От мобилни телефони до цифрови камери
Здравейте,
Реших да ескспериментирам и да възродя батерия за HTC Desire HD.Батерията е модел BD26100.Нищо не намирам в нета за платката в батерията и въобще не ми е ясно какво е функцията/предпазна за телефона или за зареждането на батерията/
След като разпечатах от обвивките и отпоих платката я запоих на акумулаторен елемент, който съм сигурен, че е по-добър от старият.И тогава нищо!Нямаше напрежение на изводите.Също така не знам за какво са вътрешните два контакта на батерията.
Опитах се и да върна старото положение с батерията и познайте,отново нищо-нямаше напрежение.Бих могъл да снимам платката , но съм сигурен, че сте ги виждали във всички батерии за телефоните.
Знам, че въпросните батерии на са особено скъпи, но се учудвам от факта, че няма или не мога да намеря инфо за въпросната платчица.
Предполагам, че информацията, която предоставите ще бъде полезна за мнозина.
Поздрави и предварително благодаря.
Кики - специалист
Този така наречен от теб контролер играе много важна роля в живота на батерията. Литиево-йонните и литиево-полимерните (каквито са батериите във всички телефони, таблети, лаптопи и др.) имат особени и строги изисквания към заряда и разряда, тази малка платка предпазва батерията от презареждане и от преразреждане както и регулира заряда. Тя е неразделна част от батерията и за това е вградена в нея, може да се изкара от нея и да се ползува за друг елемент (при спазване на поляритета) но няма смисъл защото всеки такъв си има собствена вградена платка.
zmiori - специалист
Точно този "контролер" казва че батерията е "дала фира" а самия елемент да е що годе читав. Като преместиш контролера на друг елемент той пак ще ти каже че "не става".
Стария ми тел . СЕ К800и 2 батерии съм му купувал освен оригиналната изкарват по има няма 5-6 месеца и аут. През телефона не се зареждат Закупих си външна зареждачка за 5-6 лева и си ги зареждах на нея. като ги заредя с външното зарядно изкарваха по 2-3 дни а говоря сериозно. Значи елементите са добре ама тоя "контролер" казва " не не стават и няма да ги зареждам".
Преди много години мой съученик "успя" да "прочете" един такъв контролер за един лаптоп /бе дебел колкото тухла единичка/
Та там бе зададен някакъв "алгоритъм" Цитирам по памет: зададени 1000 цикъла заряд разряд. Броенето става назад. От 1000 до 800 зарежда на 100% от 800 до 550 на 75% от 550 до 400 на 50% и т.н. без да се интересува какво е състоянието на елементите. Успя да запише че в момента е на 700 цикъл и времетраенето на работа на батерия скочи с много.
Жалко че вече 12-13 тоя пич е във "великото" кралство.
Лаптопа бе Някакво IBM " пеперуда".
Сега разбирам!Според мен освен въпросният "брояч" има и термична защита на елемента, защото след като разпоих платчицата изчезна + на батерията.Работих с малък поялник с тънка човка.Направи ми впечатление, че пластината от елемента контактува с платката, като с точкова заварчица, само че върху тинол.
Явно не стават тези "гимнастики" за сменяне на акумулаторните елементи.Малко ме е яд, защото найстина имам два добри акумулаторни елемента, но поради прецаканата платка, не мога да сглобя поне една батерия.А ползването на батерията без въпросната платка е голям проблем за телефона май.
Благодаря на отзовалите се и пожелавам весело посрещане на НОВАТА ГОДИНА!!!
:partyman: :partyman: :partyman: :partyman: :partyman:
ben84 - специалист
След като запои въпросната платка, пробва ли да подадеш напрежение към батерията преди да мериш?
Имам предвид, че при свалянето платката е решила, че батериата е "аут" и не бива да се разрежда повече преди да бъде заредена.
Преди време ползвах такава батерия за играчка като ми трябваха 2-3 ампера. Естествено платката си вършеше работата, като сработваше защитата и, която се възстановяваше по горния начин. Решението беше да ползвам платката при зареждане, а елемента "изнасилвах" без никакви защити... Малко живя :weedman:
:shock:
не, не пробвах това!Мислех, че съм прегорил някакъв микро печатен предпазител или каквото е там.А наистина не сам пренагрявал и претоплял въпросната платка.Утре ще пробвам и пиша.Е това въобще не съм го предполагал!
:rock:
lov - майстор
Замяната на елемент дал фира особено на лаптопска батери понякога си е цяло шаманство. И то точно по причина че веднъж откачи ли се захранването /елемент/ от контролера и той е аут веднъж за винаги. А рестартирането на броячите не винаги е възможно.
На GSM батериите не съм срещал такива неща и едва ли има по вероятно нещо да си омотал с поляритета и да си го изгорил. Другото е че ако батерията е паднала под критичния минимум платката не я възприема и не можа да почне заряд. Трябва леко да я заредиш директно на полюсите и чак тогава на зарядно за литиеви батерии или на апарат.
Само внимавай с токовете че да не каже някое БУМ че имам този адет.

Тема "Контролер/платка/ в батерия за GSM" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: