Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
c5pro написа:
да,прав си.ние нищо не разбираме.
Да си признава човек е хубаво качество. Гледай сега какво си написал:
c5pro написа:
като отвориш PIR-а вътре има схема.
ето и един пример
червен-фаза
син -нула
кафяв- лампа или в твоя случай траф
жълтозелен-заземяване(ако ти е трипроводна ел.инсталацията)
:partyman:
hidrazin - майстор
enviro написа:
Мнения много всеки казва различно, но кой вариант да пробвам и идея си нямам :? :D
Ще взема да купя няколко датчика за да експериминтирам, дано поне захранването да не изгоря :D че то ми е по важно от датчиците :D
Получи достатъчно отговори.
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 73#p556750
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 73#p556817
По първата ако ще го свързваш без щепсел. И зануляваш корпуса.
Ако ще е с щепсел - по втория линк и задължително трипроводен кабел.
Това е. Ако не можеш да се оправиш има обади се на приятел или извикай си някой дето вдява.
:partyman:
enviro - специалист
PCL82 написа:
Желателно е да не пренебрегваш защитния проводник. Вземи си един кабел швпс 3х0,75мм2.
Свързваш кафяв и син към щифтовете, а жълтозеления към защитните пластини.
Другият край закарваш до ПИР датчика и с друго парче от същия кабел отиваш към захранването. Всички жълто-зелени проводници свързваш към защитните клеми на датчика и на захранването. ПИР го захранваш с фаза и нула по кафявия и синия проводници от щепсела.
Втория кабел към захранването свързваш, така че ПИР да прекъсва кафявия проводник, а синия свързваш към синия и жълто-зеления към жълто-зеления. После към захранването: L- кафяв N-син Земя-жълто-зелен. Светодиодите свързваш през съответен драйвер ако има нужда към V+ и V-.
Така го направих първо не тръгна но бях завъртял датчика на тъмно :D но после стана сега трябва да измисля някаква кутия и да сложа захранването и видя как да вкопая канал за кабелите в стената и също така как ще закарам втори датчик на втория етаж :D
PCL82 - майстор
Втория датчик свържи паралелно на първия с трижилен кабел швпс, но гледай да е с цветове син, черен и кафяв. Ако не намериш такъв по добре вземи четирипроводен. Жълто-зеленият да се ползва за друго освен за защитен е ТАБУ! Би могло да го премаркираш с черен термосвиваем шлаух, но по-добре намери подходящ кабел.

Кутията за захранването трябва да осигурява охлаждане, да предпазва от допир до клемите и да фиксира кабелите срещу опън. Трябва да е в страни от стълбите, за да не се намокри при миене ма стълбите. Светодиодните ленти също трабва да се предпазят от мокрене.
enviro - специалист
PCL82 написа:
Втория датчик свържи паралелно на първия с трижилен кабел швпс, но гледай да е с цветове син, черен и кафяв. Ако не намериш такъв по добре вземи четирипроводен. Жълто-зеленият да се ползва за друго освен за защитен е ТАБУ! Би могло да го премаркираш с черен термосвиваем шлаух, но по-добре намери подходящ кабел.

Кутията за захранването трябва да осигурява охлаждане, да предпазва от допир до клемите и да фиксира кабелите срещу опън. Трябва да е в страни от стълбите, за да не се намокри при миене ма стълбите. Светодиодните ленти също трабва да се предпазят от мокрене.
Мисля да сложа кутията някаде горе където има разпределителна кутия и направо от нея да взема ток, и да махна този щепсел, може би това ще е по добрият вариант. А кабелите вкопая ли ги в стената предполагам че няма да има проблем за издърпване :partyman: Благодаря много на колегата за помоща :)
PCL82 - майстор
Да да вземеш ток директно от разклонителна кутия е добра идея, ако можеш да се оправиш там.
Препоръчително е да е към кръг осветление. Инсталацията ти дву- или трипроводна е?
Дори кабелът от страната 12В трабва да е подходящ за замазване в стена. Един мостовак 2х1,5мм2 ще ти свърши работа. Но за сигурност сметни общата мощност. Да видим какъв ток ще тече и да се съобрази какъв пад на напрежение ще има по кабела.

За кутия за захранването можеш да вземеш една бяла електричарска кутия, като тези в които интернет доставчиците си слагат суичовете по улиците. Махаш някоя от долнитетапи за по-добро охлаждане а през другите тапи въвеждаш кабелите. Можеш да ги въведеш и през гърба, за да не се виждат.
tupalka - специалист
качи някоя снимка да видим какво се е получило със светещите стъпала :-D
enviro - специалист
Скоро ще направя снимки и клипче защото вмомента ми спряха работата на шпакловането :D и немога да закача фотоклетките,

Иначе сега ме интересува следното, искам да сложа отстрани на къщата два прожектора от тея 150В и да ги свържа с една фотоклетка обаче незнам как трябва да го направя Ще кача снимка на прожектора какви кабели има вътре на фотоклетката съм качил по нагоре, ще взема същата защото предполагам ще ми свъррши работа тъй като на нея пише че имала УЖ някаква степен на защита от влага и прах макар че незнам ако завали един дъжд дали няма да има проблем :D , може ли да ми нарисувате отново на снимките кое за кое да свържа :D Май ставам вече много нагъл но съм си начинаещ все още и по добре да питам и да ми обясните отколкото да светна като коледна елха докато ги свързвам :D , реших там да сложа 2 по 150 вата тъй като там разтоянието до оградата не е голямо около 2 метра е и предполагам ще ми свършат рабоота само една фотоклетка трябва да им взема че на тях няма подариха ми ги чисто нови са иначе аз щях да купя готови с датчици, Отпред пред къщата сложих два по 500 Вата и свети доста добре поне за видеонаблюдението ми е екстра и вечер се вижда доста добре нямаше как да разчитам на инфрачервените диоди и улично осветление , сега поне става ден отпред, надявам се и отстрани да стане подобно, макар че ще е с по слаби прожектори :)

Прикачен файл

DSC01924.JPG
DSC01924.JPG (93.08 KиБ) Видяна 2604 пъти
enviro - специалист
Днес се опитах да ги свъжа както колегата по горе беше ми показал, но просто замених захранването с двата прожектора. Първо включих единия и сякаш работише както трябва или аз не бях обърнал внимание, а когато закачих ето така и двата, когато ги включих в контакта за проба започнаха да светват и 2сек изгасват , после пак веднага светват и пак изгасват нон стоп така независимо дали има движение. Къде съм сбъркал колеги :D

Прикачен файл

untitled.JPG

Тема "Свързване на датчик за движение към диодни лампи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: