Между отопляне на къща всекидневно и първоначално затопляне на вила има огромна разлика! Надявам се да я отчетеш при проектирането на топлоизолацията и отоплението!
Аз мисля,че ако на този етап не се живее зимно време във вилата е достатъчно само вътрешна изолация.По-бързо се затопля и е на принципа на проточните боилери.Консумираш в дадения момент енергията,която влагаш от топлинния източник.Но е добре и да имате хубави одеяла и юргани,че през ноща застудявало:)Вярно е,че човек може и да се научи сам да си слага картон,но съм убеден,че ако не го е правил ще допусне някои грешки в техническо и визуално естество.Все пак да не забравяме,че картона се нивелира,изчисляват се профили,хубаво е да се изчисли и вентилирането на пространството,защото влага си има винаги,особено ако не се ползва редовно помещението,да се обърнат ъглите и да се шпаклова.
Преди обаче да поставя картон или плоскости аз бих шпакловал много грубо стената.Иначе аз бих почакал с външната изолация.Щом е вила,а пък и явно нямя пари.Така ще може да исъхне по-добре къщето,а и да спестя повече пари и време за външна изолация.Може и нещо ново да излезе.Все пак по-голяма е вероятността да си направя няколко вътрешни ремонта отколкото външни по фасадата.Но кой знае?