Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
tottenham - специалист
предстои ми изграждане на алармена система. в тази връзка ми предлагат да положа UTP кабел вместо обикновенния 6 жилен такъв (с екранировка) за алармени системи (опроводяване от алармената централа до датчиците)! някой може ли да сподели мнение по въпроса? Като гледах UTP кабела е по евтин като цена, но ако и х-ките са му същите то тогава защо въобще някой си купуват от обикновения кабел?
rolls - специалист
Аз лично никога не използувам UTP/FTP за СОТ-системи. А основно това работя ...
Има и 4х0,22mm2 + 2х0,5mm2 (захранване) и 6х0,22mm2 + 2х0,5mm2. Предимства на тоя 2х0,5mm2 - по-малък пад на напрежението на по-дълги трасета. Ако тръгнеш да сдвояваш жилата на UTP/FTP-то пак е идея де, но друго си е 1 жило по 0,5mm2.
Обикновено 6х0,22mm2 + 2х0,5mm2 пускам между контролен панел и зонови разширители.
Да ги пуснеш и до детектори също става. Тия СОТ-кабели са многожични вътре и по-лесно се прибират авансите на жилата, които аз оставям, както и повечето колеги де, в детекторите.

Не казвам, че няма да стане и с UTP, но лично аз това изпълнение не го харесвам.
PCL82 - майстор
UTP/FTP-то е с усукани двойки е подходящ до по-високи честоти от колкото работат алармите. Сечението им е малко по-голямо. До тук все плюсове. Според мен недостатъците са другите цветове и от там по-лоша прегледност (спрямо крадците е плюс), твърдите жила и по грозния вид при открит монтаж. При запояване някои видове лесно си свиват и топят изолацията.
lz1wvm - специалист
А ако не се запояват(демек да се усукват на твърда връзка),пак е проблем.При евентуално разделяне на жиците(например с цел измерване на линията,или нещо друго),се късат.
За това и аз не ги харесвам. :partyman:
MIRO_073 - майстор
Само да направя няколко корекции. Кабелите за данни UTP и FTP както и останалите телекомуникационни такива не са стандартизирани по сечение на жилото, а по ДИАМЕТЪР на жилото. Или UTP 4x2x0.5 по IEC или 4х2х24AWG по ASTM са почти еднакво по диаметър, и са със сечение 0,196mm2 за жило, като по ASTM стандарт е малко по-голямо сечението, защото 24AWG е равно на 0,514мм в диаметър.
А останалите сигнални или контролни кабели като LiYCY,LiYY,SHTRVSH( примерно 6х0,22mm2) са по сечение на жилото.
ditronix - специалист
Според мен отговорът на въпроса е много елементарен-ако UTP/FTP ставаха за алармени системи нямаше да се произвеждат алармени кабели. То може и мостов да се ползва,даже и с железен тел ще стране...Не се занимавай с глупости,вземи си обикновен алармен кабел и си гледай работата. 6х0,22 ще ти свърши работа. А тия,дето ти предлагат FTP-то вероятно са го забърсали от нейде и сега искат да си го пласират.
tottenham - специалист
благодаря за отговорите! Отказах UTP кабела и си взех обикновен 6 проводен
rolls - специалист
Браво! =D>

Пиши после ако трябва да помагаме ...

Тема "кабел за алармена система?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: