• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
255388 - специалист
Здравейте,

Срещам затруднения с избиването на металната част на един фибър от водната помпа на скутер Honda. Фибъра представлява:

Изображение

Това металното се набива със стегнатост в алуминиев отвор с подходящ дорник/тръба/или специален инструмент според сервизните инструкции на Honda. Аз, обаче имам проблем с ваденето на старата ламаринка. Ето как изглежда тя след като правих опити да я избия с чук и отвертка от другата страна:

Изображение

Колкото и тънка да е, е набита доста здраво в отвора и не помръдва. Трябва някакси да се изтегли.

Според инструкциите се вади съм следния инструмент:

Изображение

Предполагам механизма на вадене е следния: вкарва се тази скоба и посредством винт, който минава през нея се разтяга и захваща дъното на въпросната метална чашка; с допълнително приспособление, което отново се свързва чрез резба към тази скоба се издърпва скобата + чашката.

Някой виждал ли е нещо такова? Дайте идея как да я изкарам, без да прецакам отвора, който пак ще се ползва.
shotik - майстор
Ако може да се среже по оста /на преко/ с тънък лист от ножовка и със ситни зъби или с пила -триъгълна или като нож ,щом се отстрани този материал ще се освободи и ще я извадиш.
Пиша ти принципно,но това съм го правил много пъти на трабанти на ходовата част,когато гумено-металната втулка се сменява-като срежа и тя се освободи и я вадех.
MamaMy - майстор
Изображение

Aко това е един детайл, защо не пробваш с парче тръба да може да обхване целия периметър от другата страна и чак тогава да биеш?
255388 - специалист
Да, това е един детайл, обаче от другата страна нямам достъп до целия му диаметър, а само до вътрешния, през който минава вала на водната помпата. Точно там докъдето съм млатил с отвертката:

Изображение

Ето как изглежда самия отвор:

Изображение

Т.е. чашката ляга и на дъното на отвора.

За рязане е малко търсене, самия детайл е доста малък (диаметъра на чашката е към 3см). Преди малко пробвах с фреза за гравиране, но ме е страх да не подкарам и алуминия отдолу, че после ще има да тече антифриз от там (нов капак).
Последна промяна от 255388 на пон дек 23, 2013 5:50 pm, променено общо 1 път.
velsi - Почетен майстор
И какъв е проблема да си изработиш приспособлението, което си показал. Макар, че вече си прецакал отвора...
255388 - специалист
Има голяма вероятност отвора да е непокътнат все още. Под тая ламаринка има и гумено уплътнение, а и не съм докосвал алуминия с отвертката. Млатил съм само дъното на въпросната чашка.

За изработка...знам ли. Нямам чак такива шлосерски умения. По-скоро се чудя дали някъде не се ползва някаква подобна скоба, която да ползвам наготово.
todortv - майстор
На предпоследната картинка е даден инструмента.
Вземаш шпилка, примерно М8, прекарваш през вече поразения отвор,
вкарвш шайба с по-голям външен размер, завиваш гайка. Намираш плътно желязо с отвор, става
и чук 2кг без дръжка, вкарваш в другия край на шпилката, шайба, гайка и започваш силно да
дърпаш желязото по шпилката, докато се получи удар в шайбата и гайката.
Не знам дали съм обяснил, но все едно да чукаш, само че дърпайки назад,,,,
Ако уплътнението няма да се ползва, нагряване ще помогне.
velsi - Почетен майстор
Не вярвам да намериш готово, така че намери някой който да ти помага и се захващай.
П. Петков - специалист
Щом сте от София, препоръчвам Ви да отидете (след 2 януари) във фирма "Поливак", където ще Ви решат проблема. Фирмата се намира в бившия ЦНИИТМАШ на "Искърско шосе" в квартал "Дружба". Търсете Константин Боянов или Светослав Спасов. А иначе, (според скромното ми мнение) би трябвало да се изработи дуралов дорник за центровка, закрепване и центроване на фреза, и чрез разстъргваща глава - внимателно престъргване (вероятно).
inspo - майстор
Аз бих пробвал е едни по тънки клещи да стисна ламаринката и да я усуча. Най-вероятно ще се скъса и ще излезе.
Примерно такива:
Изображение
  • 1
  • 2

Тема "Отстраняване на пресован детайл" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: