От мобилни телефони до цифрови камери
shadow__01 - майстор
thebugger написа:
....а не някакви преправени компютърни захранвания дето нито са регулирируеми нито са до 30волта а само до 12в ли бяха неш такоз нямат регулировка по ток абе кажи речи не оотговарят въобще на дадените изисквания.
Усещам, че някой ден пак ще си пишем по въпроса защо напрежението пада толкова много под товар или подобно....
ATX захранванията са доста удобни за преработка. За 30V трябва пренавиване на трафа, което е сложно. Регулация по ток може да им се направи. Иначе без пренавиване може да се изкара до 16V.
Явно не познаваш възможностите на готовите изделия и колко време могат да ти спестят.
Добре си се ориентирал към линеен регулатор. По-издръжлив е от импулсните захранвания.
Единствения недостатък е, че е линеен. Колкото по-ниско напрежение използваш толкова повече загуби ще имаш и толкова повече ще грее радиатора на транзистора.
Ако използваш на изхода 10V*4A=40W, захранването на входа ще консумира 30V*4A=120W(ако трафа е голям). В този случай ще използваш 33% от цялата поглъщана мощност от мрежата. Сам си сметни какво КПД ще има изделието при това и при по-ниски напрежения и същия ток. Чудесно ще топли зимата.
Конкретно на последния ти въпрос:
Би трябвало да стане да замениш КТ827А и КТ815Г с един дарлингтон, но само ако е "NPN" защото https://www.google.bg/search?safe=off&h ... B414%3B221
и естествено ако издържа на тока и напрежението.
Не е сигурно, но може и да стане. Като ги гледам двата са свързани точно в схема дарлингтон https://www.google.bg/search?safe=off&h ... B220%3B244
thebugger - специалист
трансформатора е хубав и така като го гледам спокойно и 7-8А може да предостави.за грец ги гледам едни интегрални,които ще свършат работа. За КПД знам че при линейните не е особено високо ама тва не е проблем.за сега не гледам ефикасност а да е горе долу добре стабилизирано и да може да се регулира.така като я гледам тази схема ще ми свърши чудна работа,обаче си се чудех дали може да използвам и LM317 да престабилизирам ua723 тъй като тя е до няколкостотин милиампера.не знам дали се изразих добре ако не можете да ми разберете кажете че да постна схемно идеята ми.а относно радиатора имам достатъчно голям да грее колкото си иска няма проблем.
hidrazin - майстор
thebugger написа:
...обаче си се чудех дали може да използвам и LM317 да престабилизирам ua723 тъй като тя е до няколкостотин милиампера.не знам дали се изразих добре ако не можете да ми разберете ....
Ами така е. Колегите явно не са работили с много хора, за да ги преценят и се хвърлиха да ти дават схеми и съвети, което е напълно безсмислено занимание и губене на време от тяхна страна.
Лично аз смятам, че трябва да си седнеш на онова, дето си го носиш отзад, под гърба и да си учиш уроците. На по-късен етап - след някоя и друга година пак може да поговорим.
:partyman:
Ааааа... И смени учителката по български език. На нищо не те е научила!
thebugger написа:
ето за тва питах не да ми обяснявате кво да уча или да права.човека ми даде точно и ясно схема отговаряща на изискванията, а не някакви преправени компютърни захранвания дето нито са регулирируеми нито са до 30волта а само до 12в ли бяха неш такоз нямат регулировка по ток абе кажи речи не оотговарят въобще на дадените изисквания. благодаря за единствения добър отговор ;)
п.с. вкъщи имам един два хубави Тип Дарлингтон транзистори. ако заменя крайния транзистор с един от тези би ли се получило по добре?
thebugger - специалист
ти не бери грижа мене кой какво ме е учил,просто съм от телефон и е не ми све занимава да поддържам грамотност като така или иначе ще ме разберете.иначе ето какво имах впредвид.lm317 да се сложи преди R6 и R2 по зададената схема и по този начин да ,,престабилизира,, ua723 давайки много по добри резултати.ето я и блоково идеята ми.Дали ще стане?

Прикачен файл

DSC_0529.jpg
hidrazin - майстор
thebugger написа:
... не ми се занимава да поддържам грамотност като така или иначе ще ме разберете...
Ами тогава защо мислиш ,че някой ще му се занимава с теб? Някой ти е длъжен ли? [-X Така или иначе. при такова отношение никой не би се и постарал да те разбере.
P.S. Като не ти се занимава да поддържащ грамотност, една професия като общ работник ще ти дойде точно по мярка.
thebugger - специалист
Виж,вместо да ми се отяждаш със всеки следващ коментар и да не пишеш нищо съществено по темата,
напиши нещо полезно,като пак повтарям, ПО ТЕМАТА за разнообразие или спри да пишеш просто. ок? не помня да съм ти искал мнението за това какъв вид работник ще ставам колко съм грамотен и тем подобни щуротии...ей страшно арогантно хора има :ххххх

п.с (за другите) току що забелязах че в дадената схема не е въведено регулиране по ток,а ссамо напрежението е регулируемо така че ще продължа да търся.но мерси все пак че ми дадохте някаква насока към какво да се ориентирам :)

п.п.с. само чакам мнение да видя дали ще стане идеята ми с последователното свързване на двете интегрални.
hidrazin - майстор
Изходно напрежение: 0,1-30V.
Изходен ток: 0,05-5A.
Нестабилност на изходното напрежение при изменение на захранващото от +10 % до - 15 %: ±(0,01 %+ 1 mV);
Нестабилност на изходното напрежение при изменение на изходния ток от 0 до неговото номинално значение: 0,01% +2 mV;
дрейф на изходното напрежение при 8-часова работа в нормални условия: ±(0,2 % + 20 mV);
Температурен коефициент на нестабилност: ±(0,05 % + 3 mV/°С).
Схема:
Прикачен файл:
ТЕС-41_42.jpg
ТЕС-41_42.jpg (81.61 KиБ) Видяна 5350 пъти
Пълно техническо описание и формуляр на изделието:
http://www.chipmaker.ru/files/file/7487/
Ако не ти харесва - ето още две схеми на лабораторни захранвания:
http://img-fotki.yandex.ru/get/5701/din ... a55c7_orig
http://www.technica.ru/objects/images/scheme/51.gif
thebugger написа:
п.п.с. само чакам мнение да видя дали ще стане идеята ми с последователното свързване на двете интегрални.
Ще има да чакаш.
У най-важното - пиши грамотно а не като овчар!
thinkpad - майстор
Искам само да кажа, че няма по-тъп и неефективен начин от използването на LM тип регулатор за поддържане на напрежения в по-широки граници. Отделяната топлина извън някакъв малък диапазон става ненормална, а след определен момент LM-чето има проблеми с поддържането на параметрите. Тия линейни регулатори не са толкова за поддържане на широк диапазон, колкото да ги сложиш в някое захранване, където трябва да се оберат 1-2V.
shadow__01 - майстор
Ако толкова държиш да използваш чарковете дето ги имаш направи нещо елементарно.
http://www.reuk.co.uk/LM317-High-Curren ... ulator.htm
Не знам дали работи схемата, не съм я пробвал. Транзистора е PNP дарлингтон.
Последователното свързване на два регулатора не е добра идея и освен че няма да работи може и да изгори единия.
Като разбереш, че линейния регулатор е неефективен, сам ще търсиш импулсен.
Имай на предвид, че каквато и схема на избереш входа на регулатора трябва да издържа напрежението на намотката * 1.4. Ако имаш 30V*1.4 става около 42V.
thebugger - специалист
това тес-41 съм го виждал във училище и наистина е много добро обаче е бая сложно и ако не мога да му намеря печатна платка за него няма смисъл да го правя,че ще стане една мътна и кървава :Д но наистина ако ще правя професионално захранване ще е по една от тези схеми.Мерси и Весели празници :)

п.с. относно това регулатора да издържа на напрежението по 1,4 наистина го бях забравил това и щеше да стане олелия,но пък трафа ми е със средна точка и мога да използвам половината от напрежението.

п.п.с. а lm317 не са лоши като за първо захранване но не можах да намеря как да се направи така че да може с още един потенциометър да се управлява и тока :\ може би ще трябва да използвам и двете интегралки?.

Тема "Стабилизиран токоизправител" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: