,при която да се изключи нагряването,а времето е различно в зависимост от околна температура и охлаждането ,както и от интервала между изключване и включване на термостата,а той е без степени , само на врътката има числа ,за визуално определяне до къде да се завърти.
8180 - майстор
Съгласен с повечето от мненията.
Шотик,
Според мен, в описаната ситуация акумулиращата печка не е най-добрия (икономичен) избор.
На нея силата й е когато се търси горе-долу постоянна температура денонощно с някаква икономия на пари от (все още) малко по-евтината нощна тарифа и сравнено с духалки, конвектори и подобни на ток.
Последните, обаче, имат и доп. предимства в по-съвременното управление, програмиране и гъвкавост с режимите.
Зависи какви са ти предпочитанията за тази стая и въпрос на сметка.
При нужда мога да опиша приблизителен алгоритъм и дооборудване на акумулиращата печка за целта, но се опасявам, че ще е самоцелно, особено ако не е съществуваща в помещението.
shotik - майстор
Печката се налага да я ползвам инцидентно,тя е там от много години,но сега се налага да преспиваме там заради болната майка на жена ми.Не искаме да купуваме друго отоплително тяло,писах ,че често спират тока и това е причината да я ползваме.Интересуваше ме само за каква температура са термостатите,но се появиха и други въпроси от други участници.Знаем ,че не е икономична както съвременна техника,но за сега това е положението.
PCL82 - майстор
Без да съм сигурен, термосртатът трябва да е като такъв за фурна, а при релето има термична защита като на бойлер, коят сигурно е за по-ниска температура, защото мери температурата по-далече от тухлите. Термостатът я мери горе над тухлите. Възможно е и термостатът да е бойлерен.

С един седмичен таймер печката може да се ползва по-рационално и да се спести енергия.
С това тя няма да е по-лоша от един друг нагревателен отоплителен уред.

Фабрично печката изгрев има четирипроводен кабел: фаза, нула, защитен и часовник. Предвидена е да може да се командва от тарифен часовник. В панелните блокове с етажни електромерни табла и в еднофамилните къщи много лесно е могло да се вземе сигнал от часовника с един допълнителен проводник.
shotik - майстор
Тази снимка е от другата печка в стаята на бабата,на нашата липсва левия термостат,но утре ще се наложи да разглобявам и гледам.

Тази печка съм я направил с два захранващи кабела,единия за реотаните през програматор,другия за вентилатора,защото няма как да се върже през програматора и когато той е изключил,не може да се пуска вентилатор.

Прикачен файл

CIMG2141.jpg
PCL82 - майстор
Доколкото виждам двата термостата са свързани последователно. Вътрешният е за защита.
При теб превключването на нагревателите става с ключ за фурна.

Аз имам печка Изгрев ТАП-4 и тя е без вентилатор, има един термостат, една термична защита, реле и петтактов ключ който е свързан с по друг начин и управлява трите нагревателя.
Отделно има две глимки-включена и режим отдаване (дневен), пключе за включване (на оперативната верига на релето) и врътка за клапата за въздух.
shotik - майстор
"При теб превключването на нагревателите става с ключ за фурна."

Не е така,ключа включва бобината на реле/сиво на цвят ,до зеленото съпротивление/,а той включва силовата верига и нагревателите са постоянно включени .

За термостатите е така ,вътрешният е за защита ,но би трябвало да изключва на по-висока температура от командващият,а аз на другата печка го нямам.
Нека да спрем с мненията за нашите печки
,утре ще видя какво ще направя и по-късно ще напиша.
Zlateff - специалист
Отоплението на акумолираща печка, лично на мен си ми харесва.Стая към 23 кв.м. я отоплявам без никакъв проблем само с нощното и то на 3та степен.Вечерта отварям клапаните, а сутринта ги затварям.Цял ден ми е топло.А и все пак напомня за моето детство.
tokbatak - специалист
Акумулиращите печки се нагряват на 200 градуса, така че терморегулатор за фурна ще ти свърши работа ако сондата е при тухлите.
galin56 написа:
Климатиците взависимост от външните атмосферни условия имат КПД от 300% до 600% и кусур(хипер-инверторни). Тоест за 1 ват електричество получаваш от 3 до 7 вата топлина! За това и климатиците са такъв хит на пазара.
:) . Кажи къде са тия дето за 1 ват електричество дават 7 вата, че и ние да си вземем. :)
Zlateff - специалист
Привет!Сори че отварям стара тема, но искам да споделя, че за този месец с постоянно включена акумолираща печка Изгрев платих 95,29лв.

Тема "Колко киловата на час харчи акумолираща печка?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: