Най - вълнуващия въпрос зимно време.
До този момент, загрява малко по-бавно, консумацията е горе долу същата. Сега тръбите към комина са почти хладни в сравнение с преди, когато не бях ограничил вентилатора.

Относно контролера - това което може да се настройва е време на подаване на пелети, време между две подавания, температура на водата в котела - работна, която когато се достигне, вентилатора изключва (иначе той се включва когато температурата на водата падне три или повече градуса под работната). Също има и температура на водата, когато се включва циркулацията от водната помпа. Няма регулиране на оборотите на вентилатора. Самата помпа също има няколко степени на дебит, като контролера си е на самата помпа.

Това за по-големите стойности не го разбрах. Ако подавам повече време пелети, ще почнат да излизат от пепелника и да падат долу, вместо да изгорят. При по-високи обороти на вентилатора гори по-интензивно, което обаче предполага да има достатъчно контакт /площ/ между загрените газове и водата в котела, особено когато температурата на водата достигне максимално зададената /колкото е по-голяма разликата между температурата на газа и тази на водата, толкова по-лесен е топло преноса и обратното, затова когато водата загрее, преноса се затруднява, при една и съща температура на изгорелите газове./

Да, при продажбата са казали, че може да гори доста неща, пепел, стърготини. Но понеже сме в София, тези материали не са много достъпни. Не си представям пълненото с въглищен прах, после трябва да влизам директно в банята.

Сега мисля да седна и да поизчислявам малко с формули, калоричност на пелетите, влезли, излезли :) количество вода, радиатори, обем на помещенията. Да видя топлинните потоци къде ходят :)
Като направя сметките, ще дам инфо какво съм получил за коментар.
Radoslaw - специалист
stanislavd написа:
До този момент, загрява малко по-бавно, консумацията е горе долу същата. Сега тръбите към комина са почти хладни в сравнение с преди, когато не бях ограничил вентилатора.

Относно контролера - това което може да се настройва е време на подаване на пелети, време между две подавания, температура на водата в котела - работна, която когато се достигне, вентилатора изключва (иначе той се включва когато температурата на водата падне три или повече градуса под работната). Също има и температура на водата, когато се включва циркулацията от водната помпа. Няма регулиране на оборотите на вентилатора. Самата помпа също има няколко степени на дебит, като контролера си е на самата помпа.

Това за по-големите стойности не го разбрах. Ако подавам повече време пелети, ще почнат да излизат от пепелника и да падат долу, вместо да изгорят. При по-високи обороти на вентилатора гори по-интензивно, което обаче предполага да има достатъчно контакт /площ/ между загрените газове и водата в котела, особено когато температурата на водата достигне максимално зададената /колкото е по-голяма разликата между температурата на газа и тази на водата, толкова по-лесен е топло преноса и обратното, затова когато водата загрее, преноса се затруднява, при една и съща температура на изгорелите газове./

Да, при продажбата са казали, че може да гори доста неща, пепел, стърготини. Но понеже сме в София, тези материали не са много достъпни. Не си представям пълненото с въглищен прах, после трябва да влизам директно в банята.

Сега мисля да седна и да поизчислявам малко с формули, калоричност на пелетите, влезли, излезли :) количество вода, радиатори, обем на помещенията. Да видя топлинните потоци къде ходят :)
Като направя сметките, ще дам инфо какво съм получил за коментар.
За въглищата просто споменах,но не може да се отрече ,че горят много хубаво.Всущност тръгнах с тези котли и горелки преди 2 години ,точно от турски котел ,като твоя.Съвсем случайно ми кааха за един ,който си го е купил в Пирдоп и отоплява оранжерия.Е естествено мощноста е доста по голяма 300кв.Преди месец минах да го видя.Та те мешат въглищата с трици от дървопреработването или пък ,направо чипс.В софия го изхвърлят,тези които режат дърветата по улиците..общината ги задължаваИли пък го продават по 100 лв за 3 и половина тона.което си е направо без пари.Въглищния прах пък бил по 30 -50 лв за тон.Но в брикетната фабрика.Просто малко информация за сведение.Ти си рещаваш с какво да палиш котела. а това за вентилатора ,чак не мога да го повярвам.Трябва да може да се регулира.При моя контролер степените са от 1 до 12.Но и контролета не е турски разбира се.Виж порови се в менюто ,може пък и да намериш реглаж на вентилатора.
plamenmaistora - специалист
здравейте относно пламька аз моята е настройвам на слух понеже самоделка.следя димните газое да са между 150 /180 градуса.горя пелети от сльнчоглег 156 лева е тона .мога да кача снимки.
syncho - майстор
Ако имаш познат с газанализатор ще можеш да го настроиш най-добре. Така "на око" доста по-трудно.
Radoslaw - специалист
plamenmaistora написа:
здравейте относно пламька аз моята е настройвам на слух понеже самоделка.следя димните газое да са между 150 /180 градуса.горя пелети от сльнчоглег 156 лева е тона .мога да кача снимки.
тази цена на пелетите ,за какво е ,пакетирани?Или насипно?и за къде става въпрос?
Здравейте, благодаря за съветите до момента. Снимки ще са от полза разбира се.
Направих кратка сметка , за две средно големи стаи, коридор, баня и малък бойлер са ми необходими около 9kW (недобра изолация на външните стени на къщата). При 85% КПД, излиза 10.35 kW. До момента харчи точно толкова, ако приемем че 1 кг пелети е 4.5 kWh. За половин ден - през работните дни ни харчи средно 20.7 кг пелети, за цял ден в къщата (24 часа работа на котлето) - 42 кг пелети. След усредняване при цена на тон 370 лв за пелети, отоплението ни до момента е 300 лв за месец. Температурата в стаите - 20-21 градуса, вечер я сваляме до 15 (спалня - 19-20). Та ако котлето работи на 85% КПД, мисля че е ОК. Сега ще изместя фокуса си към безопасността - слагане на детектор за дим, допълнителна защита от високо налягане и т.н.

Разрових се каква марка е котлето и го намерих като EK3G/S. По мое скромно мнение, това е един доста евтин направен и съответно орязан от много удобства котел с горелка, но ако сте си го купили и ви се занимава може да го подобрите. Ние го ползваме само един месец, не знам по-натам какви плюсове или минуси могат да излязат. Голям минус е липсата на регулиране оборотите на вентилатора, случи ни се при настройки на параметрите да тръгне горене към бункера, което също за мен е още един сериозен минус. Чисти се от време на време и ставаш на коминочистач, но в това има и малко романтика :) Като плюс - сипваш пелети вечер и не се занимаваш повече за деня. За къща е удобно, ако не сте инвестирали при строежа в добра изолация. Топли добре и излиза доста по-евтино спрямо инсталацията на ел. ток (нямаме парно или газ около нас).
Още нещо за което се сетих, не знам как стой въпроса с корозията при този котел, мисля че е стоманен - дали корозира бързо, защото това би било сериозен минус.
plamenmaistora - специалист
пелетите са насипни вьв Харманли аз сам отСвиленград на 30км.
filmatoplo - майстор
:? Митничарите на пелети ли са .
joro39 - специалист
plamenmaistora написа:
дай снимки да видим горелката.
m.lukanov1951 - специалист
joro39 написа:
plamenmaistora написа:
дай снимки да видим горелката.
Жоро,какво става с горелката от другата тема?

Тема "Как определяте силата на пламъка пелетен котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: