• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 47
Всичко за дърводелството
profesionalist_wood - майстор
ЧНГ на всички дърводелци!

Попаднах на тази смешна обява :lol: :irre:

Прикачен файл

българско ренде.jpg
bimbaeco - майстор
Честита Нова Година на всички.
Днес реших да оправя старото ренде Стенли "Бейли" № 7, което купих наскоро.
Рендето е произведено през 1942 г. в САЩ. Предишният собственик явно е бил майстор, защото си личи, че много си е пазил инструментите. Всичко беше смазано и нямаше никаква ръжда, но въпреки това трябваше да го разглобя, да го почистя и да го полирам. Упражнението е ясно - шкурки 120, 180 и 240 върху дебело парче стъкло.

Прикачен файл

1.jpg

Прикачен файл

2.jpg

Прикачен файл

3.jpg

Прикачен файл

4.jpg
bimbaeco - майстор
След като полирах рендето и частите, дойде ред на остренето. Ножът беше нов, но очевидно при предишното му острене нещо е изметнало, защото в район от около 10 милиметра в края беше отнет малко повече материал. Хванах ножа в менгемето и с пила изправих режещия ръб, като свалих всичко до черта на 90 градуса спрямо страните. После сложих ножа в приспособление, което държи острието на 24 градуса спрямо стъклото с шкурката. След половин час и няколко метра шкурка 120 имах идеална фасетка. После полирах острието последователно с шкурки 180, 240, 400, 600, 800 и 1000. Натрих всички повърхности с WD40 и го сглобих. После намазах контактната повърхност с восък по съвет на Грифин. Настроих го за фина стружка и сега е готово за работа.

Прикачен файл

2.jpg

Прикачен файл

3.jpg

Прикачен файл

4.jpg

Прикачен файл

5.jpg
Колко ти струваше? Това няма нищо общо със умрелите ,,гладици,, :lol:
И моето е много добре поддържано и е още със смазката си по нея,наточих си ножа машинно,ръжда няма по нея,ама все пак ще я полирам.
bimbaeco - майстор
Да, не е гладик. Мисля, че в България им викат "плане" на тоя тип рендета. Купих го за около 120 лева, ама това беше сделката на годината, иначе рендетата № 7 вървят средно за по около 200 лева. Даже шестиците са по-скъпи от това.
Снимай твоите рендета да ги видим. Не знаех че имаш седмица. Голяма работа са. :-D
Последна промяна от bimbaeco на ср яну 01, 2014 10:13 pm, променено общо 1 път.
Имам номер 4,след дни чичо ще ми донесе мини ренде блостър 101 на Стенли които не се произвеждат от 62 година насам,все пак навремето е пътувал навън и не го е позвал 40 и кусур години.
Знам че в БГ им казват планя ама са слаба работа .
bimbaeco - майстор
Супер. Снимай ги някой път, ако ти се занимава. Покажи и как ги остриш. Аз досега само на ръка съм острил. Не смея на шмиргела.
griffin - майстор
Ренде и шмиргел ще се разберат само ако имаш приспособление за водене на ножа строго першендикулярно на камъка или кечето( айде за полирането може и на ръка може би) но дефакто заточване на ръка от време на време няма да ти яде много време :-) освен ако не минаваш през пирони :-). Шмиргела ще снема повече материал отколкото е добре за скъпи ножове каквито имат тия рендета :-)
EDI - майстор
Страхотно е станало рендето :supz: Като видя такава стружка, като на снимката, много се кефя.
Сега качвам моето Стенли номер 4 на Бейли,английско със ,,грайферите,, не знам от коя година е,но се опитвам да я идентифицирам чрез този сайт http://www.supertool.com/StanleyBG/stan1.htm ама мноо е четене :) Нямам време да я полирам повърхността ама и на това ще му дойде времето :) Личи си че е добре поддържано,и благодарение на вас я открих в продавалника :partyman:

Прикачен файл

6.jpg

Прикачен файл

IMG_9325.jpg

Прикачен файл

3.jpg

Прикачен файл

2.jpg

Прикачен файл

1.jpg
  • 1
  • 4