Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
brad4edat - специалист
vanio1111
Колега, ти този проектор с какво го светиш? Неговата ли лампа си е вътре или е с друга? Лумените му не са много, но за филми в не много светла стая и особено вечер си е идеален, особенно за първоначална зарибявка :-D

Дай малко инфо за лампата, която е сега в него!? Отвори проектора и му направи профилактика на оптиката и перките! Възможно е да се подобри доста светлоотдаването. Иначе съвсем прилична опция е да запалиш една Sylwania лампа, такава каквато съм сложил аз и съм писал вече за нея. Би трабвало да се получи чудно с нея, но ако проектора си е с оригинална лампа, ти препоръчвам да си я паолзваш за сега нея и да видиш дали е за почистване от прахоляци.

Що се касае до малкия екран, ми знам ли!? Резолюцията му е малка 800-600 но става за филми, големината н аекрана обаче си зависи от оптиката и от разстоянието до екрана. При мен HP6111 вади диагонал 1,90 от около 3м, а сегашния EPSON EMP-83he вади диагонал 2.50м. Мисля че можеш лесно да видиш колко ти е "активната" реална разпъната площ на проектора, като го пуснеш да работи и в напълно тъмна стая му пуснеш някаква черна картина (да няма бяли тонове), тогава ще видиш в тъмното как се очертава един по-светъкл квадрат. Този квадрат е реално възможният прожектируем екран за даденото разстояние между проектора и екрана в момента. Ако картината ти е доста по малка от този квадрат е възможно да има някакви софтуерни настройки по компютъра или самия проектор, разни резолюции и други.

Дистанционото го насочи към един телефон с пусната камера и виж дали диода светка като натискаш копчетата. Светка ли значи с бачка, ако не светка или е батерия или трабва да се отвори за един груоб поглед поне:)

:wink:
hidrazin - майстор
Малко съживяване на темата. Днес си купих едно екранче за проектор. Беше си барабар с документите в тубуса и чарколяците за закрепване. Тъкмо на една годинка е и явно е ползвано малко. Даже чарковете за вдигане, спускане и закрепяне не са ползвани. Не е голям 162х180 см и няма черен кант, но за толкова пари - толкова.

Изображение
Изображение

За лятото съм си осигурил гледането на къщата. Тъкмо ми беше кахър къде ще го прожектирам. Там нямам гладка и бяла стена.
:partyman:
P.S. Пък швабата беше платил 180 евра за това? :?
Nortek4648 - специалист
Браво на теб! Аз си купих винил и си направих моя с дистанционно управление.
Но сега малко ще върна темата назад...
Понеже все още си ползвам Шрайбпроектора, (защото с DLP-то нищо не става), но преди го бях направил със 17"-ов монитор и макар че успях от настройките на видеото да намаля екрана със черна рамка отвсякъде за да стане по-малък, пак е голям и е някак гадно все да смалявам плеъра или всичко друго, каквото прожектирам всеки път.
Разстоянието от което го прожектирам е 4,1м и целта е целия десктоп да се вижда на екрана, който е широк 250х220 (до пода се спуска за пълно затъмняване на стаята).
Преди да се мотам по магазините за втора употреба искам да попитам дали някой няма 14 или 15'' монитор, който не му трябва и е подходящ за целта
hidrazin - майстор
Ами тоя, от когото взех екрана кара разни неща от Германия, включително монитори. Често попадат и такива 14" и 15". Само че няма как да знам дали ще станат за в случая пък и няма да позволи да ги отварям, за да видя къде и как са им матриците. Освен това съм далечко от София.
А за екрана броих цели 5 кинта!
Nortek4648 - специалист
Здравейте, някой може ли да ми каже, как мога да фокусирам хубаво метал халогенната лампа 400W намираща се в шрайб проектора ми, какъв рефлектор трябва да търся, понеже пробвах с един рефлектор от фар за кола, но не е равномерно с него а ако успея да отразя и долната светлина ще получа много по светла картина.
Оригиналният рефлектор е много малък и е ненужен в случая, трябва същия, но по-голям според мене.
Гледах назад във темата и най ми хареса това на "zzuzi" стр.29. Какво е използвал, това рефлектор ли е viewtopic.php?f=18&t=3333&start=560
hidrazin - майстор
Честно да ти кажа - заеби тия шрайб проектои. С навлизането и поевтиняването на големите телевизори, цената на проекторите падна доста. С тоя шрайб проектор никога няма да можеш да постигнеш нещо сносно.
Прегледай в продавалника. Има без лампи за по 50 лева работещи.
ПРОЕКТОРИ
Прочети и последните няколко страници от темата. Там brad4edat много подробно е описал как може да се замени оригиналната лампа с тип "направи си сам".
Успех!
Здравейте колеги, и аз се захванах с алтернатива на лампа за проектор защото отдавна искам да си имам домашно кино. Взех си sharp xg-nv7xe. Старичък е и със доста слаби параметри но все пак се захванах. Първо пробвах с ксенон 55 вата автомобилен, но резултатите бяха отчайващи, след това изпробвах 150 и 250 вата халогенни лампи но са големи и не мога да ги вкарам в оригиналния рефлектор а с друг не можах да постигна желания ефект и другото при тях е че отделят прекалено много топлина и охлаждането не може да насмогне. На края реших да пробвам варианта с метал-халогенната лампа от зоо магазина, поръчах си, натроших я :) залепих я за рефлектора и с оригиналното захранване си светна чудесно, може би не свети на пълна мощност защото проектора е предназанчен за 120 ватаова лампа. В тъмна стая и самоделен екран за филми е добре, за съжаление имам лек проблем. Проектора не може да извади добри цветове, особенно се тормози със топлите, та споделете от вашия опит дали това е от цветната температура на лампата (5200к но малко синее) или просто от ниския контраст на проектора. И дали е разумно да пробвам с 4200к метал халогенна лампа 12500 лумена (сега тази е 11000 лумена като на колегата). Някой знае ли в каква цветна температура светят оригиналните UHP лампи?

За съжаление нямам снимки защото трябва с телефона да ги правя и се губи смисъла, ще намеря фотоапарат и ще пусна и снимки за какво става въпрос. А към brad4edat ако имаш с новата лампа моля те качи да видим резултата. Благодаря и за много години!
brad4edat - специалист
При мен на проектора в настройките за картината има едно меню, което има 5-6 настройки по 3000/4000/5000/6000 келвина за цветната температура на лампата. С тази настройка и малко донагласяне с +- 1/2 деления на силата на цветовете и си оправям бялото да е приемливо.
На DLP проектора нямам такава настройка, за това там пък правя тия настройки от самия лаптоп. Там си задавам кой цвят по колко да върви към самия проектор и пак става добре:)
Би трябвало да можеш да си нагласиш що годе световете, да ги засилиш, наситиш. Възможно е да не са ти наситени цветовете ако проектора е с слаб контраст.
По добре не се занимавай с другата лампа, за 1000лумена отгоре от който не се знае колеко ще изезнат от оптиката не си струва мъките и парите. Огледай си пак лампата, рефлектора дали е хубав, виж оптиката дали е чиста, фокуса ако може нещо да се пипа и много си е важно да има добри параметри самия проектор.
800lm си са доста малко, а и контраста 250:1 си е ниския клас, но поне е redy HD. Моята каруца е от оранжевите серии на EPSON, предназначени специално за училищата.Уж са някаква специална серия с по-добри оптики и цветоподаване, за да предпазва зрението на учениците. Верно има уникално живи цветове, наситени и ярки. В интерес на истината вече 2 години от както имам проектор не ме е боляло глава от гледането на филми, независимо колко часа гледам нон-стоп, а кинескопите съм ги забрваил от 10 години вече.

Моята каруца се води Оранжевата серия на EPSON
Да наистина е със много слаб контраст и аз за това реших да те питам как е при теб с тази лампа. Настройки по проектора почти никакви той е 2000-2001 година производство. Интересното което открих за тези метал халогенни лампи е че работят с много оглеми допуски на захранването, моята я паля с 10 кв и я захранвам със 70-80 волта след това и изобщо не и пука, а в графиката която дават за нея излиза че може да работи от 60-120 волта така че е подходяща за може би всички проектори.

Мерси за бързия отговор колега :partyman:
brad4edat - специалист
Тя може да е подходяща за почти всички LCD проектори, НО балона е три пъти по-голям, което значи, че отово имаме доста загуби на светлина поради лошия фокус, а и тези лампи са по 11000-12000LM, докато фабричните лампи са по 15000-20000LM и то фокусирани идеално:) Но все пак стават добре за целта, не трябват никакви модове и чудесии по електрониката:)

Тема "Видео стена за 300лв възможно или не ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: