• 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 78
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
estorm - специалист
Добре, кой ще е най приемливият вариант да свети един 10 ватов 1000мА диод с напрежение 9-12 волта? Това на линка ли ?

http://www.ebay.co.uk/itm/261357286492? ... 1436.l2649

Или ако имам захранване 12 волта 1 до 3 ампера приложа схемата от горния пост?
На всеки диод ми трябва отделно захранване.
П. Петков - специалист
estorm написа:
Добре, кой ще е най приемливият вариант да свети един 10 ватов 1000мА диод с напрежение 9-12 волта? Това на линка ли ?

http://www.ebay.co.uk/itm/261357286492? ... 1436.l2649

Или ако имам захранване 12 волта 1 до 3 ампера приложа схемата от горния пост?
На всеки диод ми трябва отделно захранване.
Може да се ползва захранване 12V, общо за всички схеми, а също и горната схема конкретно, но трябва да се изчисли стойността на резистора и неговата мощност. Трябва да се пресметне и разсейваната мощност от стабилизатора и необходимостта от радиатор. Тъй като сметките и схемата ги имам готови в друг компютър, а както е известно "Мързелът не мори, а мъчи!", ще се опитам словесно да Ви опиша процедурата.
Първо трябва да се оцени, дали максималният ток, отдаван от LM317 е по-голям от този през светодиода? Ако не е, то трябва да се ползва друг стабилизатор (примерно 7805 в корпус ТО-3 или 340) или допълнителен, каскадно свързан транзистор. Ако това условие е изпълнено, следва по-нататъшна процедура, както следва: Изчисляване стойността на резистора. Резисторът се определя, като се раздели каталожното изходно напрежение на LM317 на необходимия ток през светодиода. Мощността на резистора е произведение от каталожното напрежение и необходимия ток. Обикновено се взема резистор с по-висока мощност от изчислената. Нуждата от радиатор се определя от максималната температурата на кристала на стабилизатора. Тази температура е сума от температурата на околната среда и превишението на температурата на кристала спрямо нея, при условията на естествено охлаждане без радиатор. Превишението на температурата се изчислява, като се умножи разликата между захранващото напрежение и потенциала на резистора в точката на присъединяването му към изхода на стабилизатора, и големината на константния ток през товара. Резултатът е мощност, отделяна въху регулиращия транзистор на стабилизатора. Получената мощност се умножава по топлинното съпротивление между кристала и околната среда, което съпротивление се дава в каталозите и е с дименсия oC/W. След умножението се получава превишението на температурата на кристала спрямо околната температура. Тоест, прибавяйки това превишение към околната температура, получаваме температурата на кристала. Ако тази стойност е над 80-90С, то трябва радиатор. Преди доста време такава тема се дискутираше в DIR.BG . Има диоди, захранвани директно на 220V AC, без драйвери (мисля, че са на Самсунг). Въпрос? Индивидуалното захранване, свързано ли е с различна дислокация на диодите или неедновременност на тяхната работа? Тоест, трябва ли непременно самостоятелен генератор за всеки диод? Не съм с много практика в тези захранвания, тъй като темата е извън интересите ми, но вероятно хората с такива интереси "уже отдыхают" и трябва да изчакате.
Пример от каталозите:
LM317K в корпус ТО-3 ("Natiоnal semiconductor" "Национален полупроподник" :) )
Изходно напрежение - 1,25V
максимален ток - 1,5А
Топлинно съпротивление "преход-околна среда" - 35оС/W
Ток през светодиода - 1А
Резистор 1,25/1=1,25 Ohm
Мощност на резистора - по-голяма от 1,25W
Температура на прехода без радиатор:
При захранване 12V и напрежителен пад върху светодиода 3V:
Напрежение върху стабилизатора: 12V-3V-1,25V=8,75V
Мощност въру стабилизатора: 8,75V*1A=8,75W
Температура на прехода: 8,75*35=306,25oC над температурата на околната среда, което определя въпиeща нужда от радиатор!
Топлинното съпротивление преход-корпус e 3oC/W.
По спомени, алуминиева плоча 10х10см с дебелина 3-4мм, при двустранно охлаждане (200см2 площ) има топлинно съпротивление към околната среда 5оС/W, откъдето лесно може да се пресметне превишението на температурата и големината на необходимия радиатор.
А бе..., грубите сметки показват изключителна нецелесъобразност на линеен генератор на ток.
Ако се направи ретроградно изчисление, изхождайки от максималната температура на прехода (80oC)и температура на околната среда 25оС, то сметките показват следния максимален консумиран ток от генератора: (80-25)/35=1,57W, което разделено на 8,75V e 0,18A. Тоест, максималният ток който може да отдаде този генератор, при захранване 12V и без радиатор на стабилизатора, е 180mA.
За съжаление, повече време не мога да отделя, защото трябва да беля картофи за мусака (А никак не ми се ще!), ама иначе ще ми скочат трупешката и после трябва да ближа рани, и да прискимтявам! :)
estorm - специалист
Благодаря Ви за отделеното време и се надявам да се е разминало с инцидентите в кухнята :)
Тъй като не съм в час по въпроса с електрониката като ми потрябва нещо обикновено питам гугъл и после тук защото винаги излизат въпроси. В случая до LM317 стигнах след като потърсих 'най просто управление на мощни светодиоди' и излезна тази схема. На клипа бе с малък радиатор и тъй като не смятам да го товаря с голям ток и напрежение реших, че ще стане.
Аз не мога да пусна до всички 50 бр 12 волта захранване затова търся вариант където в рамките на едни 4-5лв да конвертирам от 220 до необходимия ток и напрежение за всеки отделно.
Това от линка горе за 2.79 паунда ли ще е най удачния вариант. Спира ме само, че е за 900мА
аз търся 1А. Пък и окончателно не съм се спрял на 12 волтови тъй като има светодиоди на 32-34 волта които са два пъти по евтини. Затова моля за конкретни идеи насочени и към двата варианта.
valio2007 - специалист
Следя отдавна темата и още немога да си обясня, защо си причинявате това главоболие? Продават се готови LED изделия без да пробвате върху себе си всички физични закони.
nakatasan - специалист
valio2007 написа:
Следя отдавна темата и още немога да си обясня, защо си причинявате това главоболие? Продават се готови LED изделия без да пробвате върху себе си всички физични закони.
Има резон в думите ви, ама дали излиза по-евтино?
valio2007 - специалист
nakatasan написа:

А прави ли ти (съкращавам учтивата форма , че не ми допада) впечатление, че хора, които разбират не се занимават със самоделки? Изгорил диода, изгорил захранването, подпалил апартамента.... тази сметка слагате ли я? Радвам се когато хора влагат усилия и творят в неща за които са УЧИЛИ и им "лягат добре", но когато се правят глупости без знания (ОБРАЗОВАНИЕ) с единствен казус "по-еФтино" се дразня.

ПП.Това е същото ,като да прочетеш правилника за движениепо пътищата след като си прегазил човек на пешеходна пътека.
nakatasan - специалист
valio2007 написа:
А прави ли ти (съкращавам учтивата форма , че не ми допада) впечатление, че хора, които разбират не се занимават със самоделки? Изгорил диода, изгорил захранването, подпалил апартамента.... тази сметка слагате ли я? Радвам се когато хора влагат усилия и творят в неща за които са УЧИЛИ и им "лягат добре", но когато се правят глупости без знания (ОБРАЗОВАНИЕ) с единствен казус "по-еФтино" се дразня.

ПП.Това е същото ,като да прочетеш правилника за движениепо пътищата след като си прегазил човек на пешеходна пътека.
Човек, вие убихте желанието на хората да си имат някакво хоби.
Нека да не забравяме, че прогреса се заражда точно с такива експерименти. Нека да не забравяме, че хората не се раждат научени с дипломи в "памперсите"...
Като написах дали е по-евтино, имах предвид, че за човек, който не е специалист като мен, ако успее да си го направи грамотно като се допита до по-знаещите, които са го учили в детайли, наистина идва по-евтино.
Да си призная, без да се изтъквам, което съм правил, свързано с електричество е сработвало и работи все още. Виж ако е нещо готово китайско скъпо, колко ще издържи не мога да кажа. Ама то и човек не е вечен...
Всеки си прави сметката кое му е по-изгодно.
Аз лично си го правя за хобино, ако стане стане, ама от нещо купено готово, хоби няма, ако сработи сработи, включва се и свети или там каквото прави.
Все пак сайта е "направи си сам", а не "купи си готово изделие"... Нищо лично и да се нападаме и да се обиждаме все тая, на никой това няма да е от полза.
Весело посрещане на Нова година, бъди жив, здрав.
estorm - специалист
valio2007 написа:
nakatasan написа:

Като се замисля повечето прегазени са от хора с образование и книжка. Друг е въпросът колко толерантност проявяват към останалите.
Ти ако няма да помагаш по добре не пречи когато някой точно защото не знае и не иска да си подпали апартамента се допитва до знаещите. Защото това е форум 'Направи сам' А не форум 'Иди в магазина и напълни гушата на някой'
Аз може и да не съм учил електроника, но благодарение на помоща на ХОРАТА тук съм успял да си направя или поправя доста неща. Знаеш ли какво означава удоволствието да направиш нещо за което не си учил, но имаш сръчност и желание да постигнеш?
Аз не съм дърводелец и не съм учил за такъв. Но имам направени 2 кухни 2 гардероба 1 библиотека и една спалня, навес и беседка.
Не съм и дограмаджия ама имам направени от мен алуминиеви прозорци и врати на апартамента и вилата.
И външни щори си направих.
И дали е заради ' евтиното' как мислиш? Имам машини и оборудване за всичко което поискам да
направя. И си го правя. Дали е зради еФтиното, а?
Хайде да не си ги мерим а да вземем да си помагаме повече иначе ни чакат още едни 24години шитня.
П. Петков - специалист
Похвални са усилията за самостоятелни занимания, въпреки щетите, които човек може да си причини сам. Мисля, че не е измислен по-добър начин за трупане на опит. Щетите са цената на опита. Като дете си спомням, че желанието ми да си направя детекторен приемник (за който беше необходим литцендрат), два пъти кара баща ми да носи ламповия приемник на сервиз, защото аз и в двата случая му свалях осцилаторната бобина от късовълновия обхват (белким не се разбере). Не ядох бой, защото повечето възрастни хора притежават и мъдрост.
Не напразно Народът е казал: "Залудо работи, залудо не стой!"
И така, да бъдем поне малко мъдри и - успех!
piron45 - майстор
П. Петков написа:
"Залудо работи, залудо не стой!"
Аааааа, само това НЕ. Виждал съм невъобразими глупости направени от хора накарани да работят, само за да не стоят без работа.
Тая поговорка за мен е най идиотската от времето на соца.

Човек преди да започне да експериментира има нужда поне от основни знания по материята, примера с детските издънки според мен е несериозен, ако ще се прави от всеки решил да се пробва да прави нещо, без каквито и да било знания.
  • 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 78

Тема "Направи сам LED осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: