Най - вълнуващия въпрос зимно време.
firesword - помощник
Здравейте колеги,

Въпроса ми е следния. Аз съм на 9ти етаж и се явявам последен за единия кръг отопление в блока. Радиаторите са ми алуминиеви - но много стари от 1989та, нямат обезвъздушители. Резултата е, че когато пълним системата имам парно, докато някой комшия под мен не се присети че му е студено и си отвори крана. Тогава аз оставам без парно.

В момента ми е топла не повече от педя на радиатора. Ако го спра от кранчето на 0, и отвия страничния болт от другата страна за да монтирам обезвъздушител, може ли да протече, докато е спрян?

Благодаря предварително, и весело посрещане на празниците :)
crez - майстор
С един кран нищо на спираш, централното парно е 7-8 атм.налягане, не си и помисляй да отвивиш под налягане. Системата трабва да се източи.
VLADO66 - майстор
При системата Тихелман разводките на тръбите така са направени че системата се самообезвъздушава-отделните вертикални щрангове се събират в подпокривното пространство и там трябва или да има кран за обезвъздушаване или автоматичен обезвъздушител.
plamenmaistora - специалист
трябва дасе спират горния и долния кран ище изтече много малко вода.
firesword - помощник
Благодаря за отговорите. Исках да питам само за информация.
До колкото знам системата на парното ни е нова, от Топлофикация я смениха преди 1-2 години.
Просто не искам през 10 дни да ходя при човека да го карам да я допълва. Ама няма как, догодина доамина ще сменям радиатори :)

Поздрави и весело прекарване !
VLADO66 - майстор
Качи се на тавана и виж какво ти обясних-може да го намериш този обезвъздушител :) Един приятел се оплакваше от същото и като се качихме горе-мила родна картинка на някой му пречили тръбите,развъртял се с флекса и най-невинно ги затапил. :x
firesword - помощник
ОК, ще проверя. Мерси.
firesword - помощник
Е това нещо не мога да го стопля. Горе до тавана на стаята строителя е предвидил някви обезвъздушителни клапи. Само, че от там си тече вода, а радиатора ми си остава пълен с въздух. Хората които се занимават с парно в блока ми казаха, че може радиаторите да са ми запушени, само че си работеха до скоро.Пробваха да допълнят системата ама нищо.

Реших да рискувам и отвъртях на радиатора тапата от противоположната на тръбите страна (стара и боядисана). За мой късмет всичко мина добре, въздуха излезе и радиаторите ми и двата се стоплиха. Обаче на сутринта пак са студени, пак е топла само около педя. Вече 2-3 вечери го правя това упражнение, и все отнякъде идва въздух вътре !?

Поне да взема да монтирам обезвъздушители до края на сезона. Препоръчайте нещо.
lov - майстор
То няма много за мислене защото боба скъп и няма как да баем какво как е направено и дали някой по долу от теб не точи системата пък може и някъде по абонатната да си има някакъв теч. Слагай си автоматичен обезвъздушител и толкова. Ако ти се вижда скъп има и ръчни за по 2 лева.
firesword - помощник
След третата поред операция и една леко капеща капачка, да чукна на дърво нещата се закрепиха :)
Иначе обезвъздушители взех. Обаче нещо не им се иска да спират системата, след като съм пооправил нещата, та сега
ако я спрат за някой да ремонтира (и пак ми го напълнят с въздух после), вече съм готов :)

Тема "Монтиране на обезвздушител" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: