• 1
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 43
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
fu4ko - специалист
3а някои може пък да са изгодни-ентусиасти с възможности.
ivanovbg - майстор
ivanovbg написа:
:idea: Колеги, просто правите един мощен транзисторен аналог на ценеров диод на 17 волата и хоп - МРР контролера е готов. Предполагам че на Нидразин веднага ще му стане ясно
И аз да се самоцитирам, че май не ме разбрахте :lol:
Ще го кажа по друг начин: Взимате един 78S40 и му връзвате обратната връзка да следи входящото напрежение и го нагласяте на 17волта. Понеже при типичното свързване остава един ОУ свободен, можете с него да реализирате и обратна връзка по температура на панела- колкото е по висока температурата на панела, да сваля напрежението което да поддържа. Ако панелите са повече и тока е по голям, не е проблем да се добави и по мощен ключ.
МППТ контролера е готов с всички екстри. :-D
На изхода спокойно може да се върже нагревател съобразен с най голямата мощност която може да се постигне.

Има готови импулсни стабилизатори които може с малко преправяне на схемата да станат готови за минути.

:partyman:

П.П. Избрах 78S40 поради това че го има навсякъде и е под 4 лева. :partyman:
valio2007 - специалист
hidrazin написа:
За да работи един панел ефективно трябва да се държи през целия ден в така наречения МРР режим. Демек напрежението на панела да се държи в работните граници на панела и само да се променя консумацията от панела. При акумулаторите е много по-лесно. Тях може да ги зареждаш примерно и с 100mA, 500mA, 1A, 5A .... Все ще поемат енергия.
До тук май няма разлика.
hidrazin написа:
Когато обаче имаме нагревател нещата се променят. Той има константно съпротивление и ще работи ефективно само през част от деня. Просто трябва контролер който да променя товара за да държи панела в работна точка.
Дано съм успял нещо да обясня де. Иначе е много дълго. :)
Вече една година се чесахте по темето и схема под 250лв. не съм видял. Затова ви предложих този вариант при който загубите са 2% и преработката на бойлера се свежда да подмяна на съществуващия реотан без допълнителни интервенции. Тук се спрягаха до 5 реотана ,които да се управляват, а тази преработка мисля ще надхвърли 250лв и загубите ще са над 2% (не знам колко, защото до сега никой не се е наел да сметне точно).
Предложих и инвертор с модифицирана синусоида ,защото реотаните не се интересуват каква е синусоидата и 170лв едва ли ми конпенсира преработката на реотана на 48V + схема за контрол на разряда на акумулаторите работеща на 20А. Загубите на този ивертор са 8% (може да се направи водно охлаждане и те да се оползотворят) или сумарно двата инвертора ще внесат загуби от 10%, но ако утре имам проблем с бойлера, а такива се появяват между 5-10 години, ще мога да го сменя без никаква преработка на новия.
Ако смятате, че задачата се решава единственно чрез контрол на товара, то не ви преча да я решите, но работещо предложение все още не съм прочел.
Последна промяна от valio2007 на вт дек 31, 2013 11:04 am, променено общо 1 път.
2v6 - майстор
ivanovbg написа:
ivanovbg написа:
:idea: Колеги, просто правите един мощен транзисторен аналог на ценеров диод на 17 волата и хоп - МРР контролера е готов. Предполагам че на Нидразин веднага ще му стане ясно
И аз да се самоцитирам, че май не ме разбрахте :lol:
Ще го кажа по друг начин: Взимате един 78S40 и му връзвате обратната връзка да следи входящото напрежение и го нагласяте на 17волта. Понеже при типичното свързване остава един ОУ свободен, можете с него да реализирате и обратна връзка по температура на панела- колкото е по висока температурата на панела, да сваля напрежението което да поддържа. Ако панелите са повече и тока е по голям, не е проблем да се добави и по мощен ключ.
МППТ контролера е готов с всички екстри. :-D
На изхода спокойно може да се върже нагревател съобразен с най голямата мощност която може да се постигне.

Има готови импулсни стабилизатори които може с малко преправяне на схемата да станат готови за минути.

П.П. Избрах 78S40 поради това че го има навсякъде и е под 4 лева. :partyman:
Това предложих и аз (май ти не си разбрал, че съм те разбрал :) ):
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 29#p566329

Схемата на MPPT теста работи на същия принцип:
http://sunenergy.dnsalias.net

Работното напрежение на панела не е твърдо зададено, а се "открива" от Ардуиното.
Така може да работи без предварителна настройка - самонастройва се според свързания панел/панели.

Има ли смисъл да се тества тази схема повече или резултатите са достатъчни?
ivanovbg - майстор
Мдаа... Покрай тези алкохолни празници май само аз те разбирам и то погрешно :-D

Весело изкарване довечера :partyman:
hidrazin - майстор
valio2007 написа:
Ако смятате, че задачата се решава единственно чрез контрол на товара, то не ви преча да я решите, но работещо предложение все още не съм прочел.
Ние нищо не смятаме. Просто по всички закони на физиката и каквото още искаш е така. Тези таралясници дето ги предлагаш за никакъв чеп не стават ако нямат акумулатори.
А сега вземи тогава да обясниш какъв нагревател ще сложиш и за каква мощност ще го сметнеш? Минимална, средна, максимална... Какво ще се случи с тъпото контролерче например в два варианта:
1. Сложил си му нагревател за максимална мощност. Какво ще примерно в 8.30 сутринта, когато денят е слънчев като оня ден?
2. Сложил си му нагревател за някаква средна мощност. Какво ще стане в един ясен, слънчев и студен ден в 13.00 на обяд?
Ти случайно да не си правиш някаква илюзия че ще свържеш нагревателя на изводите за акумулаторите без акумулатори? :-D
Вариантите са само два. Или използваш някакъв акумулатор, или променяш товара. За акумулатор може да се използва и електропреносната мрежа. Ама тогава отиваме на вариант - мрежов инвертор.
Весело посрещане на Новата година, пък аз отивам да си погледна МРР-то на 40-те инвертора, че това ще им е за тази година. :lol:
valio2007 - специалист
hidrazin написа:
valio2007 написа:
Ние нищо не смятаме. Просто по всички закони на физиката и каквото още искаш е така. Тези таралясници дето ги предлагаш за никакъв чеп не стават ако нямат акумулатори.
А сега вземи тогава да обясниш какъв нагревател ще сложиш и за каква мощност ще го сметнеш? Минимална, средна, максимална... Какво ще се случи с тъпото контролерче например в два варианта:
1. Сложил си му нагревател за максимална мощност. Какво ще примерно в 8.30 сутринта, когато денят е слънчев като оня ден?
2. Сложил си му нагревател за някаква средна мощност. Какво ще стане в един ясен, слънчев и студен ден в 13.00 на обяд?
Ти случайно да не си правиш някаква илюзия че ще свържеш нагревателя на изводите за акумулаторите без акумулатори? :-D
Вариантите са само два. Или използваш някакъв акумулатор, или променяш товара. За акумулатор може да се използва и електропреносната мрежа. Ама тогава отиваме на вариант - мрежов инвертор.
Весело посрещане на Новата година, пък аз отивам да си погледна МРР-то на 40-те инвертора, че това ще им е за тази година. :lol:

Ти за много бос ме вземаш. Къде съм казал, че това работи без акумулатори? Че той даже инвертора иска напрежение от акумулатори за да определи в какъв режим да работи 12V/24V/36V/48V.
А нагревателя трябва да с мощност = на максималната мощност на PV масива или в случая 1 kW.
hidrazin - майстор
valio2007 написа:
Ти за много бос ме вземаш. Къде съм казал, че това работи без акумулатори? Че той даже инвертора иска напрежение от акумулатори за да определи в какъв режим да работи 12V/24V/36V/48V.
А нагревателя трябва да с мощност = на максималната мощност на PV масива или в случая 1 kW.
Както казах - мързи те да четеш и даваш съвети ей така, без въобще да си в час. А случайно някъде в последните 5-6 страници с постове да си прочел нещо за акумулатори? То с акумулатори и баба знае. И е за нивото ученик в средно училище.
valio2007 написа:
Идеята е с най-малко средства да се стопли максимално водата в бойлера? Или бъркам?
Трябва просто да се скъси нагревателя (да се намали съпротивлението) за да стане подходящ за 48V.
Та с една дума - бъркаш. Сложиш ли акумулатори автоматично това за малкото средства става невалидно.
Ти да не мислиш че тук толкова време се чудим как да свържем бойлер към соларна система с акумулатори и контролер? :lol:
Много елементарно разсъждаваш! Или не обичаш да четеш?
Весело посрещане на Нова година!
P.S. И ако още не си разбрал за какво иде реч, ще ти дойда на гости в Зарата. Ей го къде е. Няма и 15 минути. Пък пия мноооого VODKA. :-D
Прикачен файл:
IMAG0062.jpg
valio2007 - специалист
hidrazin написа:
valio2007 написа:
Както казах - мързи те да четеш и даваш съвети ей така, без въобще да си в час. А случайно някъде в последните 5-6 страници с постове да си прочел нещо за акумулатори? То с акумулатори и баба знае. И е за нивото ученик в средно училище.
valio2007 написа:
Идеята е с най-малко средства да се стопли максимално водата в бойлера? Или бъркам?
Трябва просто да се скъси нагревателя (да се намали съпротивлението) за да стане подходящ за 48V.
Та с една дума - бъркаш. Сложиш ли акумулатори автоматично това за малкото средства става невалидно.
Ти да не мислиш че тук толкова време се чудим как да свържем бойлер към соларна система с акумулатори и контролер? :lol:
Много елементарно разсъждаваш! Или не обичаш да четеш?
Весело посрещане на Нова година!
P.S. И ако още не си разбрал за какво иде реч, ще ти дойда на гости в Зарата. Ей го къде е. Няма и 15 минути. Пък пия мноооого VODKA. :-D
Прикачен файл:
IMAG0062.jpg

Така де. И аз това казвам 14 страници се чешете по темето, за да не похарчите още 1 лев на ват.
saraneron - специалист
Харченето не е проблем , с левче кефче и баба знае, целта е да не се похарчи , иначе идеята се обезмисля ,ей го контакта и си готов!То ако се похарчи само 0,3 лева за ват повече ,купува се един панел още и директно кабелите на бойлера,никакви МППТ и други електроники и няма какво да го мислим!Веднага се покриват загубите с които искаме да се преборим!Но!Губи се гъделът да се вложи малко интелект!Каде е и този преобразувател 1 киловат да го видя на живо с малката преработка?
Последна промяна от saraneron на вт дек 31, 2013 4:30 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 43

Тема "Соларна система за ток 1 kW захранваща бойлер с топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: