• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
tihomir - напреднал
Апартамента ми е 75 кв.м искам да попитам колко киловата трябва да е камината понеже ми е във хола и няма как да е котле,като към нея ще
вържа 5-радиатора горе доло по 1,5 kw и един бойлер.В момента съм с
GERKAND мод. " ЕЛАРА " която като купувах преди 3 г. и нямах понятие какво трябва да гледам на една камина като данни.Понеже въпросната камина повече от 40 градуса вдига много рядко може би са много радиаторите искам да попитам колко kw трябва за това помещение и тези радиатори.И може ли да се усили или трябва нова.[/b]
montoya - майстор
Киловатите на радиаторите плюс около 4 примерно за бойлера и малък запас отгоре.
По квадратурата ако височината е 2,50м излиза 14 киловата грубо. Сложи 2 запас и си търси камина 16,17 или 18 киловата.
Това са грубите сметки успех!
LazarGanev - "Велик майстор"
При пресмятането трябва да изключиш площите, които ще се отопляват директно от камината -предполагам, че в хола нямаш радиатори, но освен това ми се струва, че имаш излишни радиатори. Дай повече подробности и ако може схема. Мощността на водната риза на тази камина е май 7кВт, което не е много, но може и да е достатъчно за такъв апартамент, ако има добра изолация. Пробвай да притвориш крановете на някой радиатор и пак виж градусите. А по-важно е да сложиш термостат, който да управлява помпата, за да вдигнеш температурата на водата в ризата. По този начин камината ще работи в оптимален режим и няма да трупа нагар.
tihomir - напреднал
Във хола имам радиатор който по моите изчисления е около 1,7 kw.
имам и външна изолация.Всичките радиатори са свързани по отделно към
камината освен този в спалнята който захранва и този на терасата ми
само тези двата са последователни :) javascript:emoticon(':)')
Smile
tihomir - напреднал
Soryjavascript:emoticon(':-D')
Very Happy

Прикачен файл

untitled01.JPG
untitled01.JPG (21.9 KиБ) Видяна 6054 пъти
Takezo Sensey - модератор
Всичко което казват колегите е вярно на 100 % , доста консуматори , опитай се да не ползващш всички на веднъж ако не е нужно.Условно се изчислява 65-70 вата на кубичен метър въздух , при средна излолация.Камините имат ниско КПД , 60-70 % , или 7квт. по 0.7 =4.9 реална мощност.Бойлера "дърпа" страшно много , спирай го когао е възможно.Виж тели линкове :http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=7761 и това http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=7956 .Ще намериш отговора.
LazarGanev - "Велик майстор"
Бойлера дърпа за кратко време - след като се стопли водата той престава да дърпа, защото няма температурна разлика между водата в и извън серпентината. Тази тераса, която отопляваш изолирана ли е - мисля, че проблема е в нея. Ако изолираш временно него радиатор мисля, че температурата на водата ще се вдигне чувствително. Като сложиш и термостат на помпата, ще отпадне и радиатора в хола, но стаята с терасата ще остане по-хладна. Терасата отделена ли е или си я свързал със стаята?
Takezo Sensey - модератор
tihomir написа:
Във хола имам радиатор който по моите изчисления е около 1,7 kw.
имам и външна изолация.Всичките радиатори са свързани по отделно към
камината освен този в спалнята който захранва и този на терасата ми
само тези двата са последователни :) javascript:emoticon(':)')
Smile
нека да чуем какво значи според "моите изчисления" , да видим правилно ли смяташ
tihomir - напреднал
Някаде в интернет четох че едно ребро на алминиев радиатор 50 см.
е 200 w на мен във банята са ми три ребра.А другите радиатори са тип панелни.В един форум прочетох че панелен радиатор 80/50 е 1,5 kw.
Като пресметнах тези 4000 на колко са дели за да даде 1,5 kw. излезе
0,027 След това пресметнах и другите радиатори може да бъркам незнам
но логично така смятам че е.Бойлера е хоризонтален и е над вратата в
банята разширителния съд е горе доло със 2 см.по висок.Незнам като
падне водата в разширителния съд дърпа въэдух.Сложих автоматични
обезвъздушители на всякаде.Можели ако падне водата в разш.съд да
дърпа въздух през обезвъздушитела на бойлера понеже той се явява на
едно ниво със разширителния съд.javascript:emoticon(':sad:')
Sad
  • 1
  • 2

Тема "ПОМОЩ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: