• 1
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 127
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Choch - специалист
miroslav_cholich написа:
Прави ми впечатление че входящата вода е доста студена сигурно 35 гр.
Изобщо влиза ли в модулация или пердашиш на 100% денонощно?При 18,6макс и нисък % на въздуха успява ли да изгори количеството пелети ?
miroslav_cholich - специалист
Choch написа:
miroslav_cholich написа:
Прави ми впечатление че входящата вода е доста студена сигурно 35 гр.
Изобщо влиза ли в модулация или пердашиш на 100% денонощно?При 18,6макс и нисък % на въздуха успява ли да изгори количеството пелети ?
Да за около 6 мин на модолация и 15 да ги достигне на ново
tokbatak - специалист
Choch написа:
И защо да се съобразявам с препоръките?Като вкарам котела в препоръката(над 70градуса) трябва да отварям прозорците а и гарантирано ще надуя разхода.И за какво да си правя този труд?Заради конденза?Котела струва хилядарка,убеден съм че с безмисленото поддържане на 70+градуса разхода на сезон ще е над един тон(350лв)отгоре.Тоест 3 години да изкара котела с дурашката експлоатация пак съм на равно.В крайна сметка-вещите са за да бачкат,а не да им робуваме...(очаквам сега някой да ме посъветва да си купя буфер(поне 1000литра)+един куп крайно нужни за продаване части/фитинги :rock:
За този проблем съм говорил и друг път - това се получава при парно изчислявано за дърва и въглища при преминаване на пелети. Прекалено топло ти е защото радиаторите ти са "раздути" тотално. Това е проблем на повечето отоплителни инсталации по домовете. Парното на пелети по принцип не трябва да се спира а да работи постоянно на температура минимум 60 градуса. Огромните радиатори прецакват работата, защото дори при 45 градуса на котела осигурават затопляне на стаите. Просто в домовете си имаме парно за вила - където ти трябва голям радиатор за да сопли бързо. Така че ако фирмата ти беше спестила половината глидери щеше да имаш пари за части и да си направиш съвременно парно.
Choch - специалист
Рече и отсече :)
Общата мощност на радиаторите ми (при 90/70 градуса) е 12 киловата при изчислена 11 ;)
При 52 ,55 и 60 градуса ми е еднакво комфортно,продължавам да не виждам смисъла да го пърля на над 70гр.Нарочно не съм искал автоматика,не че не ми е предлагана и не че не мога да си я позволя ;).Просто обичам простите неща ;).
Ако не се бях инатил толкова котела да е виадрусче,а бях взел дакон сигурно щях да имам и по нисичък разход от сегашните 20килца,но продължавам да си мисля че съм направил правилния избор,въпреки дразнещата нужда от редовно чистене на прахоляка ;).Проблема за който говориш в моя случай е че не съм искал пелетна камина,а няма котли 10-12киловата.
filmatoplo - майстор
Виадрус със 3 глидера определено е загуба през комина , тоест топлообменника е малък , ако има възможност сложи му още поне 2 глидера . :wink:
filmatoplo - майстор
Пичове тая вечер по традиция :? трябва да гори Бъдник , как ще стане това с пелети :drinkers: :-D .
plastkomfort - специалист
Ми то можеш в камерата да хвърлиш и дръвце и то ще гори :-D
Choch - специалист
Весела коледа на всички :partyman:
filmatoplo написа:
Виадрус със 3 глидера определено е загуба през комина , тоест топлообменника е малък , ако има възможност сложи му още поне 2 глидера . :wink:
Да разбирам ли че професионалния ти съвет е да допреоразмеря котлето двойно?Преоразмеряването не е ли противопоказно при отопление на пелети?Сигурно съм тъп,но не разбирам защо да правя каквото и да е,при положение че нямам оплаквания нито от инсталацията,нито от горелката нито от разхода...
Нека да спрем с флууда,темата не е за моята инсталация... :popcorn:
Поздрави
filmatoplo - майстор
Ако всичко при теб е ок , не пипай нищо , но от практиката се оказа че на пелети е по добре топлообменника да е малко по голям . За пример котел с мощност 18 клв и горелка 18клв- не усвоява така добре колкото котел 25-30 клв със същата горелка .
LazarGanev - "Велик майстор"
Choch написа:
Весела коледа на всички :partyman:
filmatoplo написа:
Да разбирам ли че професионалния ти съвет е да допреоразмеря котлето двойно?Преоразмеряването не е ли противопоказно при отопление на пелети?Сигурно съм тъп,но не разбирам защо да правя каквото и да е,при положение че нямам оплаквания нито от инсталацията,нито от горелката нито от разхода...
Поздрави
За кой ли път ще се повторя, но явно има нужда - при работа с пелетна горелка мощността се задава от големината на горелката, а не от големината на котела. Последния се ползва само като топлообменник и колкото е по-голям, толкова гаранцията за пълно усвояване на топлината е по-голяма. Добре е котелът да е по-голям от мощността на горелката, тъй като от пелетите по топлообменника винаги има прах, който влошава топлообмена.
  • 1
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 127

Тема "IVG S 40" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: