• 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 107
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
stanka7a - напреднал
Здравейте приятели съфоромци доиде момента и аз да се покажа,силно зарибен от идеята на ttttttd по снимки и малко съчинения направих и аз своята горелка от черно желязо за пробата,малко е неглиже но просто нямах тарпение да стане до края на работния ден утре ще търся да закупя пелетки понеже тук имат различни представи за това гориво :)
ще тествам и ще споделя с вас......... преди около час с мен се свърза колегата ttttttd дискутирахме ?-ната горелка и мога да кажа че човека е страшен други думи са излишни.........
Прикачен файл:
IMG_1287.jpg
Прикачен файл:
IMG_1288.jpg
Прикачен файл:
IMG_1289.jpg
Прикачен файл:
IMG_1291.jpg
Прикачен файл:
IMG_1292.jpg
ivanovbg - майстор
stanka7a написа:
Здравейте приятели съфоромци доиде момента и аз да се покажа,силно зарибен от идеята на ttttttd по снимки и малко съчинения направих и аз своята горелка от черно желязо за пробата...
Колега, от подписа ти да разбирам ли че ползваш котел Стропува? Ако е така, пробвал ли си да го заредиш с пелети?
stanka7a - напреднал
Ами никога не съм го пълнил с пелети но нищо не ме спира да пробвам....обикновенно го пълня с дъбови дръвца изправени и между тях уплатнявам с трина (дървени стърготини) ...........пробвах с въглища няколко пъти но качеството е трагично......
ivanovbg - майстор
Колега ttttttd, не си написал диаметъра на комина за който се отнася таблицата.

Ще ти дам методиката по която при известна тяга и диаметър можеш да сметнеш максималната мощност която може да поеме комина на собствена тяга и КПД-то.

1. Приемаме че имаме комин с Ф 120мм с дължина 8 метра и при температура на газовете 120оС, и външна 0оС имаме тяга 30па.
2. От това следва, че обема на газовете в комина е - 0,09кубика с маса 0.08кг
3. 30па упражняват сила от 0,3грама на см2 или цялостно на комина 33.9 грамсила.
4. Тази сила ще предава ускорение от 0,4м/сек2
5. Това значи ни осигурява дебит от 14,6 кг /час пушек
6 Тъй като на тази горелка и дават да работи добре с този комин, следва че би трябвало да и стига този въздух на пълна мощност от 15киловата. Разхода и е 3,3кг на час.
6. Понеже част от горивото се вмества във газовете на комина би трябвало от тези 14,6кг на час да извадим 2килограма поне от горивото и получаваме че притока на въздух който е нужен за да гориш тези пелети е 12,6кг въздух който трябва да се вкара.
7. 12,6кг въздух/час има обем при 20оС - 15,2куб метра/час. Ако го разделим на 3,3кг пелети получаваме че за килограм пелети ще е нужен въздух от 4,6 куб метра въздух.

Е те тва питах през цялото време. Един колега ми каза точно тази стойност. Мога да му кажа пред всички, че му благодаря много и ако/като се видиме бирата е от мене.

Та да ти кажа колега ttttttd колкото и голяма горелка да сложиш без вентилатор на такъв комин няма никога да можеш да гориш по 7кг пелети на час.

7 килограма пелети по 4,6кубика на час са 32кубика въздух дето трябва да ги вкараш в котела за 1 час. Де факто ако сложиш един вентилатор с този дебит .... :wink:

По обратната сметка можеш да сметнеш какъв комин ще ти е нужен ако искаш да си без вентилатор или с колко трябва да качиш температурата на димните газове за да можеш да постигнеш този дебит. Имай предвид че с покачването на температурата КПД-то рязко спада и ...Отнемеш ли от температурата на газовете в комина пък ще ти спадне тягата...

Това мисля, че ще отговори на въпроса защо руснаците не произвеждат по голяма от тази горелка :wink:

А загубите на горелката, ако гори добре са 14,6 кг дим загрят с температурна разлика 100оК и изхвърлен през комина с коефициент на топлоемкост около 1 =... , а получената енергия е около 15кватчаса. Оставам да ги сметнете вие :)

:partyman:
Последна промяна от ivanovbg на пет дек 20, 2013 9:42 pm, променено общо 2 пъти.
ivanovbg - майстор
stanka7a написа:
Ами никога не съм го пълнил с пелети но нищо не ме спира да пробвам....обикновенно го пълня с дъбови дръвца изправени и между тях уплатнявам с трина (дървени стърготини) ...........пробвах с въглища няколко пъти но качеството е трагично......
Дай адрес да ти пратя пари за едно пълнене. По рано бях писал че търся такъв човек със Стропува да направи този експеримент, но никой не се отзова.
А вярно ли гори 24 часа?
stanka7a - напреднал
Така искам да разясня нещо според моите виждания наблюдения и т.н. този котел дествително гори доста странно (в повечето време тлей) но си ме топли прекрасно като отоплявам 2 апартамента по 78 кв.м. .........котелът не е оригинал на стропова а мое лично копие :Д .........и да си доидем на думата моето лично мнение за да гори 24 часа този котел горивото което трябва да се използва е много ама много по различно от това което използвам/е. Котелът го зареждам с около 10-15 дъбови дравца около ф150/200 пълня със стърготини и го докарвам до 12 макс 14 часа при температура на водата 50-55 градуса........колкото до тестът с пелетите утре ще ходя да пазаря някое др чувалче за да изпробвам горелката
m.lukanov1951 - специалист
ivanovbg;
Е утепа се народ да пие морето за да разбере,че е солено, прочети http://www.pelletron.ru-цък на устройство и работа в дъното на страницата е таблицата от ясна по-ясна всичко друго е алабалистика и опити за себедоказване без сериозни аргументи.Прочетете я тази таблица най-накрая и тогава да отвориме дебати,ако на някой не му е ясно.
ivanovbg - майстор
m.lukanov1951 написа:
ivanovbg;
Е утепа се народ да пие морето за да разбере,че е солено, прочети http://www.pelletron.ru-цък на устройство и работа в дъното на страницата е таблицата от ясна по-ясна всичко друго е алабалистика и опити за себедоказване без сериозни аргументи.Прочетете я тази таблица най-накрая и тогава да отвориме дебати,ако на някой не му е ясно.
Таблицата съм я гледал. И за да разбереш защо се получава така... виж в долната част нямаш горене, а само чист въздух преминава.
Забелязваш ли, че най малката горелка продължава да работи и не се срива пламъка при 45па?

Аз нали разбрах каквото ме интересуваше. Това ще е началната ми точка на експеримента с моето виждане за горелка. От утре съм почивка и отивам на вилата. Ще лепна един дебитомер от кола на входа на въздуха и ще бодна една ламбда сонда в комина пък ще видим реално какво се получава. Приготвил съм си и конуси и шамот и свещи.

А няма кой знае какво да дискутираме. Правиш горелката на практика и работи. Да ама не знаеш защо. Почваш да четеш малко теория, решаваш да обединиш теорията и практиката и какво се получава - не работи и никой не знае защо :lol:
:partyman:
ivanovbg - майстор
stanka7a написа:
Radoslaw както всяко едно българче така и аз искам да ми е евтино отоплението и супер много съм зарибен от проекта на ttttttd утре ще пробвам и ще споделя как се държи горелка.....ясно ми е че топло без пари няма ама то си ние черта....относно напрежението в темата съм твърдо против нападките,караниците и от сорта..........
Колега, а някакъв примерен чертеж на твоя Стропува можеш ли да ми пратиш? Или поне някакви насоки да си сделам един. Идеята ми харесва, но ми е много скъп като инвестиция.
nikisv - специалист
ivanovbg написа:
stanka7a написа:
Radoslaw както всяко едно българче така и аз искам да ми е евтино отоплението и супер много съм зарибен от проекта на ttttttd утре ще пробвам и ще споделя как се държи горелка.....ясно ми е че топло без пари няма ама то си ние черта....относно напрежението в темата съм твърдо против нападките,караниците и от сорта..........
Колега, а някакъв примерен чертеж на твоя Стропува можеш ли да ми пратиш? Или поне някакви насоки да си сделам един. Идеята ми харесва, но ми е много скъп като инвестиция.
http://krainamaystriv.com/threads/16708/
  • 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 107

Тема "Пелетна горелка ръчна изработка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: