Здравей майсторе,твоето творение изглежда добре.До колкото съм чувал това се нарича камина-отворен тип.Преди години бях писал,сега отново ще спомена,какво казваха старите майстори.Коминът трябва да е една трета от светлия отвот,за да не пропушвала.Отделно се прави ес да не връщал вятъръ димът в помещението.За откритите нямам спомен,но за тези с телата беше 6 метра минимума височината на комина.Има един минимум на коминините за камини,а той е:фи 200мм,или 15х17.С шамот се работи много трудно.Нещо,като испитание на нервите.На този стил камини,кованото желязо пасва идеално.Остава да закачиш семейната емблема на комина и дядовата си пушка на стената.ако не си решил да има друг изглед.
Boltik, сигурен ли си за едната трета? Щото не веднъж съм го срещал за една СЕДМА (минимума).
За шапката на комина. Комина ми вкъщи е без шапка. Споменах на един съсед, че мисля да му измислям някаква. Той обаче ме разубеди. Не си спомням доводите, но е факт, че един друг съсед си беше сложил шапка и после я свали.