Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте , в форума пише че нулата и земята не трябва да се свързват след дефектно токовата защита защото тя ще сработи .След като монтирах едно табло реших да свържа нулата и земята в контакта (PE и N) но дтз не сработи,след това ми беше любопитно ако дам на късо фазата и земята дали 6те изключи дтз,но тогава падна предпазителят а дтз отново не сработи .И предпазителят и дтз са 25 ампера.Ще бъда благодарен ако ми кажете да ли това е нормално или аз греша някъде.
eceo - помощник
Няколко причини това да става:

1. ДТЗ ти е менте
2. Времетоковите характеристики на ДТЗ и АП са различни
3. Условието за селективност не е изпълено, което е следствие от 2-рото
4. Виж ТУК и ТУК
pavelari - майстор
Обяснението е следното:
Случай 1.: Обединяването на нула и земя след ДТЗ води до изключването и едва след като се включи консуматор на въпросния кръг /контакт/. Причина за това е, че през фазата протича ток, който нулата и земята си поделят в идеалния случай - по равно. Ако няма консуматор - е редно да няма ток и е редно да няма изключване...
Това е показателно за нормалното поведение на тази защита.
Случй2.: Автоматичния прекъсвач има за цел да отстрани мигновено късото съединение и при почва на такова той е по-бърз от ДТЗ-то. ДТЗ е реле, включено във вторичната намотка на електромагнит и при късо съединение трябва първо да се създаде поток от намотката с късото и след това да се задейства релето. това време по стандарт е 4 ms. АП има много по-малко време за реакция в случая.
Извод: За да се увериш, че дтз е изправна:
1. Натисни тест бутона и - тя сработва = 1т. не сработва = 0т.
2. Направи експеримента - обединение на фаза и земя през пробна лампа - сработва без да пада бушон = 1, бушона е по-бърз=0т.
3. След като обединиш нула и земя включи един ел. уред с мощност над 20 вата - сработване на ДТЗ=1т., не сработва=0т.
Ако не събереш 3т. демонтирай ДТЗ и я изхвърли.
много сам ви благодарен за бързите и изчерпателни отговори страхотен форум
pavelari - майстор
Поне кажи колко точки събра :-D
Утре на обекта ще тествам.А знае ли някой какъв сертификат ми трябва и от къде да го извадя за да мога да узаконя даден обект ,в смисъл искам да се занимавам с изграждане на ел. инсталации .
pavelari - майстор
-трябва ти фирма с включена дейност ел.монтажни услуги
-разряд минимум 3-ти - издават ги в сградата не биц-изот /търсиш г-жа Хованесян/ кърса струва 30-40 лева
-някаква диплома /техникум, университет/ или назначи колега /техник или инженер/.
-за направата на ел. табла искат сертификация по исо, но до колкото знам апартаментните табла могат да се монтират и издадат само с декларации за съответствие, които продавачите на ел.апаратура ще ти дадат.
- от там натаък издаваш протоколи обр 19 за предаване на СМР - за да ти платят, и издаваш некви фактури, гаранции..
може би има още куп неща, но към момента познавам доста хора които работят така, та даже и с по малък арсенал от горепосочените неща.

Тема "въпрос за дтз" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: