• 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 43
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
fu4ko - специалист
hidrazin написа:
Кофти, всички са на отчет по номера и се знае всеки от тези 104хил. на кое място стои. Пък си има и ред. Още аз не съм се докопал. :lol: Просто искам да си направя от тях едно навесче за купон. Ток не ща да правя. Просто да ги ползвам като материал. :cool:
:partyman:
Колко си скромен.Със 104 хиляди бая навесче ще стане
hidrazin - майстор
fu4ko написа:
Със 104 хиляди бая навесче ще стане
Около 180 декара плътен навес и само панелите ще тежат към 2200 тона. :?
2v6 - майстор
2v6 написа:
...

Данните от MPPT теста се записват през 1 минута:
http://sunenergy.dnsalias.net

...
Поради спиране на безплатния dyndns давам реалния адрес:
http://sunenergy.comlu.com
timo1 - специалист
Здравеите и за много години.
С какво ги миете панелите,дали за по лесно няма да стане с тия препарати за безконтактно миене на автомобилите.
Да ги напръскам с помпата първо с препарат и след това направо с маркуча да ги изплакна?
hidrazin - майстор
Ами ти как мислиш? При мен с дъжд или със сняг. :lol:
Миенето на 180 декара стъкло не е икономически оправдано. Пък химията е забранена заради екологията.
Пък ти ако искаш си ги измий и после си ги полирай. :-D
edemy2001 - специалист
Преди около два месеца правих профилактика на малка фотоволтаична централа (2 kW). Мишки бяха прегризали единия кабел прекаран през ПВЦ тръба подземно. След като го възстанових, измерих добива - вече не помня колко точно беше, но запомних, че след като измих панелите с обикновена топла водица и парцал се повиши с около 10 %. Топлата вода е задължителна особено лятно време, защото ако панелите са загрети, със студена вода се рискува да се спукат мноооооого готино!!!! :-D
hidrazin - майстор
Ами измил си ги щото са няколко панела. Аз как да ги измия като са близо 60 километра редове със стрингове?
И със специализирана машина да ги мия, докато стигна края и пак трябва да почвам от начало. :-D
А ако въобще се мият, се прави рано сутрин и надвечер докато е хладно и според термометрите на панелите.
Ако някой въобще е слагал термометри, пиранометри и т.н.т.
Иначе сметките ти са горе-долу верни. При измиване може да вдигнеш производителността до към 8%.
Разбира се това е доста субективно. Зависи къде са разположени и колко са подложени на запрашване.
edemy2001 - специалист
hidrazin написа:
...
Иначе сметките ти са горе-долу верни. При измиване може да вдигнеш производителността до към 8%.
Разбира се това е доста субективно. Зависи къде са разположени и колко са подложени на запрашване.
Съгласен! Още повече, че от едното измерване до другото мина около час - през това време и слънцето не стои на едно място на небосклона! :wink:
Доколкото знам в една такава мегаватова централа в южна България има назначен персонал, който точно това прави - от сутрин до вечер мият, като свършат до края и почват от началото. При 3 мегавата 8 % са си мощност (240 киловата!) ! При малките също не е без значение, но чак пък непрекъснато да миеш и да ставаш роб на инсталацията не си струва. Препоръчах на въпросните собственици на двукиловатовата инсталация веднъж седмично да си направят труда да измиват. Още повече, че по принцип си имат известен недостиг на енергия, защо да губят и от запрашаването!?
hidrazin - майстор
Абе то и 3MW не е чак толкова много ама бива и може да си позволи миене.
Двама шерпи ще я опаткат за няма и два месеца. Един път пролетта и един есента е достатъчно.
Ама както си решат де. Щом им излиза сметката.
А иначе за измерването не е проблем че слънцето се е преместило. Поне при мен.
След измиване може да видя в базата данни и да сравня.
Примерно преди измиване и след измиване да видя при една и съща радиация какво е било производството.
Пък данните ми вървят през 15 минути. Няма нужда следващия ден след измиването да гоня същата радиация за сравнение.
Между другото имах такава идея да сравня ама едва ли ще се наканя да го направя. :?
Пък и тази година е лоша заради дъждовете и облаците. Годишното производство е по-малко от предходната.
lz1wvm - специалист
че след като измих панелите с обикновена топла водица и парцал се повиши с около 10 %.
Предполагам,че няколко процента се дължат на изпарението на топлата вода. :partyman:
А зависи и за колко време се е повишило електропроизводството.
  • 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 43

Тема "Соларна система за ток 1 kW захранваща бойлер с топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: