Най - вълнуващия въпрос зимно време.
miloto - напреднал
kalin72 написа:
инвестицията за тия колектори има да ги избиваш от спестен ток минимум 1-2 петилетки.
Това не е вярно, ако не се хвърляш на скъпоструващи системи. От юли 2013та имам колектори за 1050 лв, за трите месеца, когато ползвах слънцето за БГВ, съм спестил 100 лева. Тази пролет ще направя промени в ъгъла и разположението на 3те ми колектора, и за 6 месеца активно ползване ще спестя 200 лева. След 5 години, и то ако ползвам колекторите само лятото, ще съм избил парите за тях.

Още може да се добавят и връщане на процент от иnвестицията от европейски програми : примерно REECL
vrangelov - специалист
Cyberloner написа:
идеята да има по-малко активни компоненти не е да мина евтино...
Здравей,
от няколкото мнения, които написа започвам да усещам, че това за което пишеш е по-скоро някаква идея.
И аз имам някаква идея за нещо подобно, затова се запивам да следя темата.

Поздрави!
kalin72 - майстор
vrangelov написа:
Cyberloner написа:
идеята да има по-малко активни компоненти не е да мина евтино...
Здравей,
от няколкото мнения, които написа започвам да усещам, че това за което пишеш е по-скоро някаква идея.
И аз имам някаква идея за нещо подобно, затова се запивам да следя темата.

Поздрави!
Аз го виждам така - без Ладомат или трипътен, настроен на 60 градуса към котела-малък кръг - около 300-500 лева, без трипътен за да пуска определено топло към радиаторите - голям кръг 1, заедно със задвижка и електроника - 500 лева, без трипътен, който да пуска топло към подовото-голям кръг 2 - 300-400 лева, без буфер, който е 800 лева за 500 литра, значи слагаме 1200 лева за поне 800-1000 литров, та без тези активни компоненти няма как да минеш :)
Дотук, грубо,2500-3000 лева-най-много да жертваш буфера, както и аз го жертвах засега, та 1500-1600 лева . Не мисля, че са толкова много, предвид факта, че ще имаш добре работеща балансирана система. И няма да има значение дали ще си на дърва, въглища или пелети. На дърва ще ти е най-евтино, и почти автоматизирано. На пелети ще ти е скъпо, предвид цените на пелетите.
filmatoplo - майстор
Здравей , ако си решил да се отопляваш с пиролизен котел Атмос трябва да се направи класическото свързване препоръчано от производителя на котела , на дърва е по добре отколкото с въглища .
Cyberloner - специалист
вълища не са ми и минавали през акъла :) по-скоро ще си играя с дърва/пелети
LazarGanev - "Велик майстор"
Пиролизния котел не е най-подходящата база за монтаж на пелетна горелка
Cyberloner - специалист
LazarGanev написа:
защо?
VLADO66 - майстор
Cyberloner написа:
LazarGanev написа:
защо?
КПД-то на котела ще спадне поради неподходящото място/единствено възможно/ за монтаж на горелката.
Cyberloner - специалист
разбрах, значи ще се ползват дърва :)
до няколко дни мисля, че ще съм готов с проекта.

Обаче навсякъде чета(и сигурно е вярно :-D ), че е много важно дървата да са възможно най-сухи.
20-30 кубика дърва, честно казано не мога да си преставя колко са и дали бих имал проблем да заделя достатъчно място от двора за да ги су-а цяло лято.
Мотае ми се в главата обаче една еретична мисъл, а именно до котела да спретна едно бункерче със скари на които да събирам дърва колкото за 5-6 пълни зареждания на котлето и в нея да има един мини конвектор(може да е и само серпентина от медна тръба + компютърен вентиалтор) и по този начин там да се сушат дървата, като ако с едно зреждане котлето кара цял ден то ако има капацитет за 6 зареждания ще слагам винаги дърва, които поне 3 деноонщия са били в сушилня.

Някой пробвал ли е подобно нещо?
VLADO66 - майстор
Можеш да направиш мантел на комина с въздушен противоток на димните газове,обаче въздушната циркулация трябва да се сметне за да не охлади димните газове прекалено.,Не съм виждал такъв бункер това ти го давам само като идея.
П.П.Апропо,отоплявал ли си се с дърва :?

Тема "Моля за съвет: как да си направя отоплението" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: