• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
intel core - специалист
Привет.Имам един винтоверт на който се скапаха батериите.Интересесува ме дали, ако ползвам 12в автомобилен акумулатор и LM317 и транзистора 2N3055 (да се стабилизира 9,6в) може да се постигне желатана идея.
Ако свържа винтовера директно към 12в акумулатор дали ще избуши?
Трудно ли се преработва АТХ компютърно захранване за да се стабилизира на 9.6в?
С 2 леви - специалист
Винтовертът ти дърпа 15-20 ампера при повечко натоварване. Вържи го директно за акумулатора с 3-4 метра кабел поне 4 квадрата и не се занимавай повече, ако искаш сложи 1-2 40-50 амперови диода последователно за всеки случай.
shadow__01 - майстор
Съмнява ме някакво си винтовертче на 9.6V да вдига ток 15-20A. Най-много 10A и то в режим на късо(ако е застопорен ротора и може да се завърти).
Може да се направи с трансформатор около 120W или с ATX с понижено напрежение.
Последна промяна от shadow__01 на пет дек 27, 2013 11:55 pm, променено общо 1 път.
resistbody - майстор
И мен ме интересува същият въпрос, ще чакам развитие :)
gogo7777 - майстор
Ако не те притеснява теглото на автомобилният акумулатор и мобилноста на винтоверта, идеята на С 2 леви е добра. Може да ползваш акумулатора без една от крайните клетки и така напрежението да бъде около 9,7 и 10 волта. Лесно става ако е обслужваем и има капачки.
MamaMy - майстор
Връзвай директно без да се замисляш. Аз съм вързал поне 20 така и до сега никой не е изревал. Самия аз имам 2. Ползвам оловни акумулатори от ЮПС-и или аларми. Имам един със щипки и се закача и на колата. Няма никакви проблеми.
intel core - специалист
Направих малко експерименти.
Свързах винтовера към слаб 12в акумулатор с кабели дълди 2м и тънки(мисля,че са 2,5мм^2).На свободно въртене си дърпа 5-6А и 10-11в на входа на винтоверката.При натоварване си дърпа 10-12А без да се замисля,когато спа патрона да се въри мултицета отчете 16-17А и се стопиха кабелите на мултицета.
Интерсено ми е какво представлява бутона на винтоверката?Понеже вече нямам плавно пускане !
ESPACE - майстор
Бутона ти вероятно си е здрав, издънил си транзистора. А си го издънил защото при експеримента в някой момент си обърнал поляритета.
intel core - специалист
да не е лъжа,по едно време сменях поляритета да видя какво се държи и разбрах,че на обратен поляритет няма обороти,няма сила.
Въпросния транзистор явно се намира в самия бутон?Защото съм отварял винтовера за смазване и никъде не видях транзистор.Ще отворя ключа да видя за какво става дума и евентуално да се поправи.
ESPACE - майстор
Не може да е в ключа, външен трябва да е на радиаторче.
  • 1
  • 2

Тема "захранване на винтоверт 9,6в" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: